Butlletí 378 - Manel Torrent: "La ciutadania té la baula per connectar amb el nou model energètic, la transició no serà via decret”

28-05-2019 al 11-06-2019

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 378 - Manel Torrent: "La ciutadania té la baula per connectar amb el nou model energètic, la transició no serà via decret”

 
  28-05-2019 al 11-06-2019  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Manel Torrent: "La ciutadania té la baula per connectar amb el nou model energètic, la transició no serà via decret”

11/06/2019

 
 

A pocs dies que comenci la Setmana de l’Energia a Catalunya publiquem aquesta conversa amb Manel Torrent, director de l’Institut Català de l’Energia en la que reflexiona sobre la Transició Energètica a Catalunya i la guia del Pacte Nacional per descarbonitzar el país com a màxim al 2050 i actuar en un nou model energètic renovable, net, descentralitzat, democràtic i sostenible.

 
 

Reportatges

 
 

El llegat del professor Ramon Margalef, torna al programa ‘El escarabajo verde” de TVE2

 
Amb motiu del centenari del seu naixement, publiquem aquest reportatge del programa El escarabajo verde de TVE, dedicat al Doctor Ramon Margalef amb motiu del cinquantè aniversari del seu nomenament com a catedràtic d'Ecologia, el primer a l'Estat español.

El destí dels esculls de corall penja d'un fil

En el Dia mundial del Oceans, 8 de juny  

L'últim informe del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC), publicat l'octubre de 2018, estima que, fins i tot amb accions contundents per estabilitzar l'escalfament global, en les pròximes dècades es perdrà de 70% a 90% dels esculls de corall.

 
 

Opinions

 
 

Comerç just: una eina per l’apoderament de les dones

11/06/2019
Anna Bardolet

Hem de tenir clar que la utilització dels diners en el nostre dia a dia és un acte polític, afavoreix un tipus de pràctiques econòmiques, i amb aquestes pràctiques, la reproducció de les desigualtats o la seva transformació

Mediterrani: la indiscutible gravetat dels fets

11/06/2019
Eva van den Berg

Una gran pressió ambiental amenaça la vida dels milers d’ espècies que conformen la biodiversitat marina mediterrània, una de les més riques del món i la de les praderies de posidònia, que donen refugi a la vida marina com s’explica el documental Salvemos el Mediterráneo, de Manu San Félix.

 
Notícies
 

“Tu tens l’energia, tu tens el poder!” Catalunya celebra la Setmana de l’Energia

11/06/2019

 
 

 
“Tu tens l’energia, tu tens el poder!” Aquest és el lema de la Setmana de l’Energia que a Catalunya es celebra del 17 al 21 de juny, coincidint amb la Sustainable Energy Week europea. Més de cent ens locals i entitats d'arreu de Catalunya ja s’han adherit a la campanya centrada en la ciutadania com a motor de la transició energètica.

 
 

Les energies renovables són ja la font d'electricitat més barata en moltes parts del món

07/06/2019

 
 

L'últim informe de l'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA) col·loca a les energies renovables al capdavant de la llista de possibles solucions econòmiques per lluitar contra el canvi climàtic. La raó: la reducció dels costos en l'obtenció d'electricitat a partir d'aquest tipus d'energia.

 
 

França prohibirà llençar o destruir els productes que no es venguin            

11/06/2019

A partir de 2023, les empreses no podran destruir els productes tèxtils, higiènics, cosmètics i electrodomèstics, entre altres, que es llencen perquè no es venen.

Un informe alerta que Barcelona és la ciutat europea més contaminada pels creuers

07/06/2019

L’alerta l’ha feta la federació d’ONG ecologistes Transport & Environment a través d’un informe que conclou que Barcelona és la ciutat europea més contaminada pels creuers, seguida de Palma i Venècia. 

 

Més de 1.400 persones identifiquen 120 espècies diferents a la 2a edició del BioBlitz Metropolità

06/06/2019

Aquest recompte ha servit per identificar 119 espècies de fauna diferents, 40 de les quals són  protegides. Pel que fa a la flora, s'han recomptat 64 espècies diferents, 53 de les quals són herbàcies i 13 corresponen a arbres i arbustos. Aquests indicadors reflecteixen la bona salut de la biodiversitat urbana a la metròpolis de Barcelona.

El síndic demana un peatge per circular per l'àrea metropolitana de Barcelona

06/06/2019

Crear una taxa diària que s'hagi de pagar per conduir dins de les zones que estableixi l'àrea metropolitana. Aquesta és una de les mesures que proposa el síndic de greuges en el seu informe "La qualitat de l'aire a Catalunya: dèficits i recomanacions", que ha fet públic aquest dimecres, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient.

 
 

Un estudi prediu el col·lapse de la civilització el 2050 si no s'atura el canvi climàtic

06/06/2019

Segons el Centre Nacional Breakthrough per a la Restauració Climàtica el canvi climàtic suposa una amenaça existencial per a la civilització humana a curt i mitjà termini i podria abocar la Humanitat al caos si no es prenen mesures urgents i immediates.

Els metges alerten sobre els efectes de la contaminació a Espanya: 10.000 morts a l'any

05/06/2019

Els pneumòlegs han advertit aquest 4 de juny, a la vigília del Dia Mundial del Medi Ambient, de les conseqüències de la contaminació de l'aire a Espanya: 10.000 morts a l'any, moltes més que les 1.700 per accidents de trànsit.

 
 

Es posa en marxa la diagnosi participativa del Pla d'igualtat de gènere i desenvolupament rural sostenible a la Reserva de la Biosfera del Montseny

05/06/2019


Des de la Direcció de la Reserva de la Biosfera del Montseny (RBM) s'impulsa un procés per promoure en aquest territori la igualtat de tracte i d’oportunitats sense prejudici de gènere i contribuir a l’apoderament de les dones rurals del Montseny, així com posar en valor els seus sabers i experiències.

Com és viatjar 5.000 quilòmetres amb cotxe elèctric? NeMo inicia la prova transfronterera de Roaming d’electromobilitat
 

05/06/2019

L’objectiu és fer un viatge de llarga distància amb cotxe elèctric i avaluar el protocol NeMo Open European Inter-Roaming per a la recàrrega de vehicles elèctrics, utilitzant els diferents operadors de punts de recàrrega. Al llarg del trajecte, l’equip recorrerà els cinc emplaçaments pilot del projecte, situats a Barcelona, París, Berlín, Viena i Torí.

 
 

La contaminació atmosfèrica afecta la memòria i atenció dels infants
 

05/06/2019

Un estudi troba una relació entre exposició a partícules PM2,5 durant els primers anys de vida i un pitjor rendiment de la memòria de treball i de l’atenció executiva.

El plàstic, l'element més present a la brossa marina dins el Parc Natural del Delta de l'Ebre

04/06/2019

En el marc del projecte Interreg ACT4LITTER, el parc ha presentat les conclusions de l’estudi de la presència de brossa marina a la zona, després d’un any de mostrejos a la platja del Serrallo.

 
 

El "big data" baixa a les clavegueres per estudiar els hàbits dels ciutadans

03/06/2019

La intel·ligència artificial i "el big data" han començat a vigilar les aigües residuals dels barcelonins. El projecte europeu SCOREwater ajudarà a dissenyar campanyes sobre gestió de residus i hàbits de salut.

El Parc Natural dels Ports guanya el Premi d'Arquitectura Tradicional Toni Cobos

30/05/2019

El Jurat ha distingit la iniciativa del parc en la conservació del patrimoni arquitectònic dins d’aquest àmbit, que ha culminat amb la publicació de la Guia per intervenir en el patrimoni arquitectònic del Parc Natural dels Ports: Manual de bones pràctiques.

 
 

El Govern destina 58 milions d'euros a un primer paquet de mesures per fer front a l'emergència climàtica

30/05/2019

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) posarà a disposició de la indústria 50 milions d’euros per a inversions en matèria d’estalvi i eficiència energètica i 8 milions per a impulsar la mobilitat elèctrica mitjançant l’adquisició de vehicles d’energies alternatives. Addicionalment s’està treballant en una línia d’impuls al finançament de projectes relacionats amb la transició energètica, dotada amb 8,3 milions.

Més de set milions en ajuts per a adquirir vehicles elèctrics i instal·lar punts de recàrrega

30/05/2019

Els ciutadans ja poden sol·licitar les ajudes, que formen part del Pla MOVES. L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts és avançar en la descarbonització del sector del transport, que a Catalunya és el principal consumidor d’energia final, i s’alinea amb la l’anunci d’emergència climàtica declarada pel Govern de Catalunya.

 
 

Mosquito Alert i l’Agència de Salut Pública de Barcelona volen escoles "zero mosquits"

29/05/2019

El conveni entre l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i Mosquito Alert s'amplia aquest 2019. Uns 400 alumnes de 7 instituts barcelonins buscaran zones on el mosquit tigre pot criar i multiplicar-se al voltant dels seus edificis. L'objectiu és crear mapes que l'ASPB utilitzi per millorar els seus tractaments i eradicar els mosquits de les zones escolars.

 

Cal decreixement econòmic per combatre la crisi climàtica, segons un estudi

28/05/2019

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic. La conclusió  és que les polítiques de creixement verd no tenen suport empíric. De fet, l'evidència dóna lloc a noves preguntes sobre la legitimitat dels esforços del Banc Mundial i l'OCDE per promoure el creixement verd com una sortida d'emergència ecològica.

 

 

 

 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Es posa en marxa un projecte de Banc de Terres dins les accions del Parc Rural del Montserrat

 
 

Aigua

 
 

Uns 20 voluntaris participen en un cens de llúdrigues al Congost

 
 

Biodiversitat

 
 

Naix el primer pollet d'àguila calçada als Ports

Detecten peixos mai vistos a la Mediterrània

 
 

Canvi climàtic

 
 

La Diputació i el Servei Meteorològic de Catalunya reforçaran la Xarxa Fenològica de Catalunya

 
 

Contaminació

 
 

Els experts demanen mesures més ambicioses per reduïr la contaminació de l'aire a Barcelona

 

 

 

Educació ambiental

 
 

TV3 recupera "Les aventures del Capità Enciam"

Les escoles verdes de Badalona presenten la campanya “Badalona també és natura! Però... en tenim cura?”

 
 

La Generalitat organitza diverses activitats en motiu del Dia Mundial del Medi Ambient

Gavà celebra la Setmana Europea de l’Energia Sostenible

 
 

Energia

 
 

El Consell Insular de Menorca i ajuntaments impulsen la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques en aparcaments públics de Menorca

Nova caldera de biomassa a Santa Coloma de Farners per abastir equipaments públics

 
 

Barcelona Energia celebra la Setmana de l’ Energia Sostenible

 
 

Mobilitat

 
 

Nous aparcabicicletes als parcs metropolitans

El BEI finança la renovació de la flota del bus de Barcelona amb vehicles menys contaminants

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Els valors del paisatge com a motor de desenvolupament local

L'Observatori del Paisatge de Catalunya rep el premi Nova Cultura del Territori

 
 

Girona reivindica el seu patrimoni fluvial amb la primera edició de l'Aplec dels 4 Rius

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Calonge i Sant Antoni comença a implantar la recollida de residus porta a porta

Llucmajor posarà en marxa la recollida porta per porta el mes de novembre

 
 

Vic supera per primera vegada el llindar del 50% en la recollida selectiva

Una campanya proposa boicotejar els aliments embolcallats amb plàstic d'un sol ús

 
 

L'Agència de Residus de Catalunya instal·la una exposició i un taller de reparació d'objectes al Passeig Joan de Borbó de Barcelona

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

Barcelona és la 30a gran ciutat europea en matèria de desenvolupament sostenible

 
 

Terra

 
 

La Diputació de Tarragona convoca el 15è Premi Iniciativa Medi Ambient per a projectes impulsats per ens locals de la demarcació

 

 

Recursos
 

L'Ànima d'Estrella Damm

Estrella Damm se suma a les iniciatives per combatre la contaminació marina i comença la campanya d'estiu demanant un canvi en la forma de viure per salvar la Mediterrània.

 

 

L'energia té història

Audiovisual que ens explica què és l'energia i com han evolucionat les diferents formes d'energia utilitzades per la humanitat al llarg de la història.

 

 

 
 

Els reptes de la mobilitat laboral

 

Manel Ferri, expert en mobilitat, aborda els desafiaments als quals s'ha d'enfrontar Espanya en mobilitat laboral.

 

 

Una nova eina per saber, carrer a carrer, la concentració de NO2 a Barcelona

Un mapa web interactiu permet calcular rutes per evitar els carrers amb més contaminació.

 

 

 
 

Dia Mundial del Medi Ambient 2019 - Challenge Mask


Per aquest dia mundial del medi ambient, anem a acabar amb la contaminació atmosfèrica #BeatAirPollution. Atreveix-te amb el repte de la màscara!

 

 

Geotren: Saber on estan els trens i la seva ocupació, en temps real

Aquesta eina permet a les persones usuàries del transport públic saber en quin punt exacte de la línia es troben els trens i el seu grau d’ocupació. Es pot accedir a Geotren des del web  o a través de l’aplicació per a mòbils d’FGC.

 

 

 

 

 

Més Recursos

 
 

Entorn Ramon Margalef

Estiu metropolità 2019

 

 

Bones Pràctiques
 

Una exposició itinerant exhibirà un fons de fotografies en 3D de l'Alt Pirineu i Aran

Les fotografies estereoscòpiques van ser preses per Josep Forns durant els anys 20 i 30 del segle XX i es conserven al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

 

Bicivisme a la festa de la bici

 

L'AMB i el BACC han presentat la campanya Bicivisme per tal que petits i grans descobreixinr quins missatges es volen transmetre per millorar la convivència als carrers dels nostres municipis.

 

 
 

Tret de sortida a la segona edició del Projecte d’intercanvi entre escoles de Catalunya i Bolívia

 

El projecte és un intercanvi d’experiències a través de vídeos entre escolars pel que fa referència a la prevenció i la gestió de residus.

 

26 habitatges de Santa Maria de Palautordera es beneficien de la nova normativa d'autoconsum elèctric

Gràcies a la nova normativa que facilita la instal.lació de plaques fotovoltaiques, 26 habitatges han participat d'una compra conjunta i estan instal.lant plaques fotovoltaiques que els permetrà consumir l'electricitat que generen.

 

 
 

L’edifici de l’ Oficina d’Entitats i Voluntariat de Sabadell tindrà el certificat d'emissions quasi nul·les

Aquest és el primer edifici de consum d'energia quasi nul, Nearly Zero Energy Building (nZEB) que executa l’Ajuntament. Els nZEB són edificis que tenen un nivell d'eficiència energètica molt alt i que, per tant, garanteixen un baix nivell de consum d'energia.

 

Eivissa vol esdevenir un referent de la sostenibilitat i de la responsabilitat                                

La plataforma transversal Ibiza Sostenible crea un calendari d’activitats adreçades a tots els públics per assolir els objectius del desenvolupament sostenible proposats per Nacions Unides per al 2030.

 

 
 

Santpedor distribueix més de 1.700 bosses per fomentar el reciclatge entre escoles i institut

 
 

Cinc centres educatius del poble han portat a terme el projecte  Let’s beat plàstic pollution, el qual  ha comportat diferents treballs sobre reciclatge, la reducció de l’ús del plàstic i evitar el malbaratament. Els centres van presentar una proposta conjunta als últims pressupostos participatius que va aconseguir guanyar el suport popular.

 

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Taradell ja té Pla director del verd urbà

Cervera presenta el Pla de Mesures de Mobilitat Sostenible

 
 

Begues mostra el seu compromís a favor del medi ambient

Festa de cloenda del curs de l'Agenda 21 escolar a l'Hospitalet de Llobregat

 
 

Els agents cívics porten a les escoles la campanya "El millor residu és el que no es produeix"

20 startups internacionals centrades en la sostenibilitat es reuneixen a Menorca Decelera

 
 

Contenidors més accessibles i camions més silenciosos a Esplugues de Llobregat

La Girocleta ja té 3.420 persones usuàries

 
 

Comencen les proves per a la millora ambiental del tram final del Llobregat

El projecte Pla de Verd Urbà Sostenible que impulsa la Diputació de València ajudarà a gestionar els espais verds urbans

 
 

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant reforça la campanya de recollida de matèria orgànica adreçada als grans productors

Temps X Temps, de Manlleu organitza el setzè mercat d’intercanvi de roba

 
 

Vic manté l'aposta del manteniment diferenciat en praderies

El Consell Insular de Menorca aprova inicialment el nou Pla de Prevenció i Gestió de Residus de Menorca

 
 

Gran interès de les empreses en l’autoconsum energètic, en una jornada organitzada a Manlleu

La campanya #repteManlleu genera un estalvi de 1.783,66€ per l’hospital Sant Jaume

 
 

Torelló inicia una campanya comercial per donar a conèixer l'ús del vehicle elèctric compartit

L’Ajuntament de Vilafranca lliura els premis a les millors solucions de l’Ecosistema d’Innovació del Penedès Sostenible i Saludable

 
 

Riudoms renova els contenidors d’escombraries per una recollida selectiva més eficient

 
 

La Dada

 
 

4.400 bicicletes circulen cada setmana pel carril bici que connecta Esplugues amb Sant Just

 
 

Des del 15 de febrer de 2019 han circulat unes 70.000 bicicletes per aquest tram de carril bici, que correspon a la Bicivia número 4 de la xarxa metropolitana ciclable dels 36 municipis de l'AMB i s'emmarca en una estratègia de canvi d'hàbits per reduir la mobilitat privada contaminant a les nostres ciutats.

 
Agenda
 

16/01/2019

Exposició: Som Natura

01/03/2019

Cicle d'activitats Rius amb vida al Penedès

 
 

11/05/2019

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

26/05/2019

7è Dia de les Papallones

 
 

29/05/2019

Green Planet Barcelona

03/06/2019

Curs ‘Paisatge. Ordenació i gestió a escala local’

 
 

06/06/2019

Sitges Reciclart

06/06/2019

Procés participatiu de l'Agenda urbana de Catalunya

 
 

10/06/2019

Exposició: Actuem amb Energia a Mollet del Vallès

10/06/2019

1r Simposi Ibèric Sobre Conservació d'Ecosistemes fontinals

 
 

11/06/2019

Energia i arquitectura - Cicle Natura i Arquitectura

13/06/2019

Jornada tècnica: Energia i Sistemes Digitals: el nou rol de la ciutadania

 
 

13/06/2019

Materials i Arquitectura - Cicle Natura i Arquitectura

15/06/2019

Vermut d'obertura - Setmana de l'Energia

 
 

17/06/2019

DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

17/06/2019

SETMANA DE L'ENERGIA

 
 

18/06/2019

Des de Palo Alto: Disseny + Sostenibilitat... Transicions cap a una economia circular

18/06/2019

Mobile, first: les xarxes socials parlen de medi ambient

 
 

27/06/2019

Certificacions - Cicle Natura i Arquitectura

30/06/2019

XVII Bicicletada del Besòs

 
 

26/07/2019

DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube