Les energies renovables són ja la font d'electricitat més barata en moltes parts del món

Font: Energy News i IRENA

07/06/2019 - 08:00

Es converteixen així en una de les millors solucions econòmiques per impulsar l'acció pel clima a escala mundial. 

L'últim informe de l'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA) col·loca a les energies renovables al capdavant de la llista de possibles solucions econòmiques per lluitar contra el canvi climàtic. La raó: la reducció dels costos en l'obtenció d'electricitat a partir d'aquest tipus d'energia.

"L'energia renovable és la columna vertebral de qualsevol projecte que vulgui ser sostenible", assenyala el director general de l'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA), Francesco La Camera. "Hem de fer tot el possible per accelerar la implantació de les renovables si volem complir els objectius climàtics de l'Acord de París».

Les seves paraules són una traducció de la principal conclusió de l'últim informe de l'agència sobre els costos de l'energia renovable.

L'estudi pretén contribuir al debat sobre l'impuls de l'acció climàtica a tot el món, de cara a la reunió a celebrar a Abu Dhabi per preparar la Cimera sobre l'Acció Climàtica, de les Nacions Unides, que tindrà lloc al setembre.

Els preus de les energies renovables seguiran baixant

L'informe de IRENA reflecteix que els costos de les tecnologies energètiques renovables van registrar un mínim històric l'any passat:

  • el cost global mitjà ponderat de l'electricitat obtinguda de l'energia solar de concentració (ESC) es va reduir un 26%
  • la bioenergia va baixar un 14%
  •  l'energia solar fotovoltaica (FV) i l'eòlica terrestre, un 13%
  • l'energia hidroelèctrica, un 12%
  • i l'energia geotèrmica i l'eòlica marina amb un 1%

IRENA estima que el descens dels costos continuarà en la propera dècada, especialment en el cas de les tecnologies solar i eòlica.

D'acord amb la base de dades recopilades a nivell mundial, més de tres quartes parts dels projectes eòlics terrestres i quatre cinquens de la capacitat solar FV que està previst posar en servei l'any vinent produiran energia a preus més baixos que les noves opcions de carbó, petroli o gas natural més barates.

«Ja és possible obtenir costos d'energia eòlica terrestre i solar FV de entre tres i quatre centaus de dòlar nord-americà per quilowatt-hora en zones amb bons recursos i marcs reguladors i institucionals favorables», afirma IRENA en el seu informe.

«Per exemple, els mínims històrics dels preus de subhasta de la solar FV a Xile, Mèxic, Perú, Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units s'han traduït en un cost anivellat de l'electricitat de tan sols tres centaus de dòlar USD per kilovatio- hora (0,03 USD / kWh) ».


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Aquesta taula vol ser una eina que permeti coordinar les polítiques municipals i catalanes per abordar els reptes que planteja la transició energètica. 

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Butlletí