La Xarxa i la revista Sostenible

presentació

 

 

 

 

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat és una associació de municipis compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible. Fou creada l'any 1997 i compta amb 302 ens locals adherits, incloses les quatre diputacions catalanes i la presència com a membre observador de la Generalitat de Catalunya: de tal manera que és l'espai referent i de trobada de l'administració local a Catalunya en matèria de sostenibilitat. 

Al llarg la seva trajectòria, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat s'ha revelat com un magnífic instrument de treball per als municipis, un espai de trobada on els alcaldes, els regidors i els tècnics municipals han tingut l'ocasió de treballar plegats, intercanviar bones pràctiques, explicar-se on han tingut èxit i també, de vegades, quan han après d'experiències poc reeixides.

Sostenible.cat és la revista portaveu de la Xarxa, impulsada per la Diputació de Barcelona. És 'online' des del 2001. La seva direcció corre a càrrec d'Inma Pruna, amb la supervisió d’un consell editorial format per representants de la Diputació de Barcelona i altres professionals. Lídia Hervàs n'és la cap de redacció.

Sostenible centra la seva atenció en les novetats que generen les ciutats i pobles de Catalunya respecte la sostenibilitat, tot tenint cura de destacar les principals polítiques aplicades pel govern català, estatal, i europeu. Periòdicament, més de 4.500 subscriptors reben els titulars de la revista al seu correu electrònic.

La Xarxa ens ha de ser útil per abordar el difícil moment que vivim, una pandèmia global que ha posat a prova els sistemes sociosanitaris i la fortalesa de les polítiques públiques de tot el món, i on els governs locals hem treballat a fons per estar a l’alçada del moment.

La Xarxa potenciarà l'activitat virtual i telemàtica aquesta mandat i la barrera que, d’entrada, podia constituir la pandèmia, ha estat transformada en una oportunitat per als representants dels municipis més allunyats de Barcelona, que ara poden assistir a esdeveniments com aquest prescindint de desplaçament insostenibles i estalviant temps i recursos».

Xesco Gomar, President de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat 

 Sostenible.cat ha iniciat, des del 2016, una nova etapa per apropar més la sostenibilitat a tota la societat catalana.

La revista Sostenible.cat pretén aprofundir en la perspectiva local dels seus continguts i que vol esperonar l'anàlisi, la reflexió i l'acció municipal mitjançant la participació dels membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

En aquest temps, Sostenible.cat ha esdevingut un referent de la comunicació ambiental basada en les noves tecnologies de la informació, s'ha erigit en focus de transferència d'opinió i ha excel·lit en la difusió de bones pràctiques de sostenibilitat, esdevenint així un suport de primer ordre a la gestió ambiental local i un instrument de transformació de les ciutats.

De la mateixa manera com ha vingut fent fins ara, Sostenible.cat serà un espai d'expressió de les administracions locals i dels principals agents de les polítiques municipals, del món empresarial i de la comunitat científica; però també un espai obert a la participació i la interacció a través de les xarxes socials pròpies. D'aquesta manera volem preservar el rigor dels continguts i combinar el pragmatisme de l'exercici diari de la gestió amb una visió de futur que aporti opcions d'eficiència i sostenibilitat en un moment, com és l'actual, necessitat de propostes generades des de tots els sectors.

Desitgem que Sostenible.cat us sigui d'utilitat en la vostra tasca diària i que, a partir d'ara, compartiu la il·lusió i el convenciment amb què l'hem dissenyada.

Redacció de Sostenible.cat a càrrec d'Estudi Ramon Folch. Direcció Lídia Hervàs.