La Xarxa i la revista Sostenible

 


 

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat és una associació de municipis compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible. Fou creada l’any 1997 i compta amb 290 ens locals adherits, incloses les quatre diputacions catalanes i la presència com a membre observador de la Generalitat de Catalunya: de tal manera que és l’espai referent i de trobada de l’administració local a Catalunya en matèria de sostenibilitat. 

Al llarg la seva trajectòria, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat s’ha revelat com un magnífic instrument de treball per als municipis, un espai de trobada on els alcaldes, els regidors i els tècnics municipals han tingut l’ocasió de treballar plegats, intercanviar bones pràctiques, explicar-se on han tingut èxit i també, de vegades, quan han après d’experiències poc reeixides.

Sostenible.cat és la revista portaveu de la Xarxa, impulsada per la Diputació de Barcelona. És 'online' des del 2001. La seva direcció corre a càrrec d'Inma Pruna, i la direcció científica a càrrec Ramon Folch, l'estudi del qual s'encarrega de la producció de la publicació, amb la supervisió d’un consell editorial format per representants de la Diputació de Barcelona i altres professionals. Lídia Hervàs n'és la cap de redacció.

Sostenible centra la seva atenció en les novetats que generen les ciutats i pobles de Catalunya respecte la sostenibilitat, tot tenint cura de destacar les principals polítiques aplicades pel govern català, estatal, i europeu. Periòdicament, més de 4.500 subscriptors reben els titulars de la revista al seu correu electrònic.

Amb el llançament del nou Sostenible ens renovem ens fons i en forma, per tal d’apropar els nostres continguts a qualsevol persona interessada en el medi ambient i el desenvolupament sostenible, a través de noves eines i un major interacció amb les xarxes socials i el contacte amb els nostres lectors.

Crec que com a municipis ens hem de marcar nous objectius per seguir endavant en el camí de la sostenibilitat, i amb nous objectius com ara la qualitat de vida de les nostres ciutadanies, l’adaptació al canvi climàtic, la pobresa energètica o tants d’altres que estem treballant des dels pobles i les ciutats. En definitiva els nous reptes ens han de permetre treballar per la participació i la prosperitat, per les persones, pel planeta i per la pau. El nou Sostenible vol ser l'altaveu perquè des del món local expliquem i difonguem aquest missatge al món.

Valentí Junyent, President de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

 

 Sostenible.cat ha iniciat, des del 2016, una nova etapa per apropar més la sostenibilitat a tota la societat catalana.

La revista Sostenible.cat pretén aprofundir en la perspectiva local dels seus continguts i que vol esperonar l'anàlisi, la reflexió i l'acció municipal mitjançant la participació dels membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

En aquest temps, Sostenible.cat ha esdevingut un referent de la comunicació ambiental basada en les noves tecnologies de la informació, s'ha erigit en focus de transferència d'opinió i ha excel·lit en la difusió de bones pràctiques de sostenibilitat, esdevenint així un suport de primer ordre a la gestió ambiental local i un instrument de transformació de les ciutats.

De la mateixa manera com ha vingut fent fins ara, Sostenible.cat serà un espai d'expressió de les administracions locals i dels principals agents de les polítiques municipals, del món empresarial i de la comunitat científica; però també un espai obert a la participació i la interacció a través de les xarxes socials pròpies. D'aquesta manera volem preservar el rigor dels continguts i combinar el pragmatisme de l'exercici diari de la gestió amb una visió de futur que aporti opcions d'eficiència i sostenibilitat en un moment, com és l'actual, necessitat de propostes generades des de tots els sectors.

Desitgem que Sostenible.cat us sigui d'utilitat en la vostra tasca diària i que, a partir d'ara, compartiu la il·lusió i el convenciment amb què l'hem dissenyada.

Redacció de Sostenible.cat