El destí dels esculls de corall penja d'un fil

En el Dia mundial del Oceans, 8 de juny
08/06/2019 - 07:00

L'últim informe del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC), publicat l'octubre de 2018, estima que, fins i tot amb accions contundents per estabilitzar l'escalfament global en 1,5 ° C per sobre dels nivells preindustrials, en les pròximes dècades es perdrà de 70% a 90% dels esculls de corall.

Mentre deixem enrere el 2018, Any Internacional dels Esculls de Corall, donem una ullada a les últimes accions per protegir aquests valuosos ecosistemes.

Al novembre de 2018, a la Conferència de l'ONU sobre Biodiversitat que va tenir lloc a Egipte, es va anunciar una nova aliança a favor dels esculls de corall que involucra organitzacions intergovernamentals, organitzacions internacionals de conservació i fundacions privades per demanar un lideratge audaç que salvi els esculls de corall de la seva gairebé completa aniquilació a mitjans de segle.

La coalició, que inclou a ONU Medi Ambient, la Iniciativa Internacional de Esculls de Corall (ICRI), WWF, The Nature Conservancy, Wildlife Conservation Society, la companyia Vulcan Inc., The Ocean Agency i la Secretaria del Conveni sobre la Diversitat Biològica, està construint un enfocament de promoció i comunicació per activar un moviment global que encoratgi als líders de governs i del sector privat a passar a l'acció.

Foto de Fabrice Dudenhofer / CRIB.
 

Els esculls de corall proporcionen aliments i mitjans de vida a centenars de milions de persones a tot el món, sustenten a més d'una quarta part de tota la vida marina i protegeixen a les comunitats i les costes dels desastres naturals. Si no es prenen mesures urgents, podrien perdre's per sempre.

L'informe de 2018 L'Economia dels Esculls de Coral ofereix dades convincents a favor de la inversió en la protecció dels esculls de corall, amb beneficis econòmics que podrien pujar a milers de milions de dòlars en poc més d'una dècada.

L'estudi se centra en dues de les principals àrees d'esculls de corall del món, el Triangle de Corall i l'Escull Mesoamericà, i va comparar els resultats econòmics estimats de dos escenaris fins a 2030: un és un escenari d'escull saludable, en el qual es restauren els esculls a través d'una major inversió en protecció i preservació; i l'altre és un escenari d'escull degradat, en el qual la salut dels esculls continua disminuint des dels nivells actuals.

Un canvi cap a una millor salut dels esculls de corall d'aquí a 2030 podria desbloquejar US $ 37.000 milions addicionals (US $ 2.600 milions per any) a Indonèsia i US $ 35.000 milions (US $ 2.500 milions per any) en Mesoamérica, en tres sectors clau dependents dels esculls: el turisme, la pesca comercial i el desenvolupament costaner.

 

Suport internacional insuficient

Xifres publicades al febrer de 2018 sobre el suport financer internacional per protegir i gestionar de manera sostenible els esculls de corall van revelar que les contribucions de finançament no només són inadequades, sinó desproporcionades pel que fa a la quantitat de beneficis que aquests fràgils ecosistemes ofereixen als éssers humans, com ara aliments, mitjans de vida, medicaments i protecció del medi ambient.

Illa Yanggefo, Raja Ampat, Indonèsia. Foto d'Alex Mustard / CRIB.
 

Els beneficis d'invertir en la protecció dels esculls de corall i als estan sentint les empreses de la indústria internacional del busseig que han migrat cap a pràctiques de busseig més sostenibles. Green Fins, una iniciativa d'ONU Medi Ambient i la Fundació Reef-World, permet als operadors de busseig i snorkel realitzar canvis simples però efectius en les seves pràctiques comercials que redueixen l'impacte en els esculls de corall.

"Els bussejadors són generalment molt sensibles als problemes ambientals. La majoria vol ajudar a protegir els esculls i la vida marina que exploren. Mostrar-que estàs liderant en matèria de turisme sostenible atrau turistes als teus portes ", diu Matt Oldfield, cofundador i director de la plataforma de viatges de busseig ZuBlu i membre de Green Fins.

 

Nou estudi sobre l'estat dels coralls del Pacífic

L'Oceà Pacífic alberga una quarta part dels esculls de corall del món, que proporcionen entre 25% i 100% de la proteïna dietètica dels habitants de les illes del Pacífic, així com mitjans de vida i protecció de les costes. Aquests ecosistemes són una part integral de la vida i la cultura de vuit milions d'illencs del Pacífic, d'acord amb Estat i Tendències dels esculls de corall per al Pacífic, un informe d'ONU Medi Ambient i la Secretaria del Programa Regional del Pacífic per el Medi Ambient, publicat al setembre de 2018.

Basat en les tendències a llarg termini en la salut dels esculls de corall que abasten 129 illes en tot el Pacífic, l'informe va concloure que la cobertura de corall s'ha mantingut estable amb només una modesta disminució en la dècada més recent. Això reflecteix un canvi en els coralls, ja que implica que s'han fet més tolerants a l'estrès.

Segons models de canvi climàtic a escala reduïda, la majoria dels esculls de corall al Pacífic estaran subjectes a decoloració gairebé tots els anys en els propers 15 anys. El Pacífic aviat pot tenir dificultats per recuperar-prou ràpid entre esdeveniments consecutius, el que portaria a una taxa accelerada de disminució dels esculls de corall.

Els canvis en la varietat de coralls i la disminució de la biomassa de peixos herbívors com a resultat directe de l'impacte humà són signes que els esculls de corall estan canviant fins i tot al Pacífic, una àrea considerada menys afectada que altres.

"Els esforços realitzats durant tot 2018, Any Internacional dels Esculls de corall, han ajudat a consolidar la protecció dels esculls de corall com una prioritat mundial", diu Jerker Tamelander, cap de la Unitat d'Esculls de corall d'ONU Medi Ambient. "Però aquest impuls ha de continuar si nosaltres, com a comunitat global, volem evitar la pèrdua d'un dels més importants ecosistemes del món".

L'Any Internacional dels Esculls de corall 2018 va ser la tercera campanya anual de la Iniciativa Internacional de Esculls de corall per augmentar la consciència i l'enteniment sobre el valor i les amenaces dels esculls de corall, per tal d'augmentar l'efectivitat dels esforços de conservació, investigació i gestió en tot el món.


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista
David Obura, director de Cordio East Africa

David Obura és un reconegut científic especialitzat en l’estudi dels esculls de corall a Kenya. La seva experiència en la conservació marina i la seva direcció a Cordio han establert la seva reputació com a líder en la comprensió i preservació dels ecosistemes marins.

Acte
08/06/2024 - 00:00
Notícia

Cubelles participa en el projecte d’investigació Posidònia Activa, sobre la posidònia oceànica.

Butlletí