Els metges alerten sobre els efectes de la contaminació a Espanya: 10.000 morts a l'any

Font: EFE Verde

05/06/2019 - 17:05

Els pneumòlegs han advertit aquest 4 de juny, a la vigília del Dia Mundial del Medi Ambient, de les conseqüències de la contaminació de l'aire a Espanya: 10.000 morts a l'any, moltes més que les 1.700 per accidents de trànsit.

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ) crida l'atenció sobre aquest tema, en el qual se centra el Dia Mundial, i que suposa la quarta causa de mort a tot el món, amb set milions de morts a tot el món, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Però, quins són els contaminants ambientals més perjudicials ?. Segons els especialistes de Separ hi ha els òxids de nitrogen (NO2), que són els que més morts provoquen a Espanya (al voltant de 6.000 a l'any), seguits de les partícules en suspensió (2.600 morts anuals) i l'ozó troposfèric (més de 500) i altres com el diòxid de sofre, el monòxid de carboni o el plom.

Les partícules suspeses es produeixen per la combustió dels vehicles que circulen per les ciutats i, especialment, pels motors dièsel.

A Espanya, segons els experts, contaminen amb la mateixa proporció els gasos emesos pels tubs d'escapament del trànsit rodat (32,5%) i les plantes industrials o productores d'energia (32,4%). I els límits de contaminació recomanats per a la salut humana s'excedeixen sovint, segons Carlos Jiménez, president de Separ, que reclama mesures per millorar la qualitat de l'aire.

Efectes de la contaminació
Les partícules en suspensió són considerades un carcinogen de primer ordre i estan molt associades a tumors pulmonars, de mama i digestius, segons la doctora Isabel Urrutia, que adverteix també que els nens que viuen prop de vies amb excés de trànsit tenen un menor desenvolupament pulmonar i que la contaminació de l'aire suposa més del 50% del total dels casos de pneumònia infantil.

A més, els dies que els índexs de contaminació superen els límits establerts augmenten els ingressos hospitalaris, les consultes mèdiques i les atencions a urgències, especialment dels malalts crònics respiratoris: asmàtics i pacients amb MPOC.

Les ciutats que més han millorat la qualitat de l'aire són Pontevedra, Madrid, Bilbao, Sant Sebastià, Sevilla, Barcelona o Osca.


Categories: 

Relacionats

Entrevista
Xavier Querol és professor d’investigació a l’IDAEA-CSIC

Xavier Querol ens parla de les morts prematures per la contaminació de l’aire que respirem i ens proposa algunes mesures per pal·liar la situació de forma urgent.

 
Notícia
Especial Congrés de Qualitat de l'Aire

La segona jornada del Congrés de Qualitat de l'Aire reivindica més mesures, informació acurada i posar la ciutadania al centre.

Butlletí