Geotren: Saber on estan els trens i la seva ocupació, en temps real

Font: FGC

30/05/2019 - 11:18

Aquesta eina permet a les persones usuàries del transport públic saber en quin punt exacte de la línia es troben els trens i el seu grau d’ocupació. Es pot accedir a Geotren des del web  o a través de l’aplicació per a mòbils d’FGC.

Des d’ara, les persones usuàries de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) tenen al seu abast Geotren, una nova iniciativa d’FGC que permet geolocalitzar les seves unitats de tren en temps real. Mitjançant aquest sistema les persones que viatgin amb Ferrocarrils podran conèixer en cada moment en quin punt del seu recorregut es troba un tren, el seu destí, les properes parades i el seu acompliment horari.

A més d’aquesta informació, Geotren dóna també la dada del grau d’ocupació de les unitats de tren en cada moment. D’aquesta manera, es pot conèixer quanta gent hi ha en cada cotxe dels trens d’FGC i per tant es pot escollir quin cotxe de la unitat de tren és el més apropiat per a viatjar. Actualment, les dades d’ocupació dels trens són visibles a les circulacions que es fan amb les unitats més noves del parc mòbil d’FGC, les 113 i 114 de la línia Barcelona-Vallès. La previsió és poder oferir properament aquesta informació també de la resta del parc mòbil de Ferrocarrils.

Les dades que proporciona Geotren és poden consultar des del web https://geotren.fgc.cat i també des de l’aplicació per a mòbils d’FGC, tant per iOS com per Android. Quan s’hi accedeix, Geotren mostra la xarxa de tren de Ferrocarrils i tots els trens que en aquell moment estan circulant, identificats amb una icona d’un tren. Les persones usuàries només han de clicar sobre aquesta icona i s’obrirà una finestra amb la informació de la circulació, on es podrà seleccionar veure les properes parades del recorregut del tren o veure el grau d’ocupació: si la icona de persones és vermella el grau d’ocupació del tren és intens, el groc indica una ocupació alta i el verd fluïda.

És possible que, en alguns dispositius, per poder veure aquesta nova funcionalitat s’hagi d’actualitzar l’app d’FGC instal·lada i descarregar-se l’última versió de l’aplicació.

Addicionalment, FGC treballa perquè Geotren funcioni com a plataforma de dades obertes en properes versions. Aquesta informació podrà ser utilitzada per tercers per a construir les seves pròpies aplicacions i/o integrar-se amb altres sistemes d’informació multimodal de mobilitat d’altres operadors o modes de transport. Per tant serà una aplicació oberta.

La innovació tecnològica i, en particular, la digitalització de l’empresa és un dels àmbits clau de l’Agenda Estratègica 10/30 d’FGC que estableix el repte d'esdevenir una empresa completament digitalitzada, tant a nivell intern com en les relacions amb les persones que confien en el seu servei.

La iniciativa Geotren s'emmarca en l'esforç continu d'FGC per incorporar a la seva activitat conceptes tecnològics de futur destinats a assegurar tant la qualitat com la competitivitat i la seguretat dels seus serveis en un escenari a llarg termini.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’AMB, en col·laboració amb Movement, desde 2018 tira endavant els Premis Bicimpuls que són un reconeixement a les entitats metropolitanes que dediquen el seu treball i esforços per la promoció de la bicicleta a la Metròpolis Barcelona. Així, enguany, els premis Bicimpuls arriben a la seva sisena edició. Les candidatures estan obertes obertes fins al 14 de gener.

Article

Un nou atles mostra el potencial per caminar o anar en bicicleta de Barcelona, València, Palma de Mallorca i Granada

Article

Al llarg de l’any 2023 l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) en el marc de la celebració dels seus 30 anys, organitza diverses activitats adreçades a socis i sòcies, i també, adreçades al conjunt de la ciutadania. 

Butlletí