Un estudi prediu el col·lapse de la civilització el 2050 si no s'atura el canvi climàtic

Font: A.S. Mon Planeta

06/06/2019 - 10:36

Segons el Centre Nacional Breakthrough per a la Restauració Climàtica, un 'think-tank' de Melbourne, a Austràlia, el canvi climàtic suposa "una amenaça existencial per a la civilització humana a curt i mitjà termini". De fet, tal i com explica al seu darrer document, elaborat per un climatòleg i un antic executiu d'una empresa petroliera, hi ha possibilitats gens negligibles que les societats humanes col·lapsin en una data tan propera com el 2050 si no hi ha esforços seriosos, urgents i d'abast molt ampli durant els propers anys. Per a ells, les prediccions fetes fins ara sobre els efectes del canvi climàtic al nostre planeta han estat massa conservadores i podria ser que la situació, d'aquí relativament poc temps, fos molt pitjor del que ens imaginem.

Durant els darrers mesos hem vist com, pràcticament cada setmana, apareixia un nou informe advertint d'algun dels molts efectes que està tenint l'activitat humana en l'estat de la Terra, començant pel perill d'extinció d'un milió d'espècies animals, el risc que la pujada del nivell del mar deixi centenars de milions de persones sense llar... Tot això, segons els autors d'aquest últim estudi, són prediccions aïllades, que no tenen en compte la complexitat de les relacions entre els processos ecològics, geològics i químics del nostre planeta i, per tant, podrien estar subestimant enormement les proporcions de les conseqüències de l'escalfament global.

Fum provinent d'indústries | Pxhere

Així, per exemple, proposen un escenari catastròfic: si els governs del món continuen ignorant els advertiments dels científics i la pressió de la població per reduir dràsticament les emissions de gasos d'efecte hivernacle i frenar l'escalfament de la Terra, les temperatures podrien augmentar fins a 3ºC fins a mitjans de segle. A causa d'això, la majoria del gel del planeta desapareixeria, fent pujar el nivell del mar, mentre que, a l'Amazones, una sequera brutal podria matar una gran part dels arbres, eliminant un dels mecanismes de captura de carboni més grans del món. En aquesta situació, el món entraria en un cercle inacabable on escalfament sostingut, causaria cada cop catàstrofes més grans, moltes de les quals, al seu torn, contribuïrien a que el planeta s'escalfés encara més.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
15/06/2024 - 11:00
Hub Social Barcelona c/de Girona, 34
Article

L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera (CBT) participa en el projecte KNOWING de l’Horizon Europe, per impulsar actuacions d'adaptació i resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials, identificades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i en el Pla de Resiliència Urbana de Granollers.

Notícia

Les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI) es van reduir un 7,7 % a Espanya el 2023 respecte a l'any anterior i es van situar en un mínim històric respecte al 1990, segons l'informe anual referit al 2023 de l'Observatori de Transició Energètica i Acció Climàtica (OTEA), que és una iniciativa del centre basc de recerca sobre canvi climàtic BC3.

Butlletí