26 habitatges de Santa Maria de Palautordera es beneficien de la nova normativa d'autoconsum elèctric

04/06/2019 - 08:27

Aquesta primavera, gràcies a la nova normativa que facilita la instal.lació de plaques fotovoltaiques, 26 habitatges de Santa Maria de Palautordera han participat d'una compra conjunta i estan instal.lant plaques fotovoltaiques que els permetrà consumir l'electricitat que generen.

El Consell de Ministres va aprovar el passat 5 d'abril el Reial Decret que regula l’autoconsum elèctric a Espanya, en el que es facilita la instal.lació de plaques fotovoltaiques. Fins al moment, si l’autoconsumidor volia obtenir una compensació per l’energia generada que no consumia instantàniament i s’injectava a la xarxa, s’havia de constituir jurídicament com a productor d’energia, realitzant els tràmits i declaracions fiscals que la llei exigeix.

En virtut d’aquest nou decret, la comercialitzadora d’energia compensarà l’usuari per l’energia excedentària a cada factura mensual. Aquest mecanisme és aplicable per a aquelles instal·lacions amb una potència no superior a 100 quilowatts (kW) -sempre que l’electricitat sigui d’origen renovable- i la compensació econòmica podrà arribar fins el 100 % de l’energia consumida per l’usuari aquell mes.

El reial decret també permet que un consumidor pugui aprofitar els excedents del seu veí i coparticipar en l’autoconsum, si aquest no està consumint la seua part proporcional d’energia.

A més, es permet realitzar l’autoconsum tant amb instal·lacions de generació situades al mateix habitatge, com en altres d’ubicades en les proximitats. Per exemple, es podran instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis contigus que tinguin millor orientació sempre que hi hagi acord entre les parts.

Així mateix, fomenta la figura de l’autoconsum col·lectiu, que fomentarà aquesta fórmula en les comunitats de propietaris o en polígons industrials. El text obre també la possibilitat que totes les comercialitzadores puguin oferir serveis d’autoconsum renovable.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que ha validat aquesta mesura, supervisarà l’evolució del mercat i podrà proposar al Govern l’establiment de restriccions a determinades companyies si hi ha problemes de competència.

Una altra de les finalitats del decret és reduir els tràmits administratius per a tots els usuaris, que en el cas del petit consumidor (de fins 15kW o 100 kW) es reduiran a una única gestió: notificar la instal·lació a la comunitat autònoma corresponent. Per a les instal·lacions de menys de 100 kW en baixa tensió, les administracions recolliran informació a partir del certificat electrotècnic de la instal·lació, s’articula un procediment perquè sigui el distribuïdor el que modifiqui el contracte d’accés dels petits consumidors que realitzin autoconsum i se simplifiquen les configuracions de mesura perquè, en la majoria dels casos, n’hi hagi prou amb un sol comptador.

En el cas d’autoconsum col·lectiu, també serà necessari mesurar l’energia generada amb un altre equip per fer el repartiment d’energia entre els participants, mentre que des del punt de vista de la seguretat industrial es modifica el reglament electrotècnic de baixa tensió per regular els dispositius.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OrientalSanta Maria de Palautordera
Etiquetes: 

Relacionats

Article

És la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum pública més gran de Catalunya i s'ha inaugurat en el marc de la segona edició de l’e-Mobility Experience.

Article

Lliurat per la Fundació Impulsa Talentum en el marc de la Fira ISE 2024 que se celebra al Recinte Firal Gran Via

Article

El municipi cobreix ja el 75 % dels consums de calor dels edificis municipals amb biomassa, i enguany preveu arribar al 100 %.

Butlletí