El plàstic, l'element més present a la brossa marina dins el Parc Natural del Delta de l'Ebre

Font: Generalitat de Catalunya

04/06/2019 - 09:48
Foto:  PNDE

Foto: PNDE

En el marc del projecte Interreg ACT4LITTER, el parc ha presentat les conclusions de l’estudi de la presència de brossa marina a la zona, després d’un any de mostrejos a la platja del Serrallo.

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha presentat les primeres conclusions de l’estudi de la presència de brossa marina dins del seu àmbit, que du a terme en el marc del projecte europeu Interreg ACT4LITTER. Durant una jornada tècnica del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) coordinat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, celebrada avui a Sant Jaume d’Enveja, personal tècnic del parc ha compartit les xifres obtingudes després d’un any de mostrejos duts a terme a la platja del Serrallo.
 
En concret, l’anàlisi ha permès mostrar una presència dominant del plàstic entre els objectes recollits, que representa un 89% del total. Li segueix molt lluny el metall, amb un 3% i la fusta, amb un 2%. La mostra s’ha obtingut en 5 mostrejos diferents estacional, a partir de l’ hivern de 2017i fins a l’hivern de 2018.
 
L’estiu del 2018 és l’estació en què s’han recollit més objectes (266), que sumen gairebé els 30 kg de pes. L’alt cabal de l’Ebre al mesos de març, abril i juny de 2018, per sobre dels 500m3/s de mitjana, explicaria l’increment d’elements recollits durant el mostreig de primavera i estiu.
 
 
D’altra banda, la mitjana de la densitat de brossa marina recollida ha estat de 0,04 objectes per metre quadrat. Entre els 10 objectes recollits més presents a la platja del Serrallo, destaquen les peces de plàstic i poliestirè d’entre 2,5 i 50 cm, els taps de plàstic, les bosses de plàstic i bastonets d’orelles, entre altres.
 
Conscienciar de la problemàtica de la brossa
 
La jornada d’avui ha servit per divulgar la problemàtica de la brossa marina que afecta el Parc Natural del Delta de l’Ebre, com altres zones del litoral català. Precisament, el projecte ACT4LITTER treballa en la lluita contra la contaminació dels ecosistemes de la Mediterrània, i dins d’aquest, el Parc Natural del Delta de l’Ebre ha estat una de les 10 àrees marines protegides escollides per a participar-hi a tota la Mediterrània, l’única de tot Catalunya.
 
També s’ha abordat la metodologia de seguiment de la brossa marina del Marine Litter Watch Month, que serveix per analitzar les restes presents en un espai concret, un cop cada estació de l’any.
 
En el cas del Delta de l’Ebre, ja s’han dut a terme cinc mostrejos, que han permès l’anàlisi de la brossa present a la platja del Serrallo. Concretament, en dos rectangles de 100x25 metres. Un cop identificada, la brossa de més de 2,5 cm present en aquests rectangles es classifica i pesa, per tal de conèixer el seu origen i, en un futur, actuar sobre les fonts.

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Reus ha tret a concurs públic l'adjudicació del nou contracte de recollida de residus i neteja viària amb l’objectiu de millorar les prestacions actuals amb un servei més eficient i flexible, més proper a la ciutadania, i adaptat a les característiques de cada barri de la ciutat. El nou servei serà adaptable als canvis que es produeixin a la ciutat durant els 10 anys de vigència del contracte.

Article

El consistori ha instal·lat dispensadors d’aigua i ha repartit ampolles d’alumini als treballadors i treballadores del consistori

Notícia

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana posen en marxa la campanya 'Aquí no llencem res!' amb la voluntat de conscienciar a la població sobre la importància de la separació de residus i, d’aquesta manera, millorar el percentatge de triatge que es realitza a les nostres llars. La campanya es va iniciar ahir dimarts i durarà fins aquest divendres.

Butlletí