DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

divendres, 17 juny, 2022 - 00:00 a 23:59

El 1994, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar aquest dia, per tal de sensibilitzar l’opinió pública respecte la necessitat de cooperació internacional per lluitar contra la desertificació i els efectes de la sequera. També per conscienciar sobre la necessitat de l’aplicació de la Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertització, aprovada aquell mateix any. 

 

Sortim junts de la sequera

Les sequeres es troben entre les majors amenaces per al desenvolupament sostenible, especialment als països en desenvolupament, però cada cop més també als països desenvolupats. De fet, les previsions estimen que l'any 2050 les sequeres poden afectar més de tres quartes parts de la població mundial.

El nombre i la durada de les sequeres ha augmentat un 29 per cent des de l'any 2000, en comparació amb les dues dècades anteriors (OMM 2021). Quan més de 2.300 milions de persones ja pateixen estrès hídric, aquest és un gran problema. Cada cop més de nosaltres viurem en zones amb una escassetat d'aigua extrema, inclòs un de cada quatre nens per al 2040 (UNICEF). Cap país és immune a la sequera (ONU-Aigua 2021).

Enguany, el lema del Dia Internacional contra la Desertificació i la Sequera "Sortim junts de la sequera", posa l'accent en la necessitat d'una acció precoç per evitar conseqüències desastroses per a la humanitat i els ecosistemes planetaris.


 

Categories: 
Terra

Relacionats

Notícia

La resolució demana als Estats, les organitzacions internacionals i les empreses que intensifiquin els esforços per garantir un entorn saludable per a tothom. 

Opinió

Un altre estiu els incendis es converteixen en un forçat element transformador del paisatge a tota la conca mediterrània.Si tothom té clar quines són les causes i les solucions de la situació actual, com és que cada estiu repetim les mateixes lletanies? Al meu entendre, el principal motiu d’aquesta situació és que surt més econòmic invertir, majoritàriament, en extinció, és a dir, en el cos de bombers, que en prevenció.

Notícia

La primavera de 2022, calorosa i seca a la majoria del territori català, s’ha combinat amb el juny més càlid des de 2003 segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i una manca de pluges crònica, es preveu una campanya d’estiu molt dura per als boscos catalans i la situació no millorarà si no plou a de forma abundant a les zones afectades per sequera. L’equip científic del CREAF encoratja a la ciutadania a extremar les precaucions al camp i a ser partícips del seguiment de l‘estat de salut dels boscos a través del projecte AlertaForestal.

Butlletí