DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

divendres, 17 juny, 2022 - 00:00 a 23:59

El 1994, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar aquest dia, per tal de sensibilitzar l’opinió pública respecte la necessitat de cooperació internacional per lluitar contra la desertificació i els efectes de la sequera. També per conscienciar sobre la necessitat de l’aplicació de la Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertització, aprovada aquell mateix any. 

 

Sortim junts de la sequera

Les sequeres es troben entre les majors amenaces per al desenvolupament sostenible, especialment als països en desenvolupament, però cada cop més també als països desenvolupats. De fet, les previsions estimen que l'any 2050 les sequeres poden afectar més de tres quartes parts de la població mundial.

El nombre i la durada de les sequeres ha augmentat un 29 per cent des de l'any 2000, en comparació amb les dues dècades anteriors (OMM 2021). Quan més de 2.300 milions de persones ja pateixen estrès hídric, aquest és un gran problema. Cada cop més de nosaltres viurem en zones amb una escassetat d'aigua extrema, inclòs un de cada quatre nens per al 2040 (UNICEF). Cap país és immune a la sequera (ONU-Aigua 2021).

Enguany, el lema del Dia Internacional contra la Desertificació i la Sequera "Sortim junts de la sequera", posa l'accent en la necessitat d'una acció precoç per evitar conseqüències desastroses per a la humanitat i els ecosistemes planetaris.


 

Categories: 
Terra

Relacionats

Article

Aquest Informe, el tercer d’aquestes característiques que elabora la Generalitat de Catalunya, vol ajudar a traslladar a la ciutadania de forma entenedora les principals dades referides a l’estat del medi ambient a Catalunya.

Article

El 15 de novembre s'ha triat com a data simbòlica per marcar el dia que el planeta acollirà vuit mil milions d'habitants. 

Entrevista

Blanca Bayas és investigadora de l'Observatori del Deute en la Globalització i membre d'Acció Ecofeminista. Explorem amb ella què són els ecofeminismes i com es vertebren en la transició a la que globalment ens enfrontem. Com ella diu, al capdavall l'única alternativa és la lluita contra el sistema biocida que és hostil cap a les nostres vides, i ens caldrà trobar respostes que ens serveixin a totes, proveint-nos de recursos des del sector públic, en cooperació amb alternatives comunitàries.

Butlletí