Una exposició itinerant exhibirà un fons de fotografies en 3D de l'Alt Pirineu i Aran

Font: Generalitat de Catalunya

06/06/2019 - 11:15

Les fotografies estereoscòpiques van ser preses per Josep Forns durant els anys 20 i 30 del segle XX i es conserven al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)

L’Arxiu comarcal de l’Alt Urgell acollirà des del proper dilluns, 3 de juny, i fins el 4 d’agost, l’exposició El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns i Olivella, que permetrà veure algunes de les imatges en 3D que aquest fotògraf barceloní va prendre de l’Alt Pirineu, l’Aran i Andorra entre els anys 20 i 30 del segle XX.

 
L’estereoscòpia o imatge tridimensional és una tècnica que es va inventar a finals del segle XIX i que, en la seva modalitat més senzilla, consisteix en prendre dues imatges lleugerament diferents en 2D d’un mateix objecte i presentar-les juntes, de manera que l’ull humà les fusiona i crea una il·lusió de profunditat.
 
El fons fotogràfic de Josep Forns es troba dipositat al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i l’integren més de 2.000 plaques estereoscòpiques, part de les quals corresponen a indrets de l’Alt Pirineu, l’Aran i Andorra captades els anys 1924, 1930, 1933, 1934 i 1935.
 
L’exhibició de part d’aquest fons és fruit d’un projecte conjunt del mNACTEC; de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat; de la Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran; la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat i l’Ecomuseu de les valls d’Àneu com a Museu de Suport Territorial.
 
Així, la mostra, comissionada per Xavier Goñi, busca la divulgació i restitució de la memòria fotogràfica de la serralada pirinenca i es podrà veure a les sis comarques al llarg dels propers mesos.

 

Relacionats

Article

Un eucaliptus centenari malmès per la sequera és l’eix del nou espai de biodiversitat que Mataró ha dissenyat al Parc Central. Malauradament, es va haver de talar pel risc de caiguda, però encara és font de vida

Article

Les 100 ovelles procedents d’Andorra que van arribar a l’antic dipòsit controlat de la Vall de Joan a finals de l'any passat, pasturen per set hectàrees de prat com a part de projecte de restauració de l’espai.​

Article

L’Ajuntament de Berga no competirà per tenir l’arbre de Nadal més alt de la península, però sí que apostarà per tenir l’arbrat més sostenible

Butlletí