Els agents cívics porten a les escoles la campanya "El millor residu és el que no es produeix"

09/06/2019 - 08:00

Com en els últims quatre anys, una de les tasques dels agents cívics de Torelló és anar a les escoles per impartir sessions de civisme. 

En aquest final de curs escolar s’ha fet una proposta diferent, creativa i de molta actualitat: la nostra responsabilitat sobre la gestió dels residus.

Abans d'anar a les escoles, els agents cívics van fer visites formatives a l'abocador d'Orís i al Punt de Triatge d'Osona. Allà, a més de veure el procés de gestió dels residus, van poder conèixer dades d'interès pels ciutadans. Per exemple, que els ajuntaments paguen menys com més endreçats estiguin els seus residus i que la recollida porta per porta és la més eficient per assolir aquest objectiu. O que només el 47% del que es llença al rebuig de Torelló és realment rebuig i que, per tant, el 53% tot i ser reciclable se’n va a l’abocador d’Orís i trigarà segles a quedar desintegrat. 

Amb tota aquesta informació, es va idear una gimcana per als grups de cicle mitjà i superior. Els infants, mitjançant divertides proves, han de buscar solucions per reduir els residus, esbrinar quant temps triguen a descompondre’s els diferents envasos que se’ls presenta i han de fer un joc de córrer i tirar cada residu al contenidor corresponent. Per concloure la gimcana cada grup elabora, a partir d’un taller de reciclatge creatiu, una part d’un ninot que acaben ajuntant per tal de construir cooperativament la mascota de la classe.

A més, als infants més petits se’ls fa una petita representació per fer-los reflexionar sobre el poder individual que tenim com a ciutadans a l’hora de dur a terme un consum més responsable. El missatge principal de la campanya “El millor residu és el que no es produeix” és que està a les nostres mans decidir generar menys residus, com un acte d’amor i respecte cap a la resta de persones, arbres, plantes i animals, però sobretot cap a les noves generacions. 

El passat 14 de maig els agents cívics van començar les sessions a l’escola Rocaprevera. La setmana següent va ser el torn de l’escola d’adults on a més se’ls va mostrar informació i fotografies de les illes de plàstic que fa més de 35 anys que s’estan formant als oceans. 

Actualment estan fent les sessions a totes les classes de parvulari i primària de l’Institut Escola Marta Mata i quan acabin, l’última setmana del curs, aniran a l'escola Sagrats Cors.

La valoració de l’experiència fins ara ha estat molt positiva pel que fa a la predisposició dels equips coordinadors i mestres, l’aprenentatge dels alumnes i la importància que li donen a la problemàtica. Tot i això, l'equip d’agents cívics ha detectat que encara hi ha una mancança important de coneixements sobre com reciclar cada residu.


 

Municipis: 
OsonaTorelló

Relacionats

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Article

Nou de cada deu veïns participen en el balanç del primer any des de la implantació de la recollida selectiva porta a porta a Manlleu.

Article

Vuit, dels 13 pobles que formen la Mancomunitat La Plana, comptaran amb el nou sistema de recollida amb cubells amb xip a finals d’any per poder estar preparats per pagar una “taxa justa”.

Butlletí