La Diputació i el Servei Meteorològic de Catalunya reforçaran la Xarxa Fenològica de Catalunya

Font: Diputació de Barcelona

29/05/2019 - 10:44

La FENOCAT és la resposta del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a la necessitat de disposar d’observacions que permetin conèixer l'impacte del canvi climàtic sobre la biodiversitat. La fenologia és la branca de l’ecologia que descriu i estudia les relacions entre els factors climàtics i les manifestacions estacionals o periòdiques de les espècies.

El director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara, i el diputat en funcions d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, han signat un conveni de col·laboració per al reforç de la Xarxa Fenològica de Catalunya (FENOCAT).

La FENOCAT és la resposta del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a la necessitat de disposar d’observacions fenològiques sistemàtiques arreu del territori, atesa la seva utilitat en els estudis de monitoratge i impacte del canvi climàtic sobre la biodiversitat. La fenologia és la branca de l’ecologia que descriu i estudia les relacions entre els factors climàtics i les manifestacions estacionals o periòdiques de les espècies (floració de les plantes, migració dels ocells, etc.).

En els darrers anys s’han potenciat les iniciatives que cerquen preservar, difondre i ampliar el nombre i la qualitat de les observacions fenològiques, com ara la xarxa europea PEP725, de la qual l’SMC n’és membre. La FENOCAT recull aquesta necessitat i des de 2013, any de la seva creació, coordina un conjunt d’observadors que fan seguiment de determinats estadis fenològics, de tres grups d’éssers vius: plantes, ocells i papallones diürnes.

La Gerència d’Espais Naturals té encomanada la gestió, recerca i monitoratge de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, i comparteix objectius i interessos amb l’SMC en el seguiment de l’efecte del canvi climàtic sobre la biodiversitat dels parcs, per tal de millorar-ne la gestió i els plans estratègics de seguiment i recerca que s’hi duen a terme.

Amb aquests precedents, s’ha vehiculat la col·laboració entre ambdues institucions mitjançant la signatura d’un conveni de quatre anys de durada que permetrà l’ampliació i abast de la xarxa FENOCAT, incorporant observadors fenològics adscrits a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona Durant aquest primer any de conveni, es duran a terme quatre sessions formatives a parcs de la Diputació de Barcelona per a l’adquisició dels coneixements i la metodologia d’observació fenològica.


 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Prop de 700 estudiants d’entre 6è de primària i 2n d’ESO de les escoles i instituts de Viladecans han sortit al carrer per mesurar el perímetre i l’alçària de gairebé 1.300 arbres urbans de la ciutat, amb l’objectiu de quantificar el carboni emmagatzemat en aquests.

Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Notícia

De les 34 propostes que els participants de l’Assemblea van traslladar a l’Ajuntament se n’han acceptat i se’n desenvoluparan 29. Giren al voltant de tres eixos principals, l’energia, la mobilitat i el model de consum i residus. Actualment ja s’ha iniciat el pla de treball de les propostes acceptades amb les diferents accions a implementar per poder fer-ne el calendari i el pressupost.

Butlletí