Butlletí 373 - Stephen Nolan: “Hi ha més capital potencial per invertir que no pas projectes en biodiversitat o economia circular"

02-04-2019 al 15-04-2019

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 373 - Stephen Nolan: “Hi ha més capital potencial per invertir que no pas projectes en biodiversitat o economia circular"

 
  02-04-2019 al 15-04-2019  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 

 

Reflexió
 

Entrevista

 
 

Stephen Nolan: “Hi ha més capital potencial per invertir que no pas projectes en biodiversitat o economia circular"

15/04/2019

 
 

Stephen Nolan ha passat per Barcelona per explicar al món financer de la ciutat les possibilitats que ofereix la Xarxa F4CS, que té com a repte principal atraure capital cap a projectes relacionats amb el medi ambient i la sostenibilitat, tenint en compte de manera molt destacada l’acció sobre el clima, en l’esquema del Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient. Sostenible ha tingut ocasió de parlar breument amb ell sobre finançament sostenible.

 

 

 
 

 

Opinions

 
 

La patrimonialització de l’ambient

15/04/2019
Ramon Folch

La patrimonialització de l’ambient seria el camí a seguir. Si els valors ambientals, paisatge inclòs, fossin clarament identificats i ponderats podríem fer una balanços que canviarien del tot l’escenari actual. No es tracta de posar preu a la destrucció o a l’alienació. Es tractar de valorar els actius. Seria convenient identificar un cert nombre de paràmetres significatius, és a dir de funcions determinants en termes ambientals. I caldria procedir a la quantificació d’aquests paràmetres.

 

 

De ciutadans i àtoms

15/04/2019
Eva van den Berg

En aquests temps convulsos on cada dia ens venen la fi imminent del món, està bé recordar que cadascun de nosaltres tenim més capacitat d’influència del que ens fan creure i que, com els àtoms, també som els constituents de tot plegat Encara que des de l’escala macro sovint sembla que es menysprea la nostra existència com a individus, una cosa està clara. Els ciutadans som imprescindibles. Som els àtoms de la humanitat.

 

 

Notícies
 

Llum verda a l'autoconsum elèctric

15/04/2019

 
 

El Consell de Ministres ha aprovat el reial decret que regula l’autoconsum elèctric a Espanya, que inclou un mecanisme per compensar l’excedent d’energia, habilita la figura de l’autoconsum col·lectiu, obre la porta a aprofitar l’energia no consumida pel veí i redueix els tràmits. La norma tindrà un efecte positiu sobre l’economia, el sistema elèctric i els consumidors, mentre fomentarà l’ocupació local i el compliment de les obligacions en matèria de lluita contra el canvi climàtic. 

 

 
 

Arriba l'Ultra Clean Marathon 2019!

09/04/2019

 
 

L'UCM tindrà lloc del 5 a l’11 de maig i serà una ruta circular de 700km per zones d’alt valor natural de Catalunya, amb 7 etapes que inclouen modalitats de córrer, en bici i en kayak. Aquest esdeveniment esportiu, que arriba a la segona edició, té l’objectiu de recollir el màxim nombre de residus metre els participants per espais naturals, tot augmentant el seu compromís en la cura del medi ambient.

 

 

 
 

Es convoca la quinzena edició del premi Ramon Margalef d'Ecologia

15/04/2019

El premi té per objecte el reconeixement d'una trajectòria científica o un descobriment en el camp de les ciències ecològiques que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament científic, o al desenvolupament d'instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar. 

Barcelona, horitzó 2030. Cap a on avança Barcelona?

15/04/2019

Aconseguir que les ciutats i els assentaments urbans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles és un dels ODS que marca l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Sota aquesta premissa treballa el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

 
 

Zones enjardinades de Barcelona tenen una concentració més alta d'amfibis que molts parcs naturals

12/04/2019

Els jardins Mossèn Cinto Verdaguer de Barcelona tenen una de les concentracions més grans d'amfibis de Catalunya. 

Els beneficis de les noves zones verdes només arriben als més rics i amb més estudis

12/04/2019

L'efecte positiu sobre la salut es contraresta, en altres classes socials, per la gentrificació, el desplaçament de la població originària pels nous residents.

 
 

Cornellà, Sant Fruitós de Bages i el Consell comarcal d'Osona reconeguts als Premis Ciutat Sostenible 2019

12/04/2019

Han estat guardonats en la setzena edició dels premis estatals Ciutat Sostenible, que atorga anualment la Fundació Fórum Ambiental amb el suport del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

La quarta edició del Velèctric torna a la plaça de la Llibertat de Reus el 26 i 27 d’abril

11/04/2019

L’Ajuntament de Reus, els concessionaris de cotxes i altres empreses vinculades a la mobilitat sostenible tornen a sumar esforços per acostar a la ciutadania els vehicles elèctrics i híbrids.

 
 

Nou impuls per crear l'Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat

11/04/2019

La norma ha de permetre la creació d’un nou ens que aglutinarà la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l'estudi del medi natural de Catalunya.

La llúdriga, àmpliament distribuïda a les conques del Besòs i la Tordera

11/04/2019

La seu del Consorci Besòs Tordera ha acollit la presentació dels primers resultats i conclusions extretes després de l’inici, a la tardor de 2018.

 
 

Connectades les primeres tres-centes bicicletes elèctriques del nou Bicing

10/04/2019

El servei s’anirà ampliant fins a arribar a les mil unitats, el triple que en el sistema antic. Barcelona Energia, la comercialitzadora d’energia cent per cent renovable, subministrarà l’electricitat al servei.

A Madrid i a Barcelona es poden observar més de cinquanta espècies de papallones

10/04/2019

El primer Observatori Ciutadà de Papallones Urbà ha donat a conèixer les xifres del seu primer any de funcionament a Madrid i a Barcelona. Els seixanta-quatre voluntaris han reportat més de 6.000 observacions.

 
 

"Anem amb anys de retard", advertiment i mesures contra la contaminació a Barcelona

10/04/2019

Científics avisen que calen "mesures dràstiques" i recorden que Barcelona encara multiplica per quatre la densitat de vehicles per metre quadrat de Londres.

Finalitza la campanya “Excuses o separes” al Vallès Occidental
 

10/04/2019

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental va concloure la campanya amb la que ha fet diferents actuacions de conscienciació sobre la separació selectiva de residus.

 
 

Londres endureix la lluita contra la contaminació: 14 euros al dia per entrar al centre

09/04/2019

Ha entrat en vigor a Londres la zona d'emissions ultrabaixes (ULEZ en anglès), que estableix uns límits molt més estrictes i uns peatges més elevats per als vehicles que vulguin accedir a la part central de la capital britànica. 

El nou Pla de Residus valencià tanca la porta a la incineració i a macroplantes i macroabocadors

09/04/2019

Entre les innovacions incorporades pel nou PIR, cal destacar l'aposta per sistemes de pagament per generació a través de nous sistemes de recollida, com ara el 'porta a porta' o un equivalent decidit per l'entitat local. 

 
 

Coneixes la biodiversitat de la teva ciutat?
 

09/04/2019

El City Nature Challenge és una ‘marató internacional de biodiversitat’. Durant 4 dies més de 100 ciutats del món organitzen sortides per registrar el major nombre d’espècies possible. Es celebrarà del 26 al 29 d’abril.

S'alliberen 5 tortugues recuperades que havien quedat atrapades accidentalment en xarxes de pesca

08/04/2019

El 2018, en total s’han retornat al mar 66 tortugues gràcies a la implicació del sector pesquer, i a la col·laboració de la Fundació CRAM i Agents Rurals.

 
 

L'ONU fa una crida a l'acció per salvar la salut del planeta

08/04/2019

La sisena edició de l'estudi 'Perspectives del Medi Ambient Mundial' (GEO-6) indica que la contaminació de l'aigua i de l'aire i els residus químics amenacen la integritat dels éssers humans i la seva capacitat de reproduir-se.

Els plàstics d’un sol ús, prohibits a partir de 2021

08/04/2019

Els plàstics d'un sol ús, com plats, coberts, canyetes i bastonets per les orelles estaran prohibits a la UE a partir de 2021. El ple del Parlament va aprovar l'acord assolit amb el Consell de la UE.

 
 

L'Ajuntament de Barcelona premia la trajectòria professional de Martí Boada

04/04/2019

L'Ajuntament de Barcelona va organitzar el 26 de març la Nit de la Biodiversitat on va premiar Martí Boada, professor del Departament de Geografia i investigador de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), per la seva trajectòria professional.

L'AMB determina les principals mesures de la mobilitat metropolitana per als propers anys

04/04/2019

El Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU) recull 102 mesures per millorar la mobilitat. Està valorat amb 1.354 milions d'euros, preveu reduir entre un 5 i 7% de les emissions de CO2, el 30% de les de NO2 i PM, i rebaixar el 50% de la població exposada a una baixa qualitat de l'aire.

 
 

El Col·legi de Sant Josep de Navàs, l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i l’empresa Resid’Ús, finalistes del Premi Europeu de Prevenció de Residus

03/04/2019

Els tres han accedit a la fase final del Premi Europeu de Prevenció de Residus. D’aquesta manera, tres finalistes dels 82 nominats que va valorar el jurat de tot Europa corresponen a projectes catalans.

Una al·legoria contra el llançament de residus al mar serà el dimoni que es cremarà per les Festes de Maig de Badalona
 

03/04/2019

El disseny guanyador del concurs ‘Crema’l tu!’ ha estat El Dimoni del mar, una obra de la il·lustradora Anastasia Druzhininskaya que és una al·legoria contra el llançament de residus al mar i les platges i en favor del reciclatge. 

 

 

 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

L'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca adjudica una quarantena d'horts municipals

Un pacte per adaptar el sector agrari mediterrani al canvi climàtic

 

 

Economia

 
 

27 municipis rebran suport per modernitzar la mobilitat i les xarxes d'energia dels seus polígons industrials

 

 

Aigua

 
 

Ciutats i entitats internacionals reivindiquen la gestió pública de l’aigua

El Consorci Besòs-Tordera elabora un programa pioner a Catalunya per preservar la biodiversitat dels rius

 
 

Lleida commemora el Dia Mundial de l’Aigua amb millores en el seu espai fluvial

 

 

 

Biodiversitat

 
 

La façana del Centre cívic Sant Indefons a Cornellà de Llobregat es vesteix d'un jardí vertical

 

 

Canvi climàtic

 
 

Sant Boi de Llobregat ha estat triada al programa d’agermanament del Pacte dels Alcaldes

El canvi climàtic fa que l’estiu sigui més llarg

 

 

 

Ciència

 
 

Lleida debat com reduir les seves emissions de CO2 i fer front als efectes del canvi climàtic

 

 

Compra verda/Consum

 
 

Els autobusos de TMB estalviaran en 4 anys 272.000 litres de carburant amb els pneumàtics

 

 

 

Educació ambiental

 
 

La Xarxa Forestal balear manté el seu compromís amb l’educació ambiental

Castelló educa i sensibilitza per a construir un futur cada vegada més sostenible

 
 

El Dia de la Terra i la Fira del vehicle elèctric sumen per un Rubí més sostenible

 

 

Energia

 
 

Concurs d'eficiència energètica a Terrassa

Vilawatt Informació ajuda a entendre la factura de llum i gas

 
 

Els municipis del Vallès Occidental i el Consell Comarcal plantegen diferents accions per lluitar contra la pobresa energètica

Catalunya, Balears i Occitània aposten plegades per la transició energètica i la sostenibilitat

 

 

 

Mobilitat

 
 

El mNACTEC instal·la al seu aparcament dos punts de recàrrega per a vehicle elèctric gratuïts per als visitants

L’Ajuntament de Reus acull la primera prova pilot a Europa de Yukõ, el carsharing corporatiu de Toyota

 

 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

El Parc Natural del Delta de l’Ebre un exemple d’ecoturisme en el marc del projecte Land-Sea

Les Glòries estrenen un nou parc, la primera fase de la Canòpia Urbana

 
 

La Comissió de Política Territorial i d'Urbanisme de Catalunya aprova inicialment el PDU de les Vies Blaves Barcelona

 

 

 

 

Reciclatge/Residus

 
 

AMB assumeix la gestió directa de la planta de tractament de residus voluminosos de Gavà-Viladecans

Riudecols augmenta la recollida selectiva de residus fins el 66%

 
 

El comerç de Vilanova del Camí sensible amb la sostenibilitat i el malbaratament alimentari

Almenar assoleix el 90% d'eficàcia en la recollida selectiva porta a porta

 
 

Salou posa a disposició del comerç un servei de recollida de paper i cartró

 

 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

El nou POUM de Vic dibuixa una ciutat inclusiva, saludable i sostenible

 

 

 

Recursos
 

Catàleg d'experiències locals sobre economia circular

 
 

L’objectiu del present document és representar la diversitat d'experiències d'economia circular impulsades des de l'àmbit local a nivell nacional i internacional per tal d'il·lustrar i potenciar el rol dels ens locals en l'impuls de l'economia circular.

 

 

 

 

 

 
 

Natura, ús o abús?. Nova edició digital del Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans

L’Institut d’Estudis Catalans presenta el web Natura, ús o abús?. L'obra col·lectiva, que es va publicar per primera vegada l’any 1976, és un referent en el món de la gestió i la conservació del patrimoni natural i en una eina imprescindible per a la comunitat científica.

 

“Fes-lo nou de nou”, la campanya de la Generalitat que anima a reutilitzar abans de llençar

L’Agència de Residus de Catalunya finança una campanya informativa centrada en la reutilització i adreçada a conscienciar la ciutadania sobre la necessitat, les opcions i les oportunitats d’allargar la vida útil dels recursos i productes, incloent estratègies de prevenció i reutilització.

 

 
 

LiquenCity: Què ens diuen els líquens sobre l'aire que respirem?

LiquenCity és un projecte de ciència ciutadana per descobrir la diversitat i la quantitat de líquens que viuen als arbres de les ciutats per tal de relacionar-les amb la qualitat de l’aire. 

 

Un atles interactiu per millorar la sostenibilitat urbana de Sant Cugat

Sant Cugat disposa d'un 'innovador' atles interactiu elaborat per l'ICGC i la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l'Ajuntament per tenir dades tècniques en matèria de sostenibilitat ambiental. 

 

 
 

Més Recursos

 
 

Fridays for future: Volem la vida!

Quines xifres hi ha al darrere de la gestió del transport públic de l'àrea de Barcelona?

 
 

Dimecres manetes

 
Bones Pràctiques
 

Igualada, Sant Boi, Granollers i el Pla de l’Estany participaran en el projecte "Reciclatge 5.0" d'Ecoembes

Permetrà la ciutadania connectar el mòbil amb el contenidor per fomentar el reciclatge i hi prendran part quatre municipis, dues universitats i un hospital catalans

Finançament col·lectiu ciutadà per a la instal·lació fotovoltaica del Convent de Sant Agustí

El primer edifici municipal amb autoconsum per finançament ciutadà  vol incentivar un rol actiu dels veïns i les veïnes en l’evolució cap a un nou model energètic més sostenible.

 
 

La Diputació de València impulsa la creació del Consell de l’Horta de València

Els seus objectius són garantir la pervivència i promoure la dinamització de les activitats agràries; fomentar una agricultura més respectuosa amb el medi ambient i millorar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del territori; i fomentar la participació ciutadana en la presa de decisions que afecten a l’horta i la reconnexió camp-ciutat.

La Boqueria renova el seu enllumenat
 

La nova instal·lació de llum suposa com a mínim un 60% d’estalvi energètic respecte la que hi havia anteriorment. Aquesta acció s’engloba dins les mesures de sostenibilitat que duen a terme els mercats de la ciutat amb l’objectiu de fer un consum responsable a les seves instal·lacions.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Lleida pacifica el trànsit de tot el seu Centre Històric

Ripollet Cultiva't apropa l'horta ecològica als més joves

 
 

Manresa i Sabadell aposten per innovar en la prevenció i gestió dels residus urbans

S'engega el projecte Joguines Vives

 
 

Mollerussa projecta implantar al centre la recollida porta a porta

Escolars de Rubí prenen consciència de la problemàtica dels residus de plàstic

 
 

Girona posa en marxa el sistema de recollida de residus amb contenidors intel·ligents

Arriben les plataformes mòbils de contenidors de recollida selectiva al Bon Pastor de Barcelona

 
 

L’Associació Polígons dels Plans aposta per l’eficiència energètica i el consum fotovoltaic

Masquefa endega un Pla de Prevenció de Residus per reduir la generació de deixalles

 
 

Lliurament de Premis del IV concurs sobre Idees Innovadores pel Canvi climàtic i viticultura al Penedès

Diversos restaurants de Badalona participen a la campanya “Punts de recollida i reciclatge d’oli”

 
 

Premià de Mar estalvia un 76,62% d'energia amb el nou enllumenat públic

La regidoria de Medi Ambient de Xàtiva instal·la contenidors per als xiclets

 
 

La Paeria col·loca una torre de biodiversitat al Turó de Gardeny

 
 

La Dada

 
 

32 milions d'espanyols ja estan afectats pel canvi climàtic

Anys més càlids, estius més llargs i més freqüència de nits tropicals

 
 

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), adscrita al Ministeri per a la Transició Ecològica, presenta un avanç de les dades de l'Open Data Climàtic, amb les evidències més rellevants dels impactes del canvi climàtic a Espanya en els últims 40 anys, que posen de manifest que hi ha més de 32 milions de persones directament afectades per les seves conseqüències.

 
Especials
 

Economia Circular

 
 

Que les economies funcionin realment de forma circular és un imperatiu del nostre temps, però només una comprensió profunda podrà instal·lar el nou model econòmic amb la celeritat necessària i el convertirà en una alternativa real. Oferim reflexió amb especialistes i abordar el concepte des de la concreció d’experiències que ja estan tenint lloc al territori i a les empreses. Obrim un especial  per entendre què és l'economia circular i passar del plànol panoràmic a la concreció d'iniciatives que ja són o poden ser implementades a municipis de Catalunya.
També consultable en format butlletí.
 

 
Agenda
 

16/01/2019

Exposició: Som Natura

01/03/2019

Cicle d'activitats Rius amb vida al Penedès

 
 

21/03/2019

Exposició Menys plàstics, més vida!

01/04/2019

#30diesAMBbiciBCN

 
 

13/04/2019

Exposició: "La vida de l’aigua" a Vilanova i la Geltrú

22/04/2019

DIA DE LA TERRA

 
 

22/04/2019

Setmana Sense Soroll a Catalunya

22/04/2019

Setmana Sense Soroll a Barcelona

 
 

24/04/2019

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

26/04/2019

3a Fira del Vehicle Elèctric de Rubí

 
 

26/04/2019

Velèctric: mostra del vehicle elèctric a Reus

04/05/2019

Prades apaga els llums i encén els el estels

 
 

06/05/2019

Exposició: "La vida de l’aigua" a Sant Joan de Vilatorrada

09/05/2019

Exposició “Reduïm Residus” a Canet de Mar

 
 

10/05/2019

LET'S CLEAN UP EUROPE

11/05/2019

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

 
 

16/05/2019

Jornada: Descobrim el territori en clau de sostenibilitat

17/05/2019

Exposició: "La vida de l’aigua" a Súria

 
 

20/05/2019

DIA MUNDIAL DE LES ABELLES

20/05/2019

Exposició “Reduïm Residus” a Santa Coloma de Cervelló

 
 

22/05/2019

DIA INTERNACIONAL DE LA DIVERSITAT BIOLÒGICA

30/05/2019

SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

 
 

31/05/2019

DIA EUROPEU DELS PARCS NATURALS

01/06/2019

SETMANA DE LA NATURA A CATALUNYA

 
 

03/06/2019

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

05/06/2019

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

 
 

08/06/2019

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

17/06/2019

DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

 
 

17/06/2019

SETMANA DE L'ENERGIA

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube