LiquenCity: Què ens diuen els líquens sobre l'aire que respirem?

08/04/2019 - 11:33

LiquenCity és un projecte de ciència ciutadana per descobrir la diversitat i la quantitat de líquens que viuen als arbres de les ciutats per tal de relacionar-les amb la qualitat de l’aire.  Ha estat posat en marxa per GBIF Espanya i el Real Jardín Botánico de Madrid, el CREAF i l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, i a Barcelona i Madrid ja s'estan elaborant mapes de líquens com a bioindicadors. A Barcelona un total de 12 centres del programa Escoles+Sostenibles han participat en el mostreig i seguiment d’aquests bioindicadors amb l’objectiu d’avaluar els canvis ambientals i els nivells de contaminació de la ciutat.

El projecte pretén que centres de secundària i formació professional de Barcelona i Madrid realitzin un mapa dels líquens que viuen en ambdues ciutats. Amb el monitoratge i seguiment d’aquests efectius bioindicadors es pretén sensibilitzar i conscienciar l’alumnat sobre els efectes dels contaminants atmosfèrics i la seva incidència sobre la salut dels éssers vius, inclosos els humans. Els líquens són molt sensibles als canvis ambientals i als nivells de contaminació atmosfèrica i esdevenen un bon instrument per mesurar la contaminació ambiental a les grans ciutats.

Alguns dels centres educatius d’Escoles+Sostenibles han volgut sumar-se a aquesta iniciativa i aportar el seu gra de sorra en aquest projecte de ciència ciutadana. Un total de 12 centres han realitzat diverses accions per tal de conèixer de més a prop els líquens i realitzar un mapa del seu barri: Institut Poeta Maragall, Escola Virolai, Escola Sant Gregori, Col·legi Jesuïtes Gràcia-Kostka, Escola Projecte, Escola FEDAC Sant Andreu, IES Joan d'Àustria, Escola Betània Patmos, Escola IPSI, Institut Rubió i Tudurí, Escola Sant Ramon Nonat i l’Institut Sant Andreu són els centres d'Escoles+Sostenibles que hi han participat.

Per a la realització del mapa, la monitorització i el seguiment de líquens s’ha utilitzat la plataforma de ciència ciutadana Natusfera, una aplicació mòbil on es poden pujar les dades. Aquest projecte s’ha dut a terme en col·laboració amb algunes entitats membres de la xarxa Barcelona+Sostenible com són l’Institut de Ciències del Mar, la Universitat de Barcelona i el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals).


 

Relacionats

Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges és un equipament d’educació ambiental que divulga i conserva els valors dels ecosistemes marins.

Article

ISGlobal ha desenvolupat aquesta calculadora. Introdueix els valors de temperatura ambient i humitat relativa en la calculadora de l'índex de calor i esbrina el risc d'estrès tèrmic durant onades de calor.

Article

OnEarth és una aplicació de realitat mixta, desenvolupada per quatre estudiants de Batxillerat del Col·legi Padre Damián de Barcelona, que pretén desafiar els usuaris a prendre accions concretes per reduir la seva petjada de carboni i protegir el medi ambient.

Butlletí