Coneixes la biodiversitat de la teva ciutat?

Font: XVAC

09/04/2019 - 11:01

El City Nature Challenge és una ‘marató internacional de biodiversitat’. Durant 4 dies més de 100 ciutats del món organitzen sortides per registrar el major nombre d’espècies possible en un lloc determinat. Es celebrarà del 26 al 29 d’abril.

A Catalunya s’anomena Biomarató, i aquest any s’organitzaran jornades de ciència ciutadana a Barcelona i Banyoles. L’objectiu és registrar, entre el 26 i el 29 d’abril, el major nombre d’espècies (animals i plantes silvestres) per després, del 30 d’abril al 5 de maig, identificar-les amb l’ajuda de persones expertes.

Cada ciutat participant al món competeix per 3 categories: el major nombre d’observacions, d’espècies identificades i de participants.

Les observacions es podran fer a través de l’aplicació de ciència ciutadana Natusfera, una plataforma mòbil per poder registrar observacions d’éssers vius a través de fotografies, compartir-lis i identificar-les amb la comunitat virtual. Aquestes dades tant poden servir als participants per apendre sobre natura, com aportar dades massives i molt valuoses per a la comunitat científica.

A Banyoles tindrà lloc el 27 i 28 d’abril, i les activitats, per adults i familiars, per dentificar espècies estan organitzades per l’associació Limnos Pots consultar aquí la programació.

A Barcelona, identifiquem espècies el 4 i 5 de maig.

La BioBlitz de Barcelona és un esdeveniment anual de ciència ciutadana per identificar el major nombre d’espècies en col·laboració amb escoles i persones voluntàries, amb l’ajuda de persones biòlogues expertes per ajudar en la identificació.

La jornada tindrà com a punt de recepció i camp base l’Aula Ambiental Bosc de Turull, situat al Parc dels Tres Turons, al barri de Vallcarca, una reserva local de natura a la part alta de la ciutat de Barcelona, prop de la serra de Collserola.

Durant el cap de setmana del 4 i 5 de maig s’organitzaran sortides per la ciutat per identificar diferents grups biològics d’espècies, acompanyats per especialistes de cada àmbit.

Pots seguir totes les novetats amb el hashtag #BioBlitzBcn


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La Fundació Barcelona Zoo participa en el projecte TuroCat, que treballa per recuperar aquesta espècie en perill d’extinció. Des de l’entrada en funcionament del programa l’any 2018 se n’han alliberat 24 exemplars

Notícia

L'Ajuntament de Sant Adrià realitza l'abalisament de la barra de sorra de la desembocadura del riu Besòs per protegir la nidificació i descans d'espècies amenaçades i protegides.

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Butlletí