DIA DE LA TERRA

dilluns, 22 abril, 2019

La Mare Terra és una expressió comuna per al planeta Terra en diversos països i regions, la qual cosa reflecteix la interdependència que existeix entre els éssers humans, altres espècies vivents i el planeta on vivim tots.

La terra i els seus ecosistemes són la nostra casa. Per aconseguir un equilibri just entre les necessitats econòmiques, socials i ambientals de les generacions presents i futures, cal promoure l'harmonia amb la natura i la Terra.

Es celebra el Dia Internacional de la Mare Terra per recordar a cadascun de nosaltres que la Terra i els seus ecosistemes ens proporcionen vida i sosteniment.

Aquest Dia també reconeix una responsabilitat col·lectiva, com es demana a la Declaració de Rio de 1992, de promoure l'harmonia amb la natura i la Terra per aconseguir un equilibri just entre les necessitats econòmiques, socials i ambientals de les generacions presents i futures de la humanitat.

El Dia Internacional de la Mare Terra proporciona una oportunitat per sensibilitzar el públic al voltant del món davant els reptes relacionats amb el benestar del planeta i amb la vida que recolza.

El Tema del Dia de la Terra 2019 (22 d'abril) és protegir les nostres espècies!

Les ciutats tenen un paper fonamental en la protecció de la biodiversitat i en l'educació del públic sobre la importància de les espècies i la biodiversitat en relació amb la salut i el benestar de la comunitat. Les ciutats creixen ràpidament; el 2050 dos terços de la població mundial viurà a les zones urbanes. L'augment de la urbanització sense una administració responsable és una amenaça per a la flora i la fauna locals. No obstant això, aquests reptes ofereixen l'oportunitat de canviar el nostre enfocament de la vida urbana, per abraçar la biodiversitat que és essencial, encara que sovint no es pot veure, part de la ciutat que viu perquè les comunitats i les espècies puguin prosperar en la unitat. Ciutats de tot el món estan liderant el camí i desenvolupant plans innovadors per expandir i protegir els ecosistemes urbans. Els governs locals disposen d'una àmplia gamma d'opcions disponibles per implementar plans de protecció de les espècies i la biodiversitat. Inclou ordenances, estratègies i directrius per a tota la ciutat i campanyes de divulgació i educació pública.

Una àmplia biodiversitat a escala de la ciutat i plans d'infraestructura verda, que converteixen els ecosistemes en la salut i el creixement en un aspecte clau de tota la planificació urbana, seran claus per protegir les nostres espècies en les pròximes dècades. Per a ciutats sense plans integrals en el lloc o en desenvolupament, hi ha molts components d'aquests plans que es poden implementar individualment i tenir un impacte important.

Comunicar la importància d'aquests plans al públic també és vital per al seu èxit. Els plans destinats a protegir la biodiversitat i la creació d'espais verds tenen efectes positius en tota la comunitat. Els arbres redueixen la contaminació de l'aire i compensen les emissions, ajuden a les ciutats a complir els objectius de l'Acord de París, i també redueixen la calor a les ciutats provocades per paviments i infraestructures. Els jardins comunitaris i les granges urbanes s'alimenten de les ciutats, i els parcs costaners augmenten la resistència de les ciutats a les inundacions, l'augment del nivell del mar i els efectes del canvi climàtic. Els espais verds també beneficien enormement la salut comunitària oferint oportunitats per a activitats a l'aire lliure i tenen un impacte positiu mesurable en el benestar psicològic i físic.

Més informació : Earth Day Network.


 

 

Categories: 
Educació ambiental

Relacionats

Article

Els agents cívics van començar a repartir les bosses de la campanya 'El millor residu és el que no es produeix' a tots els nens i nenes de les escoles on han fet el taller. 

Article

El poden sol·licitar els centres educatius de Catalunya que disposen del Distintiu d'escola verda que atorga la Generalitat de Catalunya, el termini per presentar les candidatures s’acaba el 7 d’octubre.

Article

Les últimes setmanes s'estan realitzant a Tiana una sèrie de diferents accions coordinades dins la campanya “Desbordes o aportes?” que preten conscienciar als veïns i veïnes que tenen comportaments incívics, de la problemàtica d’abocar bosses amb residus barrejats al costat dels contenidors dintre de les papereres del carrer.

Butlletí