El Col·legi de Sant Josep de Navàs, l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i l’empresa Resid’Ús, finalistes del Premi Europeu de Prevenció de Residus

Font: Agència de Residus de Catalunya

03/04/2019 - 14:10

El Col·legi de Sant Josep de Navàs, l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i l’empresa Resid’Ús arriben a la fase final del guardó europeu d’entre 82 nominacions. L’Agència de Residus de Catalunya havia presentat sis candidatures d’entre el miler d’activitats organitzades durant la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Catalunya. La cerimònia de lliurament de premis serà el 15 de maig a Brussel·les, en el marc de la Green Week.

El Col·legi de Sant Josep de Navàs i l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, al Bages, i l’empresa Resid’Ús, de Girona, han accedit a la fase final del Premi Europeu de Prevenció de Residus. D’aquesta manera, tres finalistes dels 82 nominats que va valorar el jurat de tot Europa corresponen a projectes catalans.

Esmorzars saludables i sostenibles
En la categoria ‘Administracions’, ha estat nominat l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet per la Marató residu zero, una campanya per promoure l'esmorzar sostenible i saludable i reduir els residus que generen nenes i nens a l’escola. La campanya ha comptat amb la participació de tres escoles del municipi i 600 alumnes, a més de comptar amb la implicació de les famílies a través de cada AMPA, i ha aconseguit reduir un 33% la generació de residus d’envasos.

Pots reutilitzats
En la categoria ‘Empresa’, el jurat ha nominat l’empresa Resid’Ús per “Escola i comerç, simbiosi antiresidus”, una acció transversal en cooperació amb l’Escola Eiximenis de Girona i un comerç gironí de venda de iogurt gelat, Llagurt. L’objectiu és aprofitar pots sobrers de vidre de casa que recullen alumnes, els neteja l'empresa i s’envien a la botiga de iogurts gelats, que els ofereix a la clientela per consumir el producte, reduint la generació d’envasos d’un sol ús. Aquesta acció es va dur a terme durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR).

Alfabet sostenible
En la categoria ‘Cooperació entre regions’, ha arribat a la final el Col·legi de Sant Josep de Navàs per l’EWWR Sustainable Art alphabet, creat per cinc escoles de Catalunya, Finlàndia, Grècia, França i Països Baixos. La idea va ser buscar una paraula per cada lletra de l’alfabet relacionada amb la sostenibilitat i els residus, decidides a partir d’una reflexió col·lectiva, crear una frase de defensa i sensibilització, i elaborar un vídeo conjunt amb lletres, frases i veus d’alumnes de les escoles participants. A més cada escola va complementar l’acció amb d’altres de paral·leles. A Navàs han treballat l’acció “Envàs, te’n vas” sensibilitzant tots els alumnes.

El veredicte del jurat es farà públic en una cerimònia de lliurament de premis a Brussel·les el dia 15 de maig a la seu del Comitè de Regions d’Europa. L’esdeveniment forma part de l’EU Green Week, que té lloc del 13 al 17 Maig de 2019.

Més de 1.000 activitats a tot Catalunya
El Premi Europeu de Prevenció de Residus distingeix iniciatives tenint en compte criteris d’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) hi havia presentat sis candidatures d’entre les activitats organitzades durant la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que va comptar amb un dia temàtic centrat en la Prevenció de residus perillosos, sota el lema "Time to detox", i que es va celebrar el passat mes de novembre a 32 regions amb 14.371 activitats arreu d’Europa.

A Catalunya es van organitzar 1.090 activitats promogudes per 265 entitats tant públiques com privades a 37 comarques. Aquesta és una iniciativa que se celebra a Catalunya des de l’any 2009, i que coordina l’ARC. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa accions de sensibilització i donar a conèixer estratègies de reducció de residus. Enguany, la XI Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 16 al 24 de novembre amb un dia temàtic centrat en l’Educació i la comunicació en la prevenció de residus.


 

 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Estima reduir en 1.500 tones les emissions de gasos d'efecte hivernacle

Sis mesos després de la implantació del cinquè contenidor, el marró, en la meitat de València, el barri de Sant Marcel·lí lidera esta recollida selectiva d’orgànica, en arribar al 15% del total de residus generats.

Notícia

Durant els propers mesos, l’Ajuntament de Mollet renovarà els contenidors de recollida selectiva d’envasos, paper i cartró amb càrrega lateral en substitució dels contenidors metàl·lics de carrega superior. Gràcies al compromís ciutadà amb les campanyes de sensibilització, la gestió de residus a Mollet segueix millorant. Així, el 2018, les tones recollides de paper i cartró i envasos es van incrementar un 10% respecte l’any anterior. I en els dos primers trimestres d’aquest 2019 l’increment ha estat de 7%.

Notícia

L’Ajuntament de Sabadell ha començat una campanya per informar la ciutadania de què cal fer per desfer-se dels objectes voluminosos que té a casa i que ja no vol fer servir. L’administració municipal ha editat 2 mil cartells i fulls de mà i aquesta setmana els ha començat a repartir a la zona sud de Sabadell. Concretament es deixen dins de les porteries dels blocs de pisos dels barris d’Espronceda, Campoamor i la Creu de Barberà. Posteriorment es continuarà amb el repartiment per altres barris, incloent els centres cívics i altres equipaments municipals.

Butlletí