El Col·legi de Sant Josep de Navàs, l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i l’empresa Resid’Ús, finalistes del Premi Europeu de Prevenció de Residus

Font: Agència de Residus de Catalunya

03/04/2019 - 14:10

El Col·legi de Sant Josep de Navàs, l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i l’empresa Resid’Ús arriben a la fase final del guardó europeu d’entre 82 nominacions. L’Agència de Residus de Catalunya havia presentat sis candidatures d’entre el miler d’activitats organitzades durant la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Catalunya. La cerimònia de lliurament de premis serà el 15 de maig a Brussel·les, en el marc de la Green Week.

El Col·legi de Sant Josep de Navàs i l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, al Bages, i l’empresa Resid’Ús, de Girona, han accedit a la fase final del Premi Europeu de Prevenció de Residus. D’aquesta manera, tres finalistes dels 82 nominats que va valorar el jurat de tot Europa corresponen a projectes catalans.

Esmorzars saludables i sostenibles
En la categoria ‘Administracions’, ha estat nominat l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet per la Marató residu zero, una campanya per promoure l'esmorzar sostenible i saludable i reduir els residus que generen nenes i nens a l’escola. La campanya ha comptat amb la participació de tres escoles del municipi i 600 alumnes, a més de comptar amb la implicació de les famílies a través de cada AMPA, i ha aconseguit reduir un 33% la generació de residus d’envasos.

Pots reutilitzats
En la categoria ‘Empresa’, el jurat ha nominat l’empresa Resid’Ús per “Escola i comerç, simbiosi antiresidus”, una acció transversal en cooperació amb l’Escola Eiximenis de Girona i un comerç gironí de venda de iogurt gelat, Llagurt. L’objectiu és aprofitar pots sobrers de vidre de casa que recullen alumnes, els neteja l'empresa i s’envien a la botiga de iogurts gelats, que els ofereix a la clientela per consumir el producte, reduint la generació d’envasos d’un sol ús. Aquesta acció es va dur a terme durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR).

Alfabet sostenible
En la categoria ‘Cooperació entre regions’, ha arribat a la final el Col·legi de Sant Josep de Navàs per l’EWWR Sustainable Art alphabet, creat per cinc escoles de Catalunya, Finlàndia, Grècia, França i Països Baixos. La idea va ser buscar una paraula per cada lletra de l’alfabet relacionada amb la sostenibilitat i els residus, decidides a partir d’una reflexió col·lectiva, crear una frase de defensa i sensibilització, i elaborar un vídeo conjunt amb lletres, frases i veus d’alumnes de les escoles participants. A més cada escola va complementar l’acció amb d’altres de paral·leles. A Navàs han treballat l’acció “Envàs, te’n vas” sensibilitzant tots els alumnes.

El veredicte del jurat es farà públic en una cerimònia de lliurament de premis a Brussel·les el dia 15 de maig a la seu del Comitè de Regions d’Europa. L’esdeveniment forma part de l’EU Green Week, que té lloc del 13 al 17 Maig de 2019.

Més de 1.000 activitats a tot Catalunya
El Premi Europeu de Prevenció de Residus distingeix iniciatives tenint en compte criteris d’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) hi havia presentat sis candidatures d’entre les activitats organitzades durant la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que va comptar amb un dia temàtic centrat en la Prevenció de residus perillosos, sota el lema "Time to detox", i que es va celebrar el passat mes de novembre a 32 regions amb 14.371 activitats arreu d’Europa.

A Catalunya es van organitzar 1.090 activitats promogudes per 265 entitats tant públiques com privades a 37 comarques. Aquesta és una iniciativa que se celebra a Catalunya des de l’any 2009, i que coordina l’ARC. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa accions de sensibilització i donar a conèixer estratègies de reducció de residus. Enguany, la XI Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 16 al 24 de novembre amb un dia temàtic centrat en l’Educació i la comunicació en la prevenció de residus.


 

 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Durant els dos primers mesos de l’any, però, el rebuig generat ha augmentat un 6% en relació al 2021 i, per contrarestar-ho, l’Ajuntament endegarà un seguit de campanyes de conscienciació

Notícia

El congrés enumera iniciatives per combatre el malbaratament alimentari en el seu últim dia d’activitat.

Notícia

La innovadora iniciativa per reutilitzar gots a Aarhus, l’impost afegit en comprar envasos d’un sol ús de Tübingen i l’estratègia de Tallin per reduir els residus en esdeveniments públics, protagonistes a la segona jornada del #wasteinprogress. 

Butlletí