Manresa i Sabadell aposten per innovar en la prevenció i gestió dels residus urbans

Font: Diputació de Barcelona

11/04/2019 - 15:33

El 4 d’abril a Brussel·les representants dels municipis de Manresa i Sabadell han participat a la conferència de cloenda del projecte UrbanWins del qual són socis del grup pilot. Aquest projecte, en marxa des del juny de 2016 i finançat pel programa de recerca i innovació de la UE Horitzó 2020, ha estudiat com les ciutats consumeixen recursos i productes, i com eliminen els residus produïts, per tal de desenvolupar i provar plans i solucions innovadores dirigides a millorar la prevenció i la gestió dels residus.

UrbanWins s’ha desplegat en un total de 24 ciutats i ha avaluat com contribueixen a la resiliència i l’eficiència en els recursos. El projecte segueix l’enfocament del metabolisme urbà, en què les ciutats es consideren organismes vius que utilitzen els recursos naturals i creen un flux de materials i energies. Els resultats s’utilitzaran per definir objectius i indicadors dels plans estratègics de prevenció i gestió de residus de les vuit ciutats pilot. Liderat per la ciutat de Cremona, el grup pilot l’han constituït els municipis Albano Laziale, Pomezia i Torí (Itàlia); Leiria (Portugal); Bucarest (Romania) i Manresa i Sabadell. El projecte però, ha comptat amb l’associació de 27 socis de 6 països.

Cal dir que la participació activa de ciutadans, governs, organitzacions, proveïdors, instituts d’investigació i centres educatius ha estat una part essencial del projecte, i s’ha realitzat a través d’àgores urbanes físiques i en línia a les vuit ciutats pilot, on els participants han compartit opinions, debaten idees i han planificat solucions. Per primera vegada els ciutadans han estat els actors clau de la innovació d’aquest projecte.

L’enfocament participatiu ha estat un valor afegit d’UrbanWINS, ja que s’ha tingut en compte la visió de tots els actors rellevants per a la producció i gestió de residus a nivell urbà per codesenvolupar noves estratègies i comprovar solucions innovadores. Les recomanacions i les eines seran transferibles a altres contextos urbans. El resultat final del projecte és un kit d’eines per a la presa de decisions participatives i basades en la ciència i la planificació de la gestió de residus que es pot aplicar a qualsevol autoritat pública d’Europa.

La conferència ha permès compartir els productes finals i els resultats del projecte perquè altres ciutats, organitzacions i grups d’interès puguin basar-se en ells.  Alhora els resultats d’aquest projecte contribuiran a l’Agenda sobre l’estratègia d’innovació i recerca de la UE (SRIA) sobre la prevenció i la gestió de residus en les ciutats.

Dels diversos ponents s’ha evidenciat que cal una legislació adequada pel que fa als residus, amb uns objectius comuns i clars. Si l’acció ha de venir de les ciutats, aquestes necessiten les eines i els fons suficients per respondre a aquests objectius. Cal també per part dels governs locals, un exercici de transversalitat pel que fa a aquest tipus de polítiques i accions.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La visita al CTR-Vallès o l’escape room ‘Retorn a la Terra’, els esdeveniments més desitjats per a la canalla

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Butlletí