Igualada, Sant Boi, Granollers i el Pla de l’Estany participaran en el projecte "Reciclatge 5.0" d'Ecoembes

Fomt: Ecoembres i Ajuntament d'Igualada

12/04/2019 - 09:00

Permetrà la ciutadania connectar el mòbil amb el contenidor per fomentar el reciclatge i hi prendran part quatre municipis, dues universitats i un hospital catalans

El Centre d'Innovació sobre Economia Circular d'Ecoembes, TheCircularLab, ha presentat a Barcelona ​​una iniciativa pionera en la cura del medi ambient: el projecte Reciclatge 5.0. Amb aquesta iniciativa i gràcies a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l'organització busca convertir Catalunya en un sandbox de l'economia circular, és a dir, un entorn real en el qual provar les millors pràctiques en gestió de residus i reciclatge.

La iniciativa ha estat presentada a la jornada Tecnologies intel·ligents al servei del ciutadà, organitzada per la Fundació Fòrum Ambiental i Ecoembes. Una cita que ha comptat amb la presència, entre altres personalitats, del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, l'exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, el conseller delegat d'Ecoembes, Óscar Martín, i el president de la Fundació Fòrum Ambiental, Ramon Roca

Reciclatge 5.0 és una idea de canvi que cerca revolucionar i repensar la manera de mobilitzar la ciutadania en qüestions mediambientals amb un projecte únic a Europa. Consisteix a connectar el ciutadà amb el contenidor groc, a través del seu mòbil, i mobilizar-lo perquè recicli més i millor. Tot gràcies a tecnologies com la sensòrica, les apps, la gamificació o el blockchain.

Les persones que vulguin participar en aquesta iniciativa pilot s'han d'inscriure en una WebApp. Tots els contenidors o papereres intel·ligents disposaran d'un codi QR i, quan la persona estigui a prop, serà identificat gràcies a la geocalització del seu smarthphone. Per cada acció de reciclatge, el sistema computarà digitalment a RECICLOS, un sistema de puntuació digital, que permetrà canviar el seu compromís per productes o serveis relacionats amb la sostenibilitat.

El projecte es pilotarà al llarg de 2019 per mitjà de la col·locació de contenidors intel·ligents a Igualada, Sant Boi, Granollers i la comarca del Pla de l'Estany i amb la instal·lació de papereres digitals a les instal·lacions de l'Hospital Can Ruti o universitats com la Politècnica de Catalunya i la Rovira i Virgili.

Segons Óscar Martín, CEO d'Ecoembes, "Reciclatge 5.0 és un exemple de com la tecnologia pot aplicar-se al reciclatge d'una manera disruptiva. Amb aquest projecte pretenem buscar nous camins per seguir incrementant el compromís dels ciutadans ". Tal com explica Martín, després d'una visita a TheCircularLab, la conselleria de Territori i Sostenibilitat els va llançar un guant perquè exploressin la possibilitat de provar i pilotar idees innovadores a Catalunya, i aquest projecte és el resultat.

The CircularLab el primer centre d'innovació sobre economia circular creat a Europa de la mà d'Ecoembes. Nascut el 2017 i situat a Logronyo (La Rioja), el centre persegueix impulsar les millors línies d'innovació en l'àmbit dels envasos i el seu posterior reciclatge, estudiant, concebent, provant i aplicant solucions en un entorn real.

The CircularLab col·labora amb empreses, administracions públiques i ciutadania per desenvolupar les millors pràctiques en totes les fases del cicle de vida dels envasos, des de la concepció fins a la seva reintroducció en el cicle de consum a través de nous productes i compta amb el suport de nombroses entitats de les quals destaca la direcció general de Medi Ambient de la Comissió Europea.

Ecoembes ha compromès, per al desenvolupament del projecte, una inversió de 10 milions d'euros fins l'any 2020, generant 40 llocs de treball in situ i més de 200 a través dels programes d'innovació oberta, en què participen empreses i ecosistemes d'emprenedoria.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Enguany se celebren 10 anys de la xarxa d’intercanvi Renova, una iniciativa d’intercanvi de la roba que ja no utilitzem, però que està en bon estat, i que promou el consum responsable, la prevenció de residus i la sostenibilitat.

Article

Mou-te pel zero! és una campanya impulsada per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú conjuntament amb Go Zero Waste amb l’objectiu de promoure la reducció de residus i el comerç local a través de reptes a l’abast de tothom.

Article

L'objectiu és incrementar el percentatge de reciclatge i superar el 50% que fixa la Unió Europea per al 2025, mantenir la llibertat d'horaris actual per tirar la brossa segons la disponibilitat de cada unitat familiar, i tendir cap a la implantació d'una taxa justa, en funció de com es recicli. 

Butlletí