Cornellà de Llobregat, Sant Fruitós de Bages i el Consell comarcal d'Osona reconeguts als Premis Ciutat Sostenible 2019

Palma, Almassora i Benidorm, entre d'altres, també han rebut reconeixement
12/04/2019 - 08:00

Els ajuntments de Cornellà de Llobregat i de Sant Fruitós de Bages i el Consell comarcal d'Osona ha estat un dels guardonats en la setzena edició dels premis estatals Ciutat Sostenible, que atorga anualment la Fundació Fórum Ambiental amb el suport del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

Sant Fruitós, Cornellà de Llobregat i el Consell Comarcal d'Osona, són les úniques administracions catalanes guardonades en l'edició d'enguany dels premis, que reconeixen la tasca que es fa des de les institucions per potenciar la sostenibilitat amb set categories diferents.

Foto de família dels premiats

L'Ajuntament de Cornellà ha estat el guanyador ex aequo en la categoria d'Educació Ambiental per l'actuació "Escoles i entorn, deu anys de treball en xarxa" amb la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Cornellà. Per millorar la sostenibilitat és important implicar les entitats socials, l'àmbit escolar i els ciutadans, és per això pel que les escoles han desenvolupat projectes conjunts d'educació ambiental (hort, espais verds o recursos educatius) treballant amb l'ajuntament o entitats naturalistes. 

La població bagenca ha estat l'única finalista en la categoria de ciutat més sostenible en la seva globalitat, que ha guanyat Granada. En el cas de Sant Fruitós, el reconeixement és fruit de les polítiques dutes a terme en el marc del Pla d'Acció de l'Energia Sostenible, que es va iniciar l'any 2012 amb l'adhesió al Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses. A partir d'aquí, s'han fet millores d'eficiència en l'enllumenat públic i semàfors, s'han instal·lat quatre estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics, s'han adquirit tres bicicletes elèctriques per a ús municipal, s'han realitzat tres instal·lacions fotovoltaiques per a equipaments municipals (ajuntament, biblioteca i el Nexe-Espai de Cultura), s'han dotat els vestidors del camp de futbol d'una caldera de biomassa, s'ha substituït l'enllumenat interior del pavelló i l'exterior dels camps de futbol 7 per lluminària més eficient, s'han regulat les climatitzacions d'edificis públics (com la llar d'infants, el camp de futbol i el CEIP Monsenyor Gibert), i s'ha substituït la flota de vehicles municipals per nous cotxes i furgonetes que funcionen amb energia elèctrica. En aquesta línia, es preveu instal·lar una caldera de biomassa a la piscina, nou punts més de recàrrega per a vehicles elèctrics, i s'està estudiant la redacció d'una ordenança per promoure l'autoconsum amb energia solar fotovoltaica.

El Consell comarcal d'Osona ha estat reconegut com a finalista en l'àmbit de la gestió energètica pels projectes que impulsen des de l'Agència comarcal d'Energia de suport als municipis en els àmbits de la telemesura i la telegestió o l'estalvi energètic en escoles i equipaments, entre d'altres.


Guanyadors 16 edició Premis Ciutat Sostenible (enllaç als vídeos de presentació pels guanyadors)

Ajuntament de Granada
Guanyador a la ciutat més sostenible en la seva globalitat

Ajuntament de Sant Fruitós de Bages
Finalista a la ciutat més sostenible en la seva globalitat

Ajuntament de Benidorm
Guanyador en l'àmbit de la gestió del cicle de l'aigua

Ajuntament de Cornellà
Guanyador ex-aequo en l'àmbit de l'educació ambiental

Ajuntament d'Almassora
Guanyador ex-aequo en l'àmbit de l'educació ambiental

Ajuntament d'Antequera
Guanyador en l'àmbit de la gestió energètica

Consell Comarcal d'Osona
Finalista en l'àmbit de la gestió energètica

Ajuntament de Donostia-Sant Sebastià
Guanyador en l'àmbit de la mobilitat i el canvi climàtic

Ajuntament de Palma de Mallorca
Guanyador en l'àmbit de la gestió dels residus

Ajuntament de Cangas
Finalista en l'àmbit de la gestió dels residus

Guanyador 2n Premi Ciutat Sostenible Cooperació Publicoprivada

SAV (València)
Guanyador en l'àmbit de la Cooperació Publicoprivada


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

S'han instal·lat un total de 160 plaques fotovoltaiques en tres punts del municipi: les potabilitzadores de Sant Fruitós de Bages i Pineda de Bages, i els dipòsits del Serafí.

Acte
17/03/2024 - 10:00
Carrer Verge de Montserrat. Cornellà de Llobregat
Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Butlletí