Els municipis del Vallès Occidental i el Consell Comarcal plantegen diferents accions per lluitar contra la pobresa energètica

Font: Consell Comarcal del Vallès Occidental

04/04/2019 - 19:33

Aquest 28 de març s’ha reunit la Comissió Tècnica Comarcal en Vulnerabilitat Energètica del Vallès Occidental. Aquesta comissió està formada pels municipis de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i Terrassa. A la trobada s’ha fet balanç de les principals línies de treball que s’estan portant a terme des dels municipis i dels models d’intervenció possibles.

La presidenta de la Comissió Informativa de Benestar Social, Educació i Qualitat de vida del Consell Comarcal i Regidora de l’Ajuntament de  Sentmenat, Montserrat Rueda, ha destacat la importància de la Taula política comarcal per consensuar acords amb les companyies energètiques i del lideratge polític per complir amb la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.

Fruit del treball d’aquesta Comissió, el 17 de gener de 2019, el Ple del Consell Comarcal va aprovar el Pla Comarcal de Gestió Energètica Social del Vallès Occidental 2019-2022 que té com a missió promoure mesures proactives per fer front a les situacions de vulnerabilitat energètica i pal·liar les dificultats econòmiques de les llars de la nostra comarca i establir les bases d’una estratègia compartida de les administracions del territori.

Durant la reunió s’ha destacat la necessitat d’arribar a acords perquè els municipis es coordinin en l’aplicació de la llei 24/2015 i de l’obligació dels consistoris de lluitar contra les pràctiques abusives de les companyies energètiques a través dels mitjans de comunicació.

S’ha acordat sol·licitar una reunió amb la Direcció General d’Indústria i Energia (DGIE) per proposar un potència mínima gratuïta a 2,3kw i un bo social real per trams segons la renta per persones vulnerables i negociar un protocol amb les distribuïdores energètiques per aturar els talls. També s’ha acordat demanar una reunió amb la Generalitat de Catalunya per exigir el desplegament de la llei 24/2015, tractar reglamentacions i possibles sancions a les companyies, així com una reconversió dels recursos econòmics que actualment es destinen a pagar factures a les energètiques  perquè es puguin invertir en la creació de serveis d’atenció especialitzada i projectes tècnics que afavoreixin a la ciutadania.

Una de les conclusions de la trobada ha estat la importància de promoure els serveis d’Atenció especialitzada en Gestió energètica social.Aquest model ja s’està implementant a municipis de la comarca com Barberà del Vallès, Rubí o Terrassa. 


 

Relacionats

Notícia

Després del canvi massiu de lluminàries a tecnologia LED, la següent fase de millora i optimització consisteix en la instal·lació de nous sistemes de telegestió que permeten fer una gestió molt més efectiva de l’enllumenat (avaries, consums, adaptació dels horaris d’encesa i apagada de les lluminàries a la via pública, etc.) · La previsió és que el nou sistema estigui en funcionament durant aquest estiu

Notícia

La capital de la Garrotxa aposta clarament per aquest sistema energètic després dels bons resultats del desplegament de la comunitat del barri de Montolivet

Butlletí