Un atles interactiu per millorar la sostenibilitat urbana de Sant Cugat

04/04/2019 - 20:54

Sant Cugat disposa d'un 'innovador' atles interactiu elaborat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l'Ajuntament per tenir dades tècniques en matèria de sostenibilitat ambiental. Es tracta d'una eina que mesura, a través de vols d'avions amb sensors d'alta precisió, aspectes com la contaminació lumínica, l'eficiència energètica dels edificis, la quantitat i la salut de la vegetació i el potencial fotovoltaic i termosolar del territori.

L'objectiu d'aquesta eina és facilitar la presa de decisions de les administracions en la planificació urbanística. L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha assenyalat que l'atles 'permet detectar dèficits' i també allò que estan 'fent bé'. Fortuny ha assegurat que la ciutat és 'pionera' i vol 'seguir traient bona nota' en matèria de sostenibilitat.

En el mateix sentit, el director de l'ICGC, Jaume Massó, ha agraït la tasca a l'Ajuntament i ha explicat que aquest tipus d'eines són 'un inici' i que la tecnologia del futur permetrà conèixer més dades i més concretes. També ha destacat que els ajuntaments 'hi han de creure' per poder millorar la gestió del territori.Què mesura l'atles i com s'han extret les dades

L'atles interactiu està disponible per tothom a través d'Internet i ha de permetre millorar el disseny de nous equipaments, de plans d'actuació en onades de calor, definir qüestions com la ubicació d'il·luminació nocturna, focalitzar els ajuts d'estalvi energètic i les instal·lacions del potencial solar, prioritzar recursos en l'àmbit de la salut i conèixer el compliment de normatives en matèria de sostenibilitat a la ciutat. L'estudi s'ha realitzat amb vols d'avions amb sensors d'alta precisió, el que permet tenir una radiografia d'un ampli territori en poques sessions.
 

    

             

 

Primeres dades sobre Sant Cugat

Els tècnics de l'ICGC han conclòs, entre d'altres qüestions, que a Sant Cugat la vegetació té un important paper regulador en el comportament tèrmic i que no es registra una situació d'illa de calor; és a dir, un sobreescalfament excessiu a la ciutat. També s'ha pogut determinar que al voltant d'un 30% de les cobertes del municipi són adequades o molt adequades per a col·locar-hi instal·lacions fotovoltaiques i un 40% ho són per a instal·lacions termosolars. A més, s'ha detectat que l'eficiència energètica (menys pèrdues de calor) millora en les naus i edificis més nous, així com un creixement dels LED en el nou urbanisme. Pel que fa a la contaminació lumínica, s'observa que especialment l'enllumenat privat i el dels equipaments esportius produeix màxims, mentre que continuen existint làmpades que contenen mercuri, que actualment està prohibit.

L'eina funciona, de moment, a cinc municipis catalans: Badalona, Esplugues, Sabadell i Berga, a més de Sant Cugat. L'objectiu de l'ICGC és incorporar vuit municipis més en els propers dos anys.

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Arrel de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, es va celebrar el passat 7 de juny l’acte virtual "Joves i Natura". Es va poder escoltar a joves catalans que van participar a la Cimera Mundial de la Joventut de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i es va comptar amb una taula rodona on van intervindré joves catalans que, d’una manera o altra, estan compromesos amb la seva conservació.

 

Article

El vídeo del projecte Life RethinkWaste, explica el nou model de recollida de Sant Just Desvern amb contenidors tancats per l’orgànica i la resta, així com el funcionament de la campanya #coneixelquellences a través del mòbil.

Article

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès impulsa una campanya per promoure l’ús de la copa menstrual entre les joves de 16 a 20 anys de Sant Cugat

Butlletí