Butlletí 370 - Valentí Junyent: “La implicació de la ciutadania és vital per a que funcioni el Pacte d’Alcaldes”

19-02-2019 al 04-03-2019

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 370 - Valentí Junyent: “La implicació de la ciutadania és vital per a que funcioni el Pacte d’Alcaldes”

 
  19-02-2019 al 04-03-2019  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“La implicació de la ciutadania és vital per a que funcioni el Pacte d’Alcaldes”

04/03/2019

 
 

El Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia ha estat sens dubte la iniciativa europea més exitosa a l’hora d’implicar les autoritats Locals i la seva ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic. Hem volgut parlar sobre aquest moviment, que involucra a Catalunya  732 ciutats i pobles, amb Valentí Junyent, Diputat i President de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, en el marc del Fòrum de Medi Ambient i Món Local, i en un moment que el Pacte compleix 10 anys.

 
 

Reportatges

 
 

Polítiques de consum (I): de la defensa dels drets al consum conscient

 
 

Toni Lodeiro engega per a Sostenible.cat una sèrie d´articles per aprofundir en el cas de les polítiques públiques de consum, especialment en les impulsades des de les àrees de les administracions amb competències en matèria de consum. En aquest primer text ens explica “d´on venen i a on van” les polítiques de consum.

 

 
 

Opinions

 
 

Què ens porta al consum conscient?
 

04/03/2019
Albert Vinyals i Ros

Segons la psicologia del consum, per practicar i sostenir en el temps el consum conscient, els valors són determinants. Però també saber viure el canvi amb alegria i bona companyia.

 

La mobilitat, motor del canvi a les ciutats

28/02/2019
Manel Ferri

Avui i en el futur, la mobilitat urbana hauria d'estar basada en l’ecomobilitat i en les xarxes de cooperació. És important impulsar en particular els sistemes intermodals que combinin els desplaçaments a peu, en bicicleta i en transport públic col·lectiu.

 

 
Notícies
 

La Xarxa es compromet amb els ODS

04/03/2019
El repte de l'Agenda 2030 eix de la 19ena Assemblea de la Xarxa

 
 

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible han sigut l’eix de la 19ena Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat celebrada aquest 20 de febrer al Mon Sant Benet, a Sant Fruitós del Bages, en el marc del IV Fòrum de Medi Ambient i Món Local. La Xarxa ha acordat a través de la “Declaració de Sant Fruitós del Bages” assumir l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible com a paradigma d’actuació de les ciutats i els pobles per al proper decenni.

 
 

L'Antàrtida perdrà un bloc de gel que fa el doble de Nova York

27/02/2019

 
 

Una esquerda es creuarà "en un futur proper" amb una altra i formarà un iceberg de més de 1.000 quilòmetres quadrats. Així ho ha assegurat un informe de la NASA, on s'indica que la causa d'aquest despreniment és una esquerda originada l'any 2016 i que s'ha anat fent més llarga i profunda.

 

 
 

Acord metropolità cap al residu zero: el nou paradigma de la gestió dels residus municipals a la metròpolis de Barcelona

27/02/2019

 
 

Aquest pacte de societat, subscrit per l’AMB, l’ARC i els 36 municipis metropolitans estableix la individualització de les recollides comercial i domèstica a tota l'AMB pel 2025, amb un sistema de pagament per generació.També planteja el progressiu abandonament del model actual d'infraestructures metropolitanes, basat en els ecoparcs, la incineració i l'abocament.

 
 

La transició energètica cap al 2030 marca el debat del Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local organitzat per la Diputació de Barcelona

19/02/2019

 
 

Més de 400 participants, entre alcaldes, regidors i tècnics municipals, juntament amb consultors i gestors empresarials de l’àmbit mediambiental, s’apleguen en el IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local a Món Sant Benet.

 

 

 
 

Municipis de l’Anoia gairebé tripliquen el percentatge de recollida selectiva després de sis mesos amb el model porta a porta

04/03/2019

Els 22 municipis que van adoptar fa mig any el sistema de recollida selectiva porta a porta han assolit una xifra mitjana del 83% dels seus residus de forma selectiva. 

Aprovat inicialment el Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l'Alta Garrotxa
 

04/03/2019

En total, el pla abasta 50.275 hectàrees, entre l’espai natural protegit i la zona perifèrica de protecció, repartides per 13 municipis de les comarques de la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Ripollès. 

 
 

Polietilè, polipropilè i poliestirè, els microplàstics més abundants a les aigües costaneres de la Mediterrània

28/02/2019

Polietilè, polipropilè i poliestirè són els tipus de microplàstics més abundants a les aigües costaneres de la Mediterrània, segons un nou treball publicat a la revista Marine Pollution Bulletin pels experts Miquel Canals, William P. de Haan, i Anna Sànchez-Vidal, del Grup de Recerca Consolidat (GRC) en Geociències Marines de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB.

L’Associació del Parc Rural del Montserrat ja és una realitat
 

28/02/2019

Aquest dimarts 26 de febrer s'ha celebrat l'acte fundacional de l'Associació del Parc Rural del Montserrata la sala Portals de l'Ajuntament de Collbató. A l'acte hi ha assistit  representants dels dotze municipis integrants: Abrera, Castellolí, Collbató, El Bruc, Marganell, Olesa de Montserrat, Piera, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

 
 

L'Ajuntament de Barcelona presenta el Programa “Escola Respira”

28/02/2019

El programa inclou diverses actuacions per lluitar contra la contaminació a l’àmbit escolar: comprovar la qualitat de l’aire, incorporar plantes i horts als patis i adequar els entorns i camins escolars perquè siguin més amables.

Barcelona se suma al «Fridays for Future»

28/02/2019

El moviment estudiantil contra el canvi climàtic ha aterrat aquest divendres a la capital catalana amb una «performance» en què han participat més de 80 persones.

 
 

Confirmada a Catalunya la presència d'una de les plantes aquàtiques invasores de major amenaça sobre el medi natural a nivell mundial

27/02/2019

Es tracta d’una espècie exòtica invasora originària de Sudamèrica que prolifera a la superfície de l’aigua i impedeix la penetració de llum, de manera que altera la qualitat de l’aigua i evita el creixement de plantes autòctones.

Acord per a l'acció conjunta de les reserves de la biosfera del Montseny i de les Terres de l'Ebre
 

27/02/2019

L'Acord és fruit del conveni entre la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i el COPATE per fomentar la col·laboració en projectes inspirats en la conservació del patrimoni natural, el desenvolupament sostenible de les comunitats locals i l’impuls del coneixement.

 
 

39 empreses del Garraf reben el distintiu de "Compromís per la sostenibilitat Biosphere"
 

26/02/2019

Aquest distintiu ha estat creat per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona per garantir la qualitat i sostenibilitat dels serveis turístic. L'Agència de Desenvolupament NODE Garraf, de la mà de la Diputació promou les bones pràctiques en matèria de sostenibilitat al sector turístic de la comarca.

Incentius, més punts de recàrrega i accés restringit al cotxe contaminant, eixos del Pla de mobilitat elèctrica de Reus

25/02/2019

El document ha de guiar les decisions del Govern de Reus en els propers anys, i planteja tres eixos clau perquè la ciutat continuï liderant el canvi cap a la mobilitat sostenible: Instal·lar més estacions de recàrrega elèctrica; incentivar l’ús dels vehicles elèctrics i híbrids i restringir l’accés als vehicles contaminants.

 
 

El Banc Europeu d'Inversions i l'AMB milloraran l'eficiència energètica de 10.000 habitatges

25/02/2019

El banc de la UE facilitarà 50 milions d'euros a l'AMB per poder, amb una inversió total de 100 milions d'euros, rehabilitar uns 10.000 habitatges situats a zones vulnerables beneficiant, aproximadament, entre 25.000 i 30.000 persones.

Un veí de l’Eixample demanda l’Ajuntament per l’alta pol·lució de la ciutat

25/02/2019

Li dona suport la plataforma Stop Contaminació Barcelona. L’objectiu que persegueixen aquests veïns és millorar la qualitat de l’aire a la ciutat forçant l’Administració a prendre mesures per frenar la pol·lució i reduir-la fins als nivells màxims que fixa la normativa europea.

 
 

La Diputació de Barcelona reforça l’acord amb les ADF per la prevenció d'incendis forestals

21/02/2019

Aquest suport pel 2019 es materialitzarà en una inversió de 2.780.000 euros en manteniment de la xarxa viària bàsica de prevenció d’incendis, així com en el suport tècnic i econòmic, amb l’aportació de 31.500 euros per a la realització de tasques de formació i coordinació que realitzen les nou Federacions d’ADF. 

La UdG coordina una xarxa europea d’universitats compromeses amb el desenvolupament sostenible

20/02/2019

COPERNICUS Alliance és una xarxa d’universitats i institucions europees que promouen l’aprenentatge i el canvi per a la sostenibilitat. Des del mes de gener, la UdG coordina aquesta associació i recentment ha reunit els seus membres a L’Escala.

 
 

Showcooking' de l'espigall del Garraf, a la Fundació Alícia
 

19/02/2019

L’Auditori de la Fundació Alicia del complex Món San Benet, a Sant Fruitós de Bages, ha acollit la presentació del projecte de recuperació i millora de l’espigall del Garraf, impulsat per la Diputació a través del programa Parc a taula.

La tendresa entre dos lleons guanya el premi LUMIX al millor fotògraf de vida salvatge

19/02/2019

Un instant de companyonia entre dos mascles de lleó, capturada pel fotògraf David Lloyd i titulada 'Bond of Brothers', ha estat triada com a guanyadora del Premi LUMIX del Públic al Fotògraf de Vida Salvatge de l'Any, La fotografia ha estat votada per 16.000 persones.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Amposta tindrà horts socials i ecològics públics

Les hortalisses cultivades vora Barcelona no estan més contaminades que les de zones rurals

 
 

Aigua

 
 

Mollerussa testa un sistema de reg sense fils que pot suposar un estalvi del 40% en el consum d’aigua

Montornès reivindica el dret a l'aigua i la seva gestió pública

 
 

Lleida demanarà revisar el Pla Hidrològic Nacional per obtenir un major cabal pel tram urbà del riu Segre

 
 

Biodiversitat

 
 

Nova soltada de tortugues a la Punta de la Banya

La Generalitat impulsa el seguiment hivernal de ratpenats

 
 

Canvi climàtic

 
 

El Govern farà una consulta pública per incorporar més eficientment el canvi climàtic en l'avaluació ambiental

 
 

Contaminació

 
 

Lleida gaudeix d’una bona qualitat d’aire

 
 

Energia

 
 

Catalunya tindrà una Llei de la Transició Energètica per accelerar el canvi de model energètic del país

 
 

Mobilitat

 
 

Territori i Sostenibilitat impulsa la redacció del projecte d'una via ciclista entre el nucli urbà d'Olot i Can Blanc (Santa Pau)

Tornen els diumenges sense cotxes a Cornellà de Llobregat

 
 

Granollers ja disposa de dos punts municipals de recàrrega per a vehicles elèctrics a la via pública

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Vuit ens locals catalans reconeguts per la bona gestió de la recollida selectiva de paper

Palafrugell ampliarà el sistema de recollida de residus porta a porta a Calella, Tamariu, Llafranc i d’altres comunitats de propietaris

 
 

Comencen les inspeccions de bosses de rebuig a set municipis del Vallès Occidental en el marc de la campanya “Excuses o separes”

Les Illes Balears planteja retirar tot l’amiant dels edificis públics abans de 2024

 
 

Avinyó passa de reciclar el 31,26% dels residus a reciclar-ne el 79,11%

 
Recursos
 

Localització dels ODS a les ciutats i pobles

 
 

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha presentat un balanç de la seva vinculació en relació amb els ODS i localització dels mateixos en les ciutats i pobles membres. 

 
 

Nou projecte LIFE: “AGRICLOSE” del DARP, amb la finalitat de promoure noves estratègies de fertilització

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha posat en marxa un nou projecte LIFE anomenat AGRICLOSE, que té la finalitat de promoure noves estratègies de fertilització que permetin millorar la gestió dels subproductes provinents del tractament dels purins.

Europa i el Vallès Oriental connectats amb bicicleta
 

La pràctica del cicloturisme a nivell europeu disposa d’una xarxa d’itineraris i rutes de referència coneguda amb el nom d’Eurovelo. Ara s'ampliarà la xarxa d’itineraris incorporant entre les rutes previstes l’Eurovelo 8, que ha de permetre recórrer la riba del mediterrani des de Cadis, fins a Atenes, passant per Catalunya. 

 
 

La contaminació ambiental perjudica la nostra salut

La contaminació atmosfèrica és un dels factors condicionants de la salut de les persones que viuen a les ciutats i es considera el principal risc ambiental per a la salut a nivell mundial. A Barcelona evitaríem 659 morts prematures/any si complíssim els nivells recomanats per la OMS.

El joc de la diversitat dels parcs


Els espai naturals que conformen la Xarxa de Parcs Naturals tenen una gran riquesa de patrimoni natural i cultural. Aquest joc, que porta per nom ‘El joc de la diversitat dels parcs’, vol ser una eina per presentar en els infants de 5è de primària la diversitat de patrimoni que acull la XPN.

 
 

Vols saber quines accions s’han endegat en el marc del Pla del Clima i l'Energia?

El Pla clima i energia 2030 de l'AMB és el full de ruta en matèria de canvi climàtic i transició energètica vers l'horitzó 2030. És un ‘pla de plans', que incorpora tres estratègies: l'Estratègia de gestió del carboni, el Full de ruta per a la transició energètica i el Pla d'adaptació al canvi climàtic.

Portal per reutilitzar i reduir la quantitat de residus al Segrià

El Consell Comarcal del Segrià crea un portal d’intercanvi d’objectes amb l’objectiu de reduir la quantitat de residus generats a la Comarca. El portal d’intercanvi anomenat REUTILITZA’M funcionarà a través d’una web i també d’una app.

 
Bones Pràctiques
 

Aigües de Reus educa més de 1.200 escolars en l’ús i la gestió responsable de l’aigua

Fins a 1.241 persones, estudiants en la seva gran majoria, van participar en alguna de les activitats i sortides proposades per Aigües de Reus al llarg de 2018, amb l’objectiu de conèixer la gestió de l’aigua a la ciutat i reflexionar sobre els seus usos i valors.

El cicle de l’aigua, al Parc de la Verneda i el Falgar, a les Franqueses
 

Amb més de 170.000m2, el Parc de la Verneda i el Falgal combina l’estudi i interpretació de la natura en un entorn verd; una zona humida pensada, entre d'altres coses, per facilitar el niament d’aus, i l’espai d’esbarjo, esport i jocs.

 
 

L’Ajuntament de Manacor lliura bosses de tela reutilitzables a canvi de bosses de plàstic amb la campanya “Jo NO vull bossa!”

La campanya “Jo NO vull bossa” té l’objectiu de reduir l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús a tot el municipi. Cal destacar que ja ha entrat en vigor la llei que prohibeix lliurar de franc bosses de plàstic d’un sol ús.

La Regidoria de Sostenibilitat de Torredembarra realitza més de 400 enquestes sobre la recollida de residus

En els resultats es detecta que un 55% dels enquestats prefereix un sistema amb contenidors tancats amb targeta identificativa i el 20% el sistema Porta a Porta.

 
 

El Parc de la Timba de Cervelló millora la seva biodiversitat

 

 

El servei de recollida de residus i neteja viària incorpora nous vehicles més eficients a Mataró

 

 
 

La instal·lació de llums LED a les dependències municipals de Vacarisses suposa un estalvi de més de 16.000€

 

Nova estació de recàrrega gratuïta de vehicles elèctrics a Valls
 

 

 
 

Finalitza la instal·lació de vuit minideixalleries a Montcada i Reixac

 

Iniciada la substitució d'un miler de llumeneres per tecnologia LED a Viladecavalls

 
 

A Abrera, Ullastrell, Castellbisbal i El Papiol treballen en l'ampliació de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea

L'Ajuntament d'Alacant posa en marxa el programa Llars Verdes a la ciutat

 
 

Nou reglament dels horts municipals del Prat de Llobregat

 
 

La nova normativa dels horts municipals aglutina en unes úniques bases els reglaments dels horts urbans i els horts lúdics, unificant criteris i millorant alguns dels aspectes del funcionament. A la normativa s’especifica el funcionament de les instal·lacions, així com les obligacions i drets de les persones usuàries, atenent a les especificitats de cadascun dels col·lectius destinataris.

 
Agenda
 

16/01/2019

Exposició: Som Natura

03/03/2019

Diumenges sense cotxes a Cornellà de Llobregat

 
 

05/03/2019

Seminari de preparació de la campanya Let's Clean Up Europe! 2019

05/03/2019

Jornada: “La gestió pública de l’aigua: processos, experiències i debat al Vallès Oriental”

 
 

06/03/2019

Waste in progress: III Fòrum internacional de gestió de residus

06/03/2019

Congrés Transició Energètica i Ciutat

 
 

07/03/2019

Xerrada : Instal·lacions per estalviar energia a la nostra llar

12/03/2019

Presentació de la Setmana de l'Energia 2019 "L'apoderament energètic. Com podem fomentar la participació en energia?"

 
 

13/03/2019

Jornada Prevenció d’incendis, biomassa i canvi climàtic

15/03/2019

El transport públic és cosa de dones?

 
 

17/03/2019

Festa de l’Arbre i el Medi Ambient 2019 a Sant Cugat Sesgarrigues

20/03/2019

III CONGRÉS DE L'AIGUA A CATALUNYA

 
 

21/03/2019

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

21/03/2019

Xerrada participativa: Abans que l'aigua sigui or!

 
 

22/03/2019

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

22/03/2019

L’Aprenentatge Servei, una eina d’educació ambiental per conservar rius, basses i rieres

 
 

23/03/2019

DIAU MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

23/03/2019

Decidim l'energia que volem

 
 

24/03/2019

Taller familiar: Ciència natural: la vida a l'aigua

30/03/2019

L'Hora del Planeta

 
 

04/04/2019

1a Fira de la Mobilitat Sostenible del Vallès

07/04/2019

DIA MUNDIAL DE LA SALUT

 
 

14/04/2019

Eco Fira de Calaf

22/04/2019

DIA DE LA TERRA

 
 

22/04/2019

Setmana Sense Soroll a Catalunya

24/04/2019

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

 
 

10/05/2019

LET'S CLEAN UP EUROPE

11/05/2019

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube