El cicle de l’aigua, al Parc de la Verneda i el Falgar, a les Franqueses

Font: Ajuntament de les Franqueses del Vallès

04/03/2019 - 11:30

El Parc de la Verneda i el Falgar, que obrirà al usuaris al març, és la nova zona verda al municipi de les Franqueses del Vallès. Amb més de 170.000m2, l'espai combina l’estudi i interpretació de la natura en un entorn verd; una zona humida pensada, entre d'altres coses, per facilitar el niament d’aus, i l’espai d’esbarjo, esport i jocs. La zona humida del parc complementarà la depuradora de la Garriga.

El cicle de l’aigua a la zona humida
La zona humida del parc està formada per 3 llacs artificials amb una superfície total de 21.430m2 i una capacitat d’emmagatzematge de 31.000m3 d’aigua. L’aigua que omplirà aquests llacs començarà el seu recorregut a l’extrem nord del parc, al voral de la carretera BV1433. Ara com ara, s’està utilitzant aigua de dos pous però, en breu, brollarà l’aigua provinent de la depuradora de la Garriga que circularà per un riu artificial fins al primer llac i després al segon. Des d’allà i a través d’una cascada, l’aigua s’acabarà acumulant al llac principal. Durant tot aquest viatge, l’aigua circularà entre grava i vegetació, fet que ajudarà a complementar la depuració terciària iniciada a la depuradora de la Garriga. Els més de 30.000m3 d’aigua serviran per regar els verns del parc i la resta de vegetació. L’aigua sobrant retornarà cap al Congost.

Al voltant dels llacs i dels rierols s’està plantant vegetació de ribera densa per evitar el pas dels usuaris i afavorir l’arribada i el refugi de fauna autòctona i migratòria.

La praderia, salut i natura
Aquest espai, situat a l’entrada del Falgar, és una zona pensada pel descans i per la salut. D’una banda, hi ha tot un circuit de jocs infantils per a infants de 0 a 12 anys amb una gran varietat de propostes lúdiques i una tirolina. I, de l'altra, hi ha un circuit d’exercicis de rehabilitació destinats a la gent gran que vulgui realitzar exercicis suaus.
Per la praderia transcorre també un circuit per a bicicletes il·luminat amb sistemes sostenibles i respectuosos amb l’entorn . La zona es completa amb la instal·lació de mobiliari urbà i de fonts.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La companyia municipal Aigües de Mataró posa en marxa una campanya per promoure el consum d'aigua de l'aixeta per beure i evitar adquirir envasos de plàstic innecesaris. El repartiment de cantimplores i la instal·lació de noves fonts públiques són algunes de les accions d’aquesta iniciativa.

Article

El projecte PECT “Girona, regió sensible a l’aigua” s’erigeix per fer front al risc quantitatiu i qualitatiu de les aigües del Baix Ter.

Article

El Consorci de la Costa Brava (CCB) lidera un projecte pioner per afavorir la biodiversitat a l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Palau-saverdera. L'objectiu és potenciar les funcions ecològiques de la infraestructura de manera compatible amb la gestió operativa de la planta. En el marc d'aquesta actuació, s'ha naturalitzat una llacuna que actualment ja acull una de les poblacions reproductores més grans de granota verda del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, i també s'ha creat una bassa auxiliar per multiplicar els exemplars de gripau d'esperons i de tritó verd a l'Alt Empordà, que estan en perill d'extinció. En aquest mateix espai, es potenciarà la preservació de l'únic nenúfar autòcton de Catalunya.

Butlletí