El cicle de l’aigua, al Parc de la Verneda i el Falgar, a les Franqueses

Font: Ajuntament de les Franqueses del Vallès

04/03/2019 - 11:30

El Parc de la Verneda i el Falgar, que obrirà al usuaris al març, és la nova zona verda al municipi de les Franqueses del Vallès. Amb més de 170.000m2, l'espai combina l’estudi i interpretació de la natura en un entorn verd; una zona humida pensada, entre d'altres coses, per facilitar el niament d’aus, i l’espai d’esbarjo, esport i jocs. La zona humida del parc complementarà la depuradora de la Garriga.

El cicle de l’aigua a la zona humida
La zona humida del parc està formada per 3 llacs artificials amb una superfície total de 21.430m2 i una capacitat d’emmagatzematge de 31.000m3 d’aigua. L’aigua que omplirà aquests llacs començarà el seu recorregut a l’extrem nord del parc, al voral de la carretera BV1433. Ara com ara, s’està utilitzant aigua de dos pous però, en breu, brollarà l’aigua provinent de la depuradora de la Garriga que circularà per un riu artificial fins al primer llac i després al segon. Des d’allà i a través d’una cascada, l’aigua s’acabarà acumulant al llac principal. Durant tot aquest viatge, l’aigua circularà entre grava i vegetació, fet que ajudarà a complementar la depuració terciària iniciada a la depuradora de la Garriga. Els més de 30.000m3 d’aigua serviran per regar els verns del parc i la resta de vegetació. L’aigua sobrant retornarà cap al Congost.

Al voltant dels llacs i dels rierols s’està plantant vegetació de ribera densa per evitar el pas dels usuaris i afavorir l’arribada i el refugi de fauna autòctona i migratòria.

La praderia, salut i natura
Aquest espai, situat a l’entrada del Falgar, és una zona pensada pel descans i per la salut. D’una banda, hi ha tot un circuit de jocs infantils per a infants de 0 a 12 anys amb una gran varietat de propostes lúdiques i una tirolina. I, de l'altra, hi ha un circuit d’exercicis de rehabilitació destinats a la gent gran que vulgui realitzar exercicis suaus.
Per la praderia transcorre també un circuit per a bicicletes il·luminat amb sistemes sostenibles i respectuosos amb l’entorn . La zona es completa amb la instal·lació de mobiliari urbà i de fonts.


 

Categories: 

Relacionats

Article

En els darrers anys la situacions cícliques de manca de reserva d’aigua de l’aqüífer Carme-Capellades ha ocasionat escenaris on l’abastament d’aigua del sistemes d’abastament de la zona ha quedat seriosament compromès. 

Article

L’objectiu és que la llera del riu Ripoll presenti una vegetació herbàcia pròpia, amb espècies d’hidròfits adaptades a les condicions de la zona, que ajudin la fauna a refugiar-se on viu, millorin l’hàbitat i tinguin una bona resiliència a les freqüents pertorbacions pròpies de les dinàmiques naturals de l’espai.

Article

Salou ha encarregat una anàlisi i diagnosi a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que avalua l’activitat i dinàmica de les seves platges a causa dels efectes del canvi climàtic, i, d’aquesta forma, poder dur a terme accions de regeneració i estabilització.

Butlletí