Comencen les inspeccions de bosses de rebuig a set municipis del Vallès Occidental en el marc de la campanya “Excuses o separes”

Font: Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental

28/02/2019 - 11:33

El Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental realitza aquests dies una nova acció de sensibilització pel reciclatge en el marc de la campanya “Excuses o separes”. Es tracta de les inspeccions a bosses que es llencen al contenidor del Rebuig / Resta. Aquestes inspeccions es van fer la setmana passada a Sant Llorenç Savall, aquesta setmana i la vinent es fan a Sentmenat, Palau-solità i Plegamans, Sant Quirze del Vallès, Matadepera i Ullastrell. Aquesta inspecció es durà a terme en un recinte tancat com la deixalleria o un local municipal, i els resultats obtinguts es faran públics.

Dues informadores ambientals s’encarregaran de seleccionar els residus que els veïns llencen al contenidor de rebuig per tal de comprovar en quina mesura, els veïns i veïnes seleccionen correctament els residus. L’esperable és que en aquest contenidor s’hi llencin els residus que no són valoritzables, és a dir, que no es poden aprofitar: compreses, bolquers, burilles de cigarreta, pols d’escombrar, fregalls vells, etc…  Tota la resta de residus tenen un valor ambiental i econòmic, que es retorna sempre i quan es llencin als contenidors corresponents: envasos al groc, vidre als contenidors verds amb boca rodona, orgànica al contenidor marró i papers i cartrons al contenidor blau.

Amb aquesta actuació es vol visibilitzar i fer prendre consciencia que la gran part dels residus que es llencen a la Resta / Rebuig es podrien haver separat. Així ho indiquen els resultats de les primeres inspeccions realitzades la setmana passada a Sant Llorenç Savall.

Primeres inspeccions a Sant Llorenç Savall
La primera inspecció de bosses es va fer dijous a Sant Llorenç Savall. La conclusió d’aquesta inspecció és que el 80% dels residus que llencen els llorençans i llorençanes  dins d’un contenidor de rebuig (resta), són incorrectes. La inspecció es va fer a la deixalleria municipal, a un contenidor verd de rebuig del municipi escollit a l’atzar.

Els resultats obtinguts han estat que tan sols el 19% de tots els residus que hi havia a l’interior del contenidor pertanyen a la fracció rebuig. La resta, el 81% restant, corresponen a residus que són valoritzables, és a dir, que ben separats i llençats als contenidors de la recollida selectiva enlloc del de rebuig, el municipi rep un retorn per la seva valorització.

D’aquests residus mal ubicats, cal destacar, en pes, la fracció Envasos, que se n’han trobat amb una xifra del 17%, i de la fracció Orgànica, que se n’ha trobat amb una xifra del 25%. Darrera d’aquests residus, els segueixen les restes vegetals, el vidre, restes de menjar en bon estat (malbaratament alimentari), paper i cartró i altres residus com són roba, medicaments o càpsules monodosi de cafè.

El Consorci disposa d’una pàgina web i un whatsapp informatiu a disposició de la ciutadania, per resoldre qualsevol qüestió referent als residus: www.residusvalles.cat/excusesosepares i 656 89 37 09.


 

 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Durant els dos primers mesos de l’any, però, el rebuig generat ha augmentat un 6% en relació al 2021 i, per contrarestar-ho, l’Ajuntament endegarà un seguit de campanyes de conscienciació

Notícia

El congrés enumera iniciatives per combatre el malbaratament alimentari en el seu últim dia d’activitat.

Notícia

La innovadora iniciativa per reutilitzar gots a Aarhus, l’impost afegit en comprar envasos d’un sol ús de Tübingen i l’estratègia de Tallin per reduir els residus en esdeveniments públics, protagonistes a la segona jornada del #wasteinprogress. 

Butlletí