El joc de la diversitat dels parcs

Nou recurs digital i interactiu del programa Viu el parc

Font: Xarxa de Parcs Naturals

04/03/2019 - 12:30

Els espai naturals que conformen la Xarxa de Parcs Naturals tenen una gran riquesa de patrimoni natural i cultural. Aquest joc, que porta per nom ‘El joc de la diversitat dels parcs’, vol ser una eina per presentar en els infants de 5è de primària la diversitat de patrimoni que acull la XPN.

El programa Viu el parc a l'escola és la línia educativa del programa Viu el parc, impulsat per l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona. El seu objectiu principal és la realització d’un seguit d’activitats artístiques, culturals i educatives que permetin descobrir, als nens i nenes de 5è de primària, el ric patrimoni natural i cultural dels espais naturals protegits que conformen la Xarxa de Parcs Naturals.

Viu el parc a l’escola consta de tres fases, un treball previ a l’aula conduït per un educador ambiental, la celebració d’una jornada festiva als espais naturals protegits i un treball posterior en forma de blog. A banda d’aquestes tres fases, el programa posa a disposició de les escoles participants una eina pensada per complementar els continguts desenvolupats en les fases anteriors: “El joc de la diversitat dels parcs”.

Els objectius principals del joc són, per una banda, fer visible la diversitat patrimonial dels espais naturals que formen part de la Xarxa de Parcs Naturals i, per una altra, adonar-se de la necessitat de gestionar el territori.

El joc és una combinació entre els tradicionals jocs de taula i la tecnologia d’un joc digital. Així, compta amb un tauler il·lustrat en el qual apareixen vuit dibuixos corresponents a deu parcs de la XPN i quaranta cartes d’elements del patrimoni natural dels parcs.

L’equip guanyador serà aquell que sigui capaç d’encertar, mitjançant les pistes que apareixen a les cartes, a quin espai natural corresponen els elements patrimonials de cada carta.

“El joc de la diversitat dels parcs” està pensat per jugar a l’aula organitzant el grup-classe en quatre equips. La perspicàcia dels nens i nenes a l’hora d’entendre les pistes de les cartes és l’element clau per guanyar... però, compte!, el joc també disposa d’un altre factor: l’atzar, ja que per avançar pel tauler i arribar a les caselles que representen cada espai natural de la XPN hi ha un dau que cal llençar.

Molta sort i que guanyi el millor!

Educació ambiental a la Xarxa de Parcs Naturals

Per a conèixer tots els recursos i serveis, equipaments i materials dedicats a l'educació ambiental a la XPN, consulteu aquesta pàgina web.


 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

La publicació coral Educación ecosocial a la luz de los siete saberes de Edgar Morin - d'accés gratuït - ha estat coordinada per José Manuel Gutiérrez-Bastida i José Ignacio De Guzmán-Alonso.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Feti i el pesticida malèfic és un còmic escrit per Neus Cáceres i il·lustrat per Gemma Zaragüeta.

Butlletí