Catalunya tindrà una Llei de la Transició Energètica per accelerar el canvi de model energètic del país

Font: Generalitat

22/02/2019 - 09:54

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha presidit aquest 20 de febrer la reunió de la taula d’entitats del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, que ha comptat amb la participació d’un centenar d’associacions, empreses i agents socials. Chacón ha anunciat l’elaboració de la Llei de la Transició Energètica de Catalunya i també la creació d’una agència catalana de l’energia, com a instrument de governança i coordinació de totes aquestes actuacions.

La Consellera també ha posat sobre la taula la represa del desplegament de les mesures i estratègies incloses en el document de bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, després de les dificultats polítiques viscudes a Catalunya els darrers mesos, "Tenim un repte per endavant: dur a terme una transició energètica i aprofitar al màxim els nostres recursos renovables per millorar la nostra competitivitat. I això ho hem de fer amb el consens de la societat catalana i de les forces polítiques", ha explicat la consellera.

Chacón ha refermat el compromís del Govern amb l’avenç cap a un nou model energètic més democràtic i centrat en el ciutadà, més net, sostenible i descentralitzat, i ha enumerat les diferents actuacions que liderarà la Generalitat per fer-lo possible. Així, ha anunciat l’elaboració d’una Llei de transició energètica de Catalunya, que servirà per fixar com a norma les estratègies incloses en el document de bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica. "Catalunya té vocació d'Estat, i com a tal tenim els instruments legals i de consens, com les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica i la llei del Canvi Climàtic, que ja recullen i adopten els objectius europeus en ematèria d'energia. La Llei del Canvi Climàtic ens deia el què, els objectius; la nova Llei de Transició energètica ens dirà el com", ha resumit Chacón.

Per materialitzar aquesta llei i fer efectiu el canvi de model energètic, el departament d’Empresa i Coneixement ja està treballant en l’elaboració del Pla de l’Energia 2020-2030, que establirà els objectius concrets que ha d’assolir Catalunya en matèria d’energia –i que estaran en línia amb la Llei de Canvi Climàtic i amb el paquet normatiu “Energia neta per a tots els europeus” de la Unió Europea-. A més, l’Institut Català d’Energia (ICAEN) està definint els seus plans d’acció a curt termini, que han d’esdevenir els instruments d’actuació sobre el terreny.

La consellera també ha anunciat la creació d’una agència catalana d’energia. Aquest ens tindrà com a objectiu desenvolupar la governança de totes les actuacions que es duguin a terme en el marc de la transició energètica al màxim nivell del Govern.

Chacón ha recordat la necessitat de fer aquesta transició de manera consensuada amb tota la societat. En aquest sentit, la consellera ha convidat tots els membres de la taula a participar activament en aquest procés, i ha anunciat que s’establiran canals de participació per agilitar la seva aportació al debat en forma de propostes, idees i projectes. Perquè la participació tingui la màxima pluralitat i representativitat, també s’està constituint la taula de partits polítics per  la transició energètica, en què prendran part els diferents grups parlamentaris.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Després del canvi massiu de lluminàries a tecnologia LED, la següent fase de millora i optimització consisteix en la instal·lació de nous sistemes de telegestió que permeten fer una gestió molt més efectiva de l’enllumenat (avaries, consums, adaptació dels horaris d’encesa i apagada de les lluminàries a la via pública, etc.) · La previsió és que el nou sistema estigui en funcionament durant aquest estiu

Notícia

La capital de la Garrotxa aposta clarament per aquest sistema energètic després dels bons resultats del desplegament de la comunitat del barri de Montolivet

Butlletí