L’Ajuntament de Manacor lliura bosses de tela reutilitzables a canvi de bosses de plàstic amb la campanya “Jo NO vull bossa!”

Font: manacormanacor.com

04/03/2019 - 11:02

Entra en vigor la llei que prohibeix lliurar de franc bosses de plàstic d’un sol ús. El passat mes de juny l’Ajuntament de Manacor va iniciar una campanya de sensibilització i comunicació ambiental que amb el lema “Jo NO vull bossa” té l’objectiu de reduir l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús a tot el municipi. Cal destacar que ja ha entrat en vigor la llei que prohibeix lliurar de franc bosses de plàstic d’un sol ús.

Per això, “hem començat a repartir bosses reutilitzables de tela entre la ciutadania i hem informat més de quatre-cents comerços que dia 1 de gener ha entrat en vigor la llei que prohibeix donar gratuïtament bosses de plàstic,”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Pedro Rosselló.
 
Així durant el passat 26 i 27 de gener el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Manacor s’ha traslladat a la plaça de ses Verdures i al mercat setmanal de Porto Cristo per canviar bosses de plàstic per bosses de tela reutilitzables. A més “ben aviat visitarem mercats i muntarem paradetes arreu del municipi”, anuncia Rosselló.
 
De fet, des del passat dia 1 de gener els comerços no poden donar bosses de plàstic de franc als seus clients i a partir de dia 1 de gener del 2021 les típiques bosses de plàstic amb anses quedaran totalment prohibides. Així ho preveu el reial decret 293/2018, que adapta la Directiva europea 2015/720, un text legal que pretén acabar amb la problemàtica de la contaminació marina i perill per a la fauna que causen les bosses de plàstic. I és que, de mitjana, una bossa s'usa uns 10 minuts i tarda més de 150 anys a desintegrar-se a la natura. Aquesta nova llei afecta les bosses de plàstic que es donen tant a botigues, serveis a domicili i venda en línia. I "precisament per ajudar els empresaris i comerciants i també per conscienciar la ciutadania l'Ajuntament de Manacor va posar en marxa la campanya de sensibilització sobre la reducció en l'ús de les bosses de plàstic", han explicat des del departament de Medi Ambient.

Per això "des de l’Ajuntament també volem informar els ciutadans perquè es familiaritzin amb la nova normativa, siguin conscients que les bosses de plàstic desapareixeran i que hem de començar a tornar a incorporar els senallons, els carros, les motxilles o les bosses de tela o de paper", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Pedro Rosselló. Precisament per això “volem repartir encara més bosses reutilitzables a la ciutadania amb l’objectiu de reforçar el missatge d'aquesta campanya i difondre encara més la necessitat d’eliminar els plàstics d’un sol ús en l'àmbit local", ha afegit el Rosselló.

Des del departament de Medi Ambient aclareixen que les noves mesures legals per a la prohibició de bosses de plàstic d'un sol ús no afecten les bosses compostables ni les bosses de plàstic transparents i sense anses, les que s'utilitzen per motius higiènics a les carnisseries, peixateries o fruiteries. Més de 100 mil milions de bosses s'utilitzen anualment a Europa i la majoria acaba a abocadors, incineradores o escampades en els ecosistemes, a més de danyar greument els ecosistemes marins.


 

Categories: 
Municipis: 
Balears

Relacionats

Article

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de les Illes Balears en el marc del programa d’Ecocentres i amb la col·laboració del Sistema de responsabilitat ampliada del productor Ecovidrio estan repartint a 104 centres educatius adscrits al programa, tota una sèrie de material com plats i tassons reutilitzables i bàscules per al pesatge de residus.

Article

El pla implementa l’obligatorietat de la recollida selectiva, tant a particulars com a activitats comercials i empresarials i proposa dos sistemes de recollida selectiva: el porta a porta, i la recollida en àrees d’aportació.Ambdós sistemes s’hauran de vincular amb un model de pagament per generació, unificat per al conjunt de l'illa. És a dir, els usuaris hauran de pagar en funció del volum de residus generats i la seva participació en la recollida selectiva.

Article

La recollida es fa en dos camions que recorren la comarca, de dilluns a dissabte, de 7h a 14:30h. L’empresa  avisa a la residència i el personal ha de treure les bosses ben lligades al carrer  i posar-les al contenidor que porten els operaris, sense que aquests hagin de manipular-les. Si tenen un contenidor propi, l’han de treure fins el punt acordat.

Butlletí