300 alumnes de Martorell intercanvien joguines

Font: Diputació de Barcelona

03/05/2024 - 11:38

344 joguines intercanviades i 97 kg de residus estalviats al mercat d’intercanvi de joguines de Martorell

Uns 300 alumnes de sis escoles de primària de Martorell han participat a un mercat d’intercanvi de joguines que s’ha instal·lat a la Nau 1 del Recinte firal de Ca n’Oliveras, dins d’un projecte educatiu d’aprenentatge servei que ha comptat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona. Durant la jornada, s'han intercanviat 344 joguines i s'han estalviat prop de 100 kg de residus.

A la iniciativa s’han involucrat una trentena d’alumnes de 3r d’ESO de l’IES Joan Oró de Martorell, que s’han format sobre la problemàtica dels residus i la necessitat de reduir i prevenir la seva generació, i han participat en l’organització del mercat d’intercanvi de joguines adreçat als alumnes de primària del municipi.

Els joves han fet de formadors dels alumnes de primària en dues sessions per conscienciar-los de la problemàtica del consum excessiu de joguines i les alternatives per reduir el consum, i han ajudat a muntar les taules als nens i nenes dels quals en son els referents, fent de facilitadors dels intercanvis i recollint dades dels objectes intercanviats, que podien ser joguines, contes o material esportiu.

Audio. Glòria Carrera, tècnica municipal de medi ambient de l'Ajuntament de Martorell
 

En total han aportat les seves joguines per ser intercanviades uns 300 alumnes de les escoles Juan Ramon Jiménez, Vicente Aleixandre, La Mercè, Echegaray, Mercè Rodoreda i Lola Anglada.

El projecte s’ha portat a terme a través del suport tècnic de la Diputació de Barcelona sol·licitat per l’Ajuntament de Martorell. En el marc d’aquest suport, l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la corporació va contractar la cooperativa Espai ambiental per dur a terme les tasques de disseny i execució del projecte.

El municipi del Baix Llobregat va aprovar el 2023 el Pla Local de Prevenció de Residus, que se centra en reduir la problemàtica del malbaratament alimentari, la compra responsable, la preparació per a que els objectes puguin tenir un segon ús i en fomentar la reutilització. Amb les mesures proposades al Pla, s’espera una reducció mínima del 4,6% en la generació per càpita mitjana el 2030 respecte les dades de 2021, assolint una reducció mitjana de 19,76 kg/hab/any.

Amb el projecte educatiu d’aprenentatge servei s’espera arribar a intercanviar un 75% de les joguines que aportin els alumnes, contribuint així als percentatge de reducció del Pla Local de Prevenció de Residus de Martorell.

Municipis: 
Baix LlobregatMartorell

Relacionats

Notícia

Realitzada la 14a edició del Mercat d’Intercanvi i Segona Mà de Martorell, la fita per allargar la vida útil dels objectes.

Article


El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha elaborat un vídeo divulgatiu sobre refugis climàtics des del vessant educatiu, mostrant l’activitat de la Dra. Shiva al parc del Pi Gros (activitat AMB). 

Article


 

Viladecans i Torrelles de Llobregat han donat un pas endavant decisiu en la lluita contra la contaminació per plàstics amb la implementació de mesures innovadores que podrien marcar un abans i un després a nivell europeu. En el marc del projecte ERIC, impulsat per Zero Waste Europe, aquests municipis catalans estan adoptant estratègies valentes per reduir dràsticament els residus plàstics.

Butlletí