Butlletí 403 - Cristina O'callaghan: “Cal protegir els ecosistemes i preservar la biodiversitat si volem prevenir futures pandèmies”

08-04-2020 al 20-04-2020

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 403 - Cristina O'Callaghan: “Cal protegir els ecosistemes i preservar la biodiversitat si volem prevenir futures pandèmies”

 
  08-04-2020 al 20-04-2020  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Cristina O'Callaghan: “Cal protegir els ecosistemes i preservar la biodiversitat si volem prevenir futures pandèmies”

20/04/2020

 
 

Cristina O’Callaghan, investigadora i professora especialitzada en epidemiologia ambiental, explica que hi ha una relació directa entre la pèrdua de biodiversitat i la propagació de malalties infeccioses. L'origen de la COVID-19 s'associa a una sobreexplotació d'ecosistemes, irrupció d'entorns naturals i pèrdua de la biodiversitat. Si volem prevenir futures pandèmies com aquesta, cal que anem a l'origen, a protegir els ecosistemes i preservar la biodiversitat.

 
 

Reportatges

 
 

Protegir la natura és protegir la nostra salut

Quina és la relació de conservació del medi natural amb l’epidèmia actual de la COVID-19?

 
 

La conservació del medi natural té una relació molt directa i fonamental amb l’epidèmia actual de la COVID-19 i amb el risc que aquesta situació sigui molt més freqüent en temps venidors. L’ecòleg Carles Castell ens desgrana el perquè.

 
 

És rellevant per a la salut la reducció de la contaminació atmosfèrica durant l'epidèmia de COVID-19?

 
 

La contaminació atmosfèrica a les ciutats de gran part del món està marcant mínims històrics. Durant l'epidèmia de la COVID-19, la contaminació per diòxid de nitrogen (NO2), un dels principals contaminants relacionats amb el trànsit a les ciutats, ha baixat entre un 70% i un 80% a Barcelona des del 21 de març. S'estima que la disminució mitjana a les principals ciutats de tot Espanya podria ser del 64%, segons un estudi de la Universitat Politècnica de València (UPV).

 
 

Opinions

 
 

Lliçons del confinament davant el canvi climàtic
 

20/04/2020
Pedro LInares

És a dir, sota condicions molt dures, parant gairebé tota l'economia i confinant-nos a les nostres cases, el màxim que estem podent fer és reduir les nostres emissions fins a un 25%. Clarament hem de fer més. Què podem aprofitar d'aquesta crisi per a l'impuls que es necessita? Doncs alguna cosa hi ha.

La pandèmia mundial de COVID-19 i una falsa sensació de seguretat (hídrica)

18/04/2020
Gonzalo Delacámara

Com en el cas de la COVID-19, en la gestió de l'aigua i dels impactes associats al canvi climàtic, ens veurem abocats a la gestió de la crisi (sequeres i inundacions cada vegada més intenses i freqüents), si no som capaços d'avançar cap a la gestió de riscos i oportunitats.

 
 

Per què destruir la biodiversitat ens aboca al contagi de virus

17/04/2020
Fernando Valladares

Cal reenfocar el nostre model social de manera que la despesa en protegir i restaurar uns ecosistemes funcionals i rics en espècies es converteixi en la millor inversió que podem fer. En realitat, no tenim alternativa. El focus en el medi ambient no és una opció. És l'única manera d'assegurar no només el nostre benestar sinó la nostra mateixa persistència.

El canvi oportú en el moment idoni
 

16/04/2020
Maria Novo

Les condicions per a una transformació personal i col·lectiva mai han estat millors, però, els objectius i les vies d'acció són difoses. Existeix una mena de consens sobre la inviabilitat de les anteriors formes de vida. Però, s'ha arribat a establir de forma generalitzada un vincle fort entre aquesta crisi i l'estat del nostre entorn?

 
 

Un elefant a l’habitació (o el vestit nou de l’emperador)

08/04/2020
Eva van den Berg

Les elevades concentracions de partícules en suspensió a l’atmosfera, han exercit una acció impulsora i virulenta de l’epidèmia de COVID-19. Les partícules atmosfèriques actuen com veritables autopistes per les quals els virus no només circulen i es propaguen, també troben un substrat que permet als patògens romandre en l’aire durant hores i fins i tot dies.

 
Notícies
 

La generació de residus municipals a Catalunya ha caigut un 17% durant el mes de confinament per la COVID-19

17/04/2020
A Barcelona, la generació de residus cau a nivells dels anys 80

 
 

La generació de residus municipals al conjunt de Catalunya ha caigut a una xifra estimada de 242.000 t, que és un 16,65% més baixa que en un mes normal (282.340 tones). A la regió metropolitana de Barcelona la caiguda de la generació se situa en un 25%.

 
 

Orenetes i falciots: enguany han arribat amb puntualitat a Catalunya
 

20/04/2020

L'any passat les orenetes van arribar 15 dies més tard de mitjana. Les condicions meteorològiques al lloc d'origen són clau en les migracions. Durant el confinament són moltes les persones que han descobert que a les ciutats també hi ha ocells i des de fa setmanes les xarxes s’han omplert d’imatges d’aus urbanes.

El govern estudia deixar sortir els nens d'aquí 10 dies, si no hi ha cap rebrot

17/04/2020

El govern espanyol, que haurà de donar el vistiplau a la decisió, diu que valora dues opcions que té sobre la taula i com aplicar-les

 
 

França crea una comissió urgent perquè la bicicleta substitueixi el transport públic després de l'epidèmia

17/04/2020

Fent cas als experts epidemiòlegs, França vol que quan els seus ciutadans puguin tornar a sortir al carrer, ho facin amb les màximes garanties per evitar contagis, i que es puguin desplaçar en bicicleta

Un estudi de l'Aemet també relaciona la temperatura amb la COVID-19
 

16/04/2020

L'Agència Estatal de Meteorologia i l'Institut de Salut Carlos III investiguen la influència d'algunes variables meteorològiques i de la contaminació atmosfèrica en la propagació de la malaltia COVID-19. Resultats preliminars indiquen que l'índex d'afectació augmenta amb una temperatura mitjana més baixa. És a dir, com més temperatura, menys contagis.

 
 

Els modes sostenibles dominaran la mobilitat de les ciutats, segons l'estudi Mobility Futures
 

10/04/2020

En els propers deu anys la sostenibilitat, el canvi climàtic i les noves tecnologies seran els motors d'un canvi en la manera de desplaçar-nos a les grans metròpolis, en detriment del transport privat.

El CBC i el CREAF signen un conveni de col·laboració per tal de promoure la recerca i la innovació en la gestió forestal sostenible

10/04/2020

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya i el CREAF signen un conveni de col·laboració per promoure la recerca i la innovació en la gestió forestal sostenible per aconseguir un equilibri entre l’extracció de biomassa forestal, el desenvolupament òptim i la conservació dels valors naturals de les masses forestals.

 
 

El Govern destina 600.000 euros a ajuts a entitats del tercer sector ambiental afectades per la COVID-19

09/04/2020

El confinament per la pandèmia ha coincidit amb els mesos en què habitualment les entitats organitzen més accions d’educació ambiental, i seguiment i conservació d’espècies. La mesura pretén donar suport a les entitats més afectades per la paralització de l’activitat derivada de l’emergència sanitària, amb subvencions que oscil·laran entre els 3.000 i 25.000 euros per entitat.

L'aturada de l'activitat humana provocada pel coronavirus es nota als sismògrafs

08/04/2020

Els sismòlegs de l'Observatori Reial de Bèlgica (ROB) estan analitzant les conseqüències sísmiques de l'aturada de l'activitat humana al seu país: han trobat una reducció de l'anomenat "soroll sísmic" com a conseqüència dels canvis d'hàbits que ha provocat la lluita contra la COVID-19.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Aigües de Reus perfecciona el tractament de les aigües residuals

 
 

Biodiversitat

 
 

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Els ocells aquàtics hivernants a la demarcació de Lleida disminueixen en 1.250 exemplars

 
 

Canvi climàtic

 
 

Un estudi conclou que els rics són els responsables del canvi climàtic

 
 

Contaminació

 
 

La contaminació atmosfèrica a Girona cau un 60% durant el confinament

La tornada a la feina i la meteorologia disparen de nou la contaminació a Barcelona

 
 

Energia

 
 

Alcarràs substituirà l'enllumenat públic a LED

La Marató d’Emergència Climàtica aconsegueix estalviar més de 100.000 euros

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

L'Agència de Residus de Catalunya destinarà 4 milions d'euros a la primera fase del Parc circular Mataró-Maresme

Associacions de veïns i ajuntament van debatre sobre la recollida de residus a Sant Celoni

 
 

Alcarràs elimina els plàstics dels seus equipaments municipals

Ullastrell tindrà recollida de residus porta a porta l'octubre del 2020

 
Recursos
 

Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS)- Papallones, Recerca i Voluntaris

Documental sobre el Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) és el programa de seguiment de papallones diürnes que es fa a Catalunya des de l'any 1994, basat en la ciència ciutadana.

El Fòrum Econòmic Mundial publica una guia sobre mobilitat urbana col·laborativa

El Fòrum Econòmic Mundial ha publicat la guia 'Directrius per a la mobilitat urbana: cap a la col·laboració', que es divideix en vuit pautes pràctiques per ajudar a enfortir les relacions entre ciutats i els agents de mobilitat de cara al transport del futur i que abasten des de compartir dades fins a la integració multimodal.

 
 

Visor amb indicadors ambientals durant l'emergència del Coronavirus
 

Territori i Sostenibilitat ofereix un visor amb indicadors de l'evolució de la mobilitat, la logística, el consum d'aigua i la qualitat de l'aire durant l'emergència

Vídeos divulgatius i de sensibilització sobre la gestió de residus amb activitats per fer a casa

Residus Vallès ha iniciat l’elaboració d’una sèrie de diferents vídeos adreçats a les famílies i els infants, que contenen diferents activitats per fer a casa. Amb aquests vídeos, Residus Vallès vol contribuir a la sensibilització dels infants a casa, seguint amb la tasca que el Consorci fa habitualment a les escoles de la comarca. 

 
 

Productors del Parc Natural del Montseny obren una botiga on-line per comercialitzar productes del seu territori

 
 

Productors del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny han creat un mercat on-line per comercialitzar diferents productes alimentaris i de consum que elaboren en aquest territori. A través del portal Montseny Mercat Virtual volen dinamitzar la venda electrònica d’una elevada varietat de productes d’alimentació i també manufacturats naturals.

 
 

Més Recursos

 
 

Sabeu que hi posem al contenidor groc dels envasos?

 
Bones Pràctiques
 

El Mercat diari de Palafrugell aposta per ser més sostenible i eliminar el plàstic

El Mercat diari de Palafrugell ha pres la iniciativa d’avançar-se a la normativa de prohibició d’envasos i bosses de plàstics d’un sol ús, la qual entrarà en vigor a partir del proper any, concretament el gener de 2021 amb diverses accions. 

El Museu de Ciències Naturals proposa una descoberta científica per a tota la família

La proposta es basa en campanyes d’investigació reals de l’equip del Museu, i està basada en la exposició "Tu investigues", la mostra permanent que té com a objectiu explicar la tasca del grup de recerca de biodiversitat i bioindicadors (BiBIO), difonent coneixement sobre ciència i natura, i posant-lo a l'abast de tot els públics. 

 
 

Espigoladors, finalista dels Premis de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

El premi # elmenajrnoesllença és una iniciativa paraigua a través de la qual la Fundació Espingoladors impulsa la prevenció i la reducció del malbaratament alimentari durant més de cinc anys. Amb els anys, els estudiants més joves i grans s’han motivat a crear llibres d’històries il·lustrades, vídeos amb consells, vídeos musicals i a conscienciar a les xarxes socials sobre el tema.

Un mar de canvis
 

 

El CADS publica un informe per avançar vers una gestió sostenible del medi marí i costaner. L'informe conté recomanacions per fer compatibles la conservació del medi marí i l’activitat socioeconòmica, en la línia del que promou l’Agenda 2030 de Nacions Unides i, en particular, l’ODS 14 dedicat a l’àmbit marí.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Il·luminació amb LED a la Diputació de Barcelona

El Matarranya, model de reciclatge per a la resta d'Aragó

 
 

Terrassa porta a Brussel·les la seva projecció exterior i el compromís de la ciutat amb l'Agenda 2030 i els ODS de Nacions Unides

La Diputació de València, pionera en la promoció de les instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum

 
Especials
 

QUALITAT DE L'AIRE

 
 

La Qualitat de l'Aire és un tema de salut pública de primer ordre, la contaminació atmosfèrica està impactant en la salut de la ciutadania i afectant el desenvolupament de les noves generacions. L'evidència científica és clara i demana mesures urgents. En aquest especial recollim algunes informacions i eines d’interès i donem veu a participants destacats del I Congrés de Qualitat de l'Aire celebrat a Sabadell el passat 24 i 25 d'octubre.
També consultable en format butlletí.

 
Agenda
 

20/04/2020

I Congreso online de movilidad urbana sostenible

22/04/2020

DIA DE LA TERRA

 
 

29/04/2020

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

03/05/2020

Setmana Internacional del Compost

 
 

05/05/2020

Seminari virtual - Autoconsum fotovoltaic en edificis municipals i habitatges de protecció oficial

08/05/2020

LET'S CLEAN UP EUROPE - AJORNADA FINS A NOVA DATA

 
 

20/05/2020

DIA MUNDIAL DE LES ABELLES

22/05/2020

DIA INTERNACIONAL DE LA DIVERSITAT BIOLÒGICA

 
 

30/05/2020

SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

03/06/2020

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

 
 

05/06/2020

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

06/06/2020

Ultra Clean Marathon 2020 - ENS MOVEM A LA TARDOR!

 
 

08/06/2020

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

17/06/2020

DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

 
 

22/06/2020

SETMANA DE L'ENERGIA

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube