El CBC i el CREAF signen un conveni de col·laboració per tal de promoure la recerca i la innovació en la gestió forestal sostenible

Font: Clúster Bioenergia Catalunya

10/04/2020 - 12:41

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya i el CREAF signen un conveni de col·laboració per tal de promoure la recerca i la innovació en la gestió forestal sostenible, amb la finalitat d’aconseguir un equilibri entre l’extracció de biomassa forestal,el desenvolupament òptim i la conservació dels valors naturals de les masses forestals.

Amb aquest conveni ambdues institucions volen vincular més estretament l’activitat de recerca i d’innovació tecnològica amb les necessitats del sector de la bioenergia. La visió a llarg termini és la d’assegurar un recurs energètic sostenible pel futur que, alhora, asseguri la conservació dels ecosistemes forestals. Per fer-ho possible, es volen organitzar conjuntament reunions i seminaris tècnics que ajudin al sector forestal a prendre decisions i a escollir models de gestió orientats a adaptar els boscos al canvi climàtic i mantenir-los com un recurs sostenible pel futur, tot conservant els seus valors naturals.

El CREAF és un centre de recerca amb una llarga tradició en l'estudi del funcionament ecològic del bosc. Això li ha permès  avaluar com responen els boscos a les diferents opcions de gestió forestal, o als impactes del canvi climàtic (sequeres, incendis, plagues, etc). A més, ha facilitat que des del centre es desenvolupin eines i mètodes que avui en dia estan ajudant a  orientar la presa de decisions i la gestió sostenible del bosc.

Per la seva part, el Clúster de la Bioenergia de Catalunya és una associació sense ànim de lucre que representa el sector professional de la bioenergia a Catalunya i té com a objectiu el foment d’un ús sostenible de la bioenergia a Catalunya. El Clúster integra més de 60 empreses, així com les principals entitats públiques i del tercer sector, consolidant així tota la cadena de valor de Catalunya. Els seus principals objectius són; comunicar i difondre els valors de la bioenergia, desenvolupar el mercat a partir de la generació de grans projectes de bioenergia i treballar per garantir un recurs de biomassa sostenible i de qualitat.

La bioenergia és la primera font d’energia renovable a Europa, és també l’energia renovable avui en dia que crea més llocs de treball i és l'energia clau pel compliment dels objectius estratègics de transició energètica i per assolir la neutralitat carbònica al continent europeu. En aquest sentit, des del Clúster, es planteja la fita pel 2030, que el sector de la bioenergia contribueixi a reduir 250.000 tones d’emissions de CO2, amb una potència instal·lada de 500 MW i un consum de 800.000 tones de biomassa forestal i agrícola.

“Amb aquest conveni ambdues entitats volem potenciar el flux d’informació entre la recerca i el sector de la bioenergia. Volem ajudar a que la bioenergia esdevingui una de les fonts renovables alternatives als combustibles fòssils per afrontar la crisi climàtica”, comenta Joan Pino, director del CREAF. Per altra banda, Raimon Mariné, President del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, comenta: “En un context de canvi global com el que estem vivint, el sector necessita l’acompanyament de centres de referència europeus com el CREAF, amb àmplia experiència en la resiliència i el funcionament ecològic de les masses forestals".


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Article

El municipi cobreix ja el 75 % dels consums de calor dels edificis municipals amb biomassa, i enguany preveu arribar al 100 %.

Butlletí