Nova caldera de biomassa de la Diputació de Tarragona

21/03/2024 - 08:48

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Aquest 2024 es convertirà en el primer edifici de la Diputació que disposarà d’aquest sistema de generació d’energia i que preveu fer servir fusta reutilitzada de les carreteres.


 

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus es convertirà aquest 2024 en el primer edifici propietat de la Diputació que s’escalfarà gràcies a la biomassa forestal. La Diputació ha licitat les obres de construcció d’una caldera de biomassa a l’entrada de l’edifici i d’una xarxa de calor que permetrà abastir de calefacció i aigua calenta sanitària aquest equipament, però també el Centre d’Educació Especial Alba de la Diputació a Reus i l’Escola Oficial d’Idiomes de Reus.

En concret, les obres, que es duran a terme durant aquest 2024, preveuen la instal·lació d’una caldera de biomassa forestal a l’entrada de l’edifici. Amb la construcció d’aquesta caldera, de 300 kW de potència i que s’alimentarà amb biomassa forestal de qualitat, s’escalfarà aigua que es conduirà per un entramat de canonades que connecten amb els sistemes de calefacció ja existents. Les obres s’han licitat per un import d’uns 600.000 euros i està previst que aquest sistema comenci a funcionar l’hivern del 2025.

En el cas de la caldera del Centre d’Innovació i Formació es pretén crear un punt de consum d’estella de potència relativa gran que potencií de retruc la dinamització de l’abastament d’aquest biocombustible. Una de les possibilitats que s’està estudiant és fer servir fusta procedent de treballs forestals de proximitat i afavorir l’economia circular.

 

Un sistema d'abastiment energètic, més econòmic, sostenible i respectuós amb l’entorn

A través de l’ús de la biomassa forestal com a recurs energètic, es contribueix a mitigar el canvi climàtic, en aquest cas pel que fa a la reducció d’emissions. La utilització d’estella permet computar un balanç neutre d’emissions de CO2 per la seva condició d’energia renovable. Està previst un estalvi de 81,27 Tn/any. Alhora, es valoritza un subproducte com l'estella, resultant de la gestió forestal sostenible, del tot necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça dels incendis forestals.

Des del 2018, la Diputació de Tarragona ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre la biomassa que va néixer amb el Projecte Xarxa de Calor de Proximitat (cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del PO 'FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4). Aquest programa ha permès posar en funcionament 9 xarxes de calor a la demarcació i complementar el desplegament d’una quarantena d’instal·lacions de calderes de biomassa (estella i pèl·let) a través de les subvencions de transició energètica de la Diputació.

L’edifici del Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació a Reus es va remodelar per convertir-lo en un espai ampli, polivalent i funcional tenint en compte criteris de sostenibilitat i d’eficiència energètica. En concret, s'han millorat la façana, la coberta i el paviment per reduir la transmitància tèrmica i s'ha canviat el sistema de climatització. També s'hi han instal·lat plaques fotovoltaiques per a la recàrrega de vehicles elèctrics. Gràcies a totes aquestes actuacions, s’han reduït les emissions de CO2 (en un 77%), de demanda de calefacció (84%), de refrigeració (52%) i de consum energètic (70%). Amb la instal·lació de la nova caldera de biomassa, es pretén convertir aquest edifici en un equipament més eficient.

Aquest projecte adquireix el seu veritable sentit amb el disseny dels posteriors usos que, directament i inequívocament adreçats a la incorporació de competències i capacitats tècniques per aconseguir-ho, donen títol a l’Operació: AULAPLUS, servei integral de formació pel territori. Es tracta d’una actuació cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. Les obres han suposat una inversió d'1.764.389 d’euros i han comptat amb un finançament procedent del FEDER de 764.467 euros.

 


 

 
Categories: 
Municipis: 
Baix CampReus
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El municipi cobreix ja el 75 % dels consums de calor dels edificis municipals amb biomassa, i enguany preveu arribar al 100 %.

Article

Amb l’objectiu de lluitar contra el malbaratament alimentari la Diputació de Tarragona, amb la col·laboració de vuit socis locals i internacionals, posa en marxa el projecte SOULFOOD

Article

S'amplia l'oferta amb l’entrada en servei de l’antic laboratori de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable com a espai d’aprenentatge.

Butlletí