Nous equipaments de Taradell ja s’escalfen amb biomassa

17/04/2024 - 11:00

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Des del mes de setembre s'han portat a terme les obres per instal·lar una xarxa de calor entre l'edifici de Can Costa Centre Cultural i l'edifici de la Fundació Vilademany. Aquestes obres han consistit en construir una nova sala de calderes i un dipòsit d'estella forestal a Can Costa, fer arribar canonades d'aigua calenta soterrades fins a la Fundació Vilademany i connectar aquestes canonades a la sala de calderes dels dos edificis. Aquesta xarxa de calor funciona mitjançant dues calderes de 400 kW, 200 kW cadascuna, que utilitzen estella forestal. D'aquesta manera s'aconsegueix que tota l'energia tèrmica utilitzada provingui d'aquest combustible renovable, i el gas natural quedi només com a subministrament d'emergència.

Aquesta xarxa de calor està previst que consumeixi unes 305,28 tones anuals d'estella en comptes de consumir gas natural. Això suposarà un estalvi econòmic de 65.492,95 € a l'any (1.068.427 kWh) i un estalvi d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de 216,68 tones de Co2eq a l'any. A més, l'estella forestal que s'utilitza en aquestes calderes de biomassa és procedent dels boscos de la zona del Montseny, inclòs Taradell, i per tant contribueix tant a netejar-los, prevenint incendis forestals, com a promocionar l'economia local.

L'Ajuntament de Taradell ha pogut assolir el cost d'aquesta actuació, valorat en 449.142,38 €, gràcies a la subvenció aconseguida de la Diputació de Barcelona dins del programa Renovables 2030. Aquesta xarxa de calor s'afegeix a la ja existent que hi ha a la zona esportiva que també utilitza biomassa forestal, i que proporciona calor tant a l'Espai d'Aigua i Salut com al Pavelló.

Cal recordar que aquesta actuació s'emmarca en el Pla de Transició Energètica de Taradell que va elaborar l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona l'any 2021. El Pla preveu instal·lacions d'aquest tipus en altres equipaments municipals —per exemple a l'Escola Les Pinediques— durant els propers anys, entre moltes altres accions que ja s'han executat o que s'executaran properament.

 


 

Categories: 
Municipis: 
OsonaTaradell

Relacionats

Article

El municipi cobreix ja el 75 % dels consums de calor dels edificis municipals amb biomassa, i enguany preveu arribar al 100 %.

Article

El Centre de Conservació de Carreteres de la Diputació de Barcelona, situat a Calldetenes, és el primer edifici corporatiu en assolir el consum zero, gràcies a les obres de substitució de la coberta i d’adequació que s’hi han dut a terme i que han tingut un pressupost de 339.000 euros.

Article

L'Ajuntament de Moià instal·la una xarxa de calor amb caldera de biomassa al voltant de l'Escola Josep Orriols i Roca.

Butlletí