Alcarràs elimina els plàstics dels seus equipaments municipals

Disposa d'un servei per eliminar plàstics acumulats a espais de l'entorn proper del casc urbà
12/04/2020 - 09:00

Alcarràs va refermar a començaments d'any el seu compromís amb la sostenibilitat en activar l’eliminació progressiva de les ampolles i gots de plàstic d’un sol ús als equipaments municipals.

A finals de gener, a l’edifici de l’Ajuntament i al Centre Cultural Municipal Lo Casino s’emprava ja un 100% d’ampolles de vidre retornables i de gots de material biodegradable i a la resta d’equipaments municipals el canvi seria complet tan bon punt s’esgotessin les existències d’ampolles i gots de plàstic d’un sol ús.

Des de l’equip de Govern, es va destacar el valor d’una iniciativa que s'ha implementat de manera ràpida i evidencia, juntament amb d’altres, el compromís d’Alcarràs amb la sostenibilitat: “Tots plegats ens juguem molt i les administracions hem de posicionar-nos de manera activa dins del camí cap una bioeconomia sostenible i servir d’exemple. Aquesta no és una acció aïllada, perquè el nostre compromís amb la sostenibilitat és ferm i s’evidencia també en l’aposta per la recollida selectiva de residus amb el sistema porta a porta i amb iniciatives com el Pla d’Acció del Biolab Baix Segrià, del qual se’n beneficien Alcarràs i altres set municipis de la nostra àrea geogràfica. Amb aquest Pla, programat a cinc anys, volem ajudar a les empreses, autònoms i institucions a identificar noves oportunitats de desenvolupament i ocupació”, es va explicar des del govern municipal.

L’acció activada als diferents equipaments municipals ha format part d’un seguit de mesures que, amb l’objectiu de reduir al màxim el consum de materials fungibles no biodegradables al municipi ha estat fomentant l’Ajuntament. Així i per exemple, a la darrera edició de la Festa Major d’hivern, els gots i plats que van utilitzar-se a les diferents activitats programades van ser de materials compostables. Dies abans de les celebracions; el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va entregar al primer tinent d’alcalde del consistori alcarrassí, Jordi Janés, 10.000 gots i 4.000 plats biodegradables que van permetre eliminar els plàstics d’un sol ús a la Festa Major.

 

Un servei per eliminar plàstics acumulats a espais de l'entorn proper del casc urbà

Des del mes de febrer, l’Ajuntament d’Alcarràs ha activat un nou servei de neteja que actua a espais de l’entorn del nucli urbà on s’ha detectat acumulació de plàstics i brossa d’altres tipus. Aquests espais, principalment cunetes i àrees adjacents a vials que connecten el nucli urbà amb polígons o d’altres poblacions, no formen part de les àrees que són competència dels Serveis Municipals, però s’ha decidit actuar, destacava el regidor responsable de l’àrea i primer tinent d’Alcalde, Jordi Janés, “per responsabilitat i amb l’objectiu de millorar la imatge de la població i sensibilitzar els alcarrassins i alcarrassines en favor dels beneficis que comporta actuar de manera responsable també als espais no urbans del nostre terme. Actuem, a més a més, de manera proactiva i sense que hi hagi hagut queixes prèvies de ningú. Els plàstics retirats es destinaran al reciclatge

De fet, i segons es recorda des de l’equip de Govern, la competència pel que fa a aquestes àrees correspon a altres administracions però; en vista que, com a altres municipis, les actuacions de neteja que es desenvolupen en ells són molt puntuals i espaiades en el temps, s’ha pres la decisió d’actuar i fer-ho a més a més destinant un operari municipal al qual es reubica, fet que no comporta una despesa addicional per les arques municipals.

La majoria dels residus que es localitzen en aquests espais periurbans als quals ara s’actua són de tipus plàstic, un material no biodegradable que, si no s’utilitza de manera adient, esdevé un problema ambiental.

A Alcarràs ho tenim clar. Cal treballar en favor d’una consciència ambiental que implica un ús adequat dels materials plàstics no biodegradables. Nosaltres, a l’Ajuntament, hem eliminat els plàstics d’un sol ús i, a les festes locals, utilitzem sempre vasos i plats compostables. Si a tot plegat l’afegim el compromís amb el reciclatge que suposa el sistema de recollida de residus porta a porta i aquest nou servei que elimina els plàstics i altres residus acumulats a espais de l’entorn de la vila, és evident que, per nosaltres, el medi ambient i el futur de tots ens preocupa i ens ocupa”, explicava Jordi Janés. El nou servei de neteja estava previst mantenir-lo actiu fins que les circumstàncies dels espais als quals s’actua així ho fessin necessari.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La visita al CTR-Vallès o l’escape room ‘Retorn a la Terra’, els esdeveniments més desitjats per a la canalla

Notícia

Les dades del 2023 del Consorci del Bages per a la gestió de residus apunten una bona progressió de la gestió de residus en els municipis consorciats (Bages i part del Moianès)

Notícia

Sant Feliu de Codines serà més estricte amb el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. Això és el que és desprèn de la xerrada que aquest dilluns ha organitzat el Consistori, que ha comptat amb la presènica de l'Agència de Residus de Catalunya, i el Consorci de Residus del Vallès Oriental

Butlletí