El govern estudia deixar sortir els nens d'aquí 10 dies, si no hi ha cap rebrot

17/04/2020 - 19:12
Nens i nenes ja porten un mes totalment confinats (EFE/Jordi Ferrer)

Nens i nenes ja porten un mes totalment confinats (EFE/Jordi Ferrer)

El govern espanyol, que haurà de donar el vistiplau a la decisió, diu que valora dues opcions que té sobre la taula i com aplicar-les

El govern, a través dels departaments de Salut, Interior i Treball, Afers Socials i Famílies, ultima un pla perquè els nens puguin sortir de casa d'aquí 8-10 dies, si continua l'evolució positiva dels casos. És el temps prudencial per esperar que no hi hagi rebrot del virus.

S'estudia que sigui una sortida limitada en el temps i per franges horàries. Els nens i nenes, a partir dels 3 anys hauran de sortir amb mascaretes i mantenint la distància mínima de seguretat de 2 metres amb les persones al carrer. També s'estudia que els germans puguin fer la sortida plegats.

El govern insisteix que en aquests propers dies és important seguir el mateix confinament sever que fins ara. Només una situació sanitària favorable podrà permetre que els nens trenquin el confinament durant una estona.

Vistiplau del govern espanyol

El pla està previst que es posi a discussió en el marc del Procicat aquest dissabte. El govern espanyol hi haurà de donar, però, el vistiplau.

El govern espanyol sosté que és conscient de la problemàtica dels nens i nenes confinats a casa pel coronavirus i assegura que, quan sigui possible, serà una de les seves prioritats de cara al desconfinament. Els grups de l'oposició han demanat que puguin sortir aviat.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Femando Simón ha dit que s'estan valorant dues opcions per a què els nens puguin sortir als carrer, afegints que fins el 26 d'abril, que hi ha previstes les restriccions de mobilitat, hi ha temps per introduir modificacions, el problema és ser  capaços d'executar-les". "S'ha d'aconseguir no només posar sobre el paper una mesura, que sempre queda molt bonic, sinó ser capaços d'executar-la correctament. Les mesures estan sobre la taula, no ara, fa 15 dies, fa 20 i fa dos mesos, les estem valorant contínuament. Els tècnics ho proposarem i les decisios , afortunadament, no les prenen nosaltres."

A l'espera que el ministeri plantegi la seva proposta la consellera de Sanitat Alba Vergés i el d'Interior, Miquel Buch han explicat aquest divendres que es treballa els diversos aspectes de com es pot fer. "Des d'àmbit Procicat i diversos departaments s'està treballant sobre com es pot fer el desconfinament dels infants. Ara s'ha de fer el confinament a casa i quan tinguem les explicacions de com fer-ho ho direm. Tot per vetllar per la salut dels infants: la part psicològica, social...Tenim dies per acabar de prendre la decisió, per veure si és segur o no que els nens surtin al carrer. Com expliquem als nostres fills que el govern (espanyol) deixa sortir un milió de treballadors i no als nostres fills i filles?"

Colau: "Allibereu els nens"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reclama al govern espanyol que no esperi més i que els alliberi.

En un escrit al seu compte de Facebook, del qual s'han fet ressò mitjans internacionls com la BBC, Colau diu que parla com a mare de dos nens de 9 i 3 anys que fa un mes que no surten de casa. Reclama que puguin sortir a fer un volt a prop del domicili, mantenint les distàncies de seguretat, i insta a buscar la manera de fer-ho bé i d'acord amb els consells dels experts sanitaris. Ada Colau assegura que, durant setmanes, tant les criatures com els seus familiars han mostrat la seva responsabilitat i que no són idiotes -diu-. Colau pregunta que, si els adults poden sortir a passejar amb un gos, per què els nens i nenes han de continuar esperant, i hi afegeix que la situació ja és insostenible.

Petició del síndic de greuges

A finals de març, el síndic de greuges va demanar que es permetés deixar sortir els nens i adolescents a l'exterior si el confinament s'allargava. Rafael Ribó va dir que els menors podrien fer alguna activitat a l'aire lliure o d'exercici físic, sempre que es mantinguessin les distàncies de seguretat.

Poques hores després, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, descartava l'opció que hi pogués haver un permís especial que els permeti sortir al carrer en moments puntuals del dia, argumentant mesures recomanades pels experts.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

L’AMB engega un projecte en tres municipis metropolitans

Article

L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan portant a terme accions davant de l'emergència climàtica, segons un estudi elaborat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) on han participat 41 entitats proveïdores de serveis públics.

Butlletí