Un estudi de l'Aemet també relaciona la temperatura amb la COVID-19

Font: CCMA

16/04/2020 - 12:06

L'Agència Estatal de Meteorologia i l'Institut de Salut Carlos III investiguen conjuntament la influència d'algunes variables meteorològiques i de la contaminació atmosfèrica en la propagació de la malaltia COVID-19. Resultats preliminars indiquen que l'índex d'afectació augmenta amb una temperatura mitjana més baixa. És a dir, com més temperatura, menys contagis.

 

Més afectació com menys temperatura mitjana

Els resultats preliminars de l'estudi (on s'ha comparat l'índex d'incidència acumulat en els últims 14 dies -definit com el nombre de contagis nous diaris per cada 100.000 habitants- amb la temperatura mitjana corresponent al mateix període per cada regió) indiquen l'existència d'una correlació negativa entre la temperatura mitjana i l'índex d'incidència (contagis nous). A menor temperatura mitjana, més incidència de la malaltia, unes conclusions que també recullen altres estudis internacionals preliminars. L'estudi indica que les comunitats autònomes de la Rioja, Navarra i Madrid són de les que han tingut més casos nous per cada 100.000 habitants i el grup de les illes Canàries, les Balears, Andalusia i Múrcia, de les que han tingut menys casos nous per cada 100.000 habitants.

Correlació entre la temperatura mitjana i la propagació de la covid-19 (contagis nous diaris per cada 100.000 habitants). Regions d'esquerra a dreta: La Rioja, Castella i Lleó, Aragó, Navarra, Catalunya, Cantàbria, Madrid, Astúries, País Basc, Castella-la Manxa, Galícia, C.Valenciana, Múrcia, Extremadura, Andalusia, Illes Balears i Canàries (Agència Estatal de Meteorologia-Institut de Salut Carlos III)

 

Més factors: humitat de l'aire, contaminació atmosfèrica

Investigacions recents també indiquen que la humitat de l'aire (específica/absoluta) pot incidir en la propagació i transmissió de la malaltia. Temperatures altes i humitats elevades podrien reduir significativament la transmissió i propagació de virus. Segons aquest estudi, al llarg dels propers mesos a l'hemisferi nord, es podria esperar una reducció significativa en la transmissió i la propagació de la malaltia COVID-19 (Wang et al., 2020). D'altra banda, s'analitzen altres factors ambientals, com la contaminació atmosfèrica i especialment les concentracions de partícules en suspensió PM10 (particulate matter), poden agreujar la malaltia.

Mortalitat (cercles vermells) amb la humitat mundial del mes de març del 2020. Les zones blanques mostren regions on les condicions climàtiques eren més favorables per a la propagació del coronavirus (Copernicus)

 

Els resultats permetran investigar l'impacte d'aquests factors ambientals en la incidència i propagació de la malaltia COVID-19 a través d'altres variables relacionades amb la gestió sanitària, com ara ingressos hospitalaris, ingressos en UCI i mortalitat, millorant la identificació de zones de risc en temps real a nivell provincial i dissenyar estratègies de diagnòstic i prevenció.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Opinió

No sóc optimista: el més senzill hauria estat habituar-nos a lluitar units per importants i evidents objectius de tots, sigui parar pandèmies o defensar l'ambient comú, però només la ciència ho ha fet. Lamentablement, estem suspenent l'examen de la col·laboració entre diferents d'una manera fins i tot obscena.

Notícia
Els canvis en la mobilitat han reduït les emissions (Efe/Chema Moya)mb mascareta circula en bicicleta per Madrid

Els canvis en la mobilitat han reduït les emissions (Efe/Chema Moya)mb mascareta circula en bicicleta per Madrid

El transport de superfície, l'energia i la indústria són responsables, conjuntament, del 80% de la reducció

Entrevista

És sens dubte una de les veus més rellevant de la crisi actual. Fernando Valladares, Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, ha passat en unes setmanes a ser la veu més referenciada per fer arribar a la ciutadania, encara en shock per la pandèmia de COVID-19, la importància d ‘aturar la crisi ambiental i restablir l’equilibri de la natura per mantenir la nostra salut. Valladares té un discurs clar sobre la causa primordial d’aquesta crisi sanitaria, que no és una altra que la crisi global, i, sense alarmismes, ens indica que el que cal fer per protegir-nos és “deixar que la natura faci la seva feina”.

Butlletí