La Marató d’Emergència Climàtica aconsegueix estalviar més de 100.000 euros

Font: Ajuntament de Barcelona

10/04/2020 - 15:50

La Marató d’Emergència Climàtica és una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia i aigua que destina l’estalvi econòmic aconseguit a projectes per donar resposta a l’emergència climàtica. En aquesta tercera edició s’han estalviat electricitat, gas i aigua per un import equivalent a 106.501 euros.

Durant tot el mes de febrer, un total de 70 edificis i equipaments municipals de tots els districtes han participat en la Marató procurant reduir el consum d’energia i aigua, així com reduint els residus i reciclant-los. Això s’ha traduït en un estalvi del consum d’electricitat i gas equivalent al consum energètic mensual de 2.700 famílies de 4 membres, així com en un estalvi d’aigua amb el que es podrien omplir més de dues piscines olímpiques, que és l’aigua que consumirien més de 530 famílies de 4 membres durant un mes.

Concretament, s’han estalviat 309.680 kWh d’electricitat, que suposa un 9,34%  i 1.603.750kWh de gas, que seria un 27,14%. Pel que fa a l’aigua, s’han estalviat 6.362 m3, un 10,39%. Això suposa un estalvi en emissions de CO2 de 33.259’63 kgCO2eq estalviats en electricitat i 325.561’25 kgCO2eq estalviats en gas natural.

Percentualment el districte que més electricitat ha deixat de consumir ha estat el districte de Nou Barris, el que més ha reduït el consum de gas l’Eixample, i el que més aigua ha estalviat ha estat Ciutat Vella.

Pel que fa a equipaments, són destacables les xifres d’estalvi d’electricitat que ha aconseguit el CEM Mar Bella (districte de Sant Martí), que ha arribat al 46,15%; l’estalvi de gas de les Piscines Bernat Picornell (districte de Sants-Montjuïc), del 78,01% i l’estalvi d’aigua més destacat ha estat el del CEM Can Toda (districte de Gràcia) que ha estat del 43,86%.

Per tal de prendre consciència sobre la necessitat de reduir el consum d’energia i aigua els edificis i equipaments participants han dut a terme accions concretes per donar visibilitat a la Marató. Algunes biblioteques, per exemple, han fet xerrades sobre temes d’estalvi i canvi climàtic, s’han posat plantes als vestíbuls i altres espais dels equipaments, o s’han fet  competicions per veure qui pujava més cops a peu.

L’estalvi aconseguit per equipaments esportius i escoles durant la Marató, s’utilitzarà, majoritàriament, per a fer millores en els mateixos equipaments. El restant es destinarà a un projecte de creació d’horts socials en cobertes municipals, gestionats per entitats sense afany de lucre. La iniciativa consisteix a aprofitar els terrats d’edificis municipals en desús per establir-hi horts cultivats per persones amb discapacitat. A més, el projecte utilitza noves tecnologies de cultiu menys contaminants, i després de repartir les hortalisses recollides entre les entitats participants, dona els excedents del cultiu a menjadors socials i bancs d’aliments.

Un any més, doncs, parant atenció a com consumim l’energia i aigua, hem aconseguit col·laborar amb un projecte que dona resposta a l’emergència climàtica i hem comprovat que amb petites accions quotidianes podem reduir molt la nostra petjada. L’aigua i l’energia són recursos finits i fer-ne un ús abusiu té conseqüències per al conjunt del planeta; accions com  separar bé els residus i reduir el consum d’energia i aigua ajuda a combatre els efectes del canvi climàtic.


 

Relacionats

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Butlletí