Butlletí 356 - Malalts climàtics, una nova alerta per al futur de la nostra salut

04-09-2018 al 17-09-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 356 - Malalts climàtics, una nova alerta per al futur de la nostra salut

 
  04-09-2018 al 17-09-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Emília Briones: "Volem naturalitzar Cornellà per humanitzar-la"

17/09/2018

 
 

Cornellà de Llobregat ha estat reconeguda amb el European Green Leaf 2019, un premi atorgat per  la Comissió Europea a ciutats entre 20.000 i 100.000 habitants. El premi reconeix el seu compromís per transformar-se en una ciutat realment sostenible i  ser un model per a altres àrees urbanes compactes. Hem volgut parlar amb Emília Briones Matamales, Regidora Delegada de l'àrea d'Innovació Urbana per conèixer millor el projecte que ha impressionat Europa.

 

 
 

Pere Alzina: "Una parella de falcons es menja 2.000 coloms a l'any"

14/09/2018

 
 

Vet aquí una bona presa de Félix Rodríguez de la Fuente. Pere Alzina (Arenys de Mar, 1967) va ser un de tants nens que mantenia la seva mirada clavada a la pantalla del televisor mentre la peculiar veu de l’‘amic Félix’ detallava com unes bèsties en devoraven d’altres. El medi natural va ser l’espai de joc d’aquest biòleg durant la seva infantesa i adolescència. Amb els seus companys de colla buscava bolets i cargols, i simulaven trinxeres armats amb branques d’arbustos. Pescar pops i congres i construir-se coves al costat de les roques eren altres dels seus plans.

 

 
 

Reportatges

 
 

Malalts climàtics, una nova alerta per al futur de la nostra salut

 
 

Cada cop hi ha més morts a Catalunya per malalties respiratòries, més càncers causats per la contaminació atmosfèrica i, fins i tot, més casos de malformacions congènites. Hi arriben virus tropicals com el dengue, el chikungunya i el Zika. Hi apareixen malalties de noms nous com la MERS, la febre Crimea-Congo o la febre de Lassa. El canvi climàtic i la contaminació estan causant indirectament un nou fenomen sanitari: les malalties climàtiques. Catalunya no n'és cap excepció. El futur és incert.

 

 
 

Opinions

 
 

Càpsules monodosi, una opció sostenible per a la neteja de la llar

17/09/2018
Ana Villagordo

Tot està calculat. Aquella és la dosis justa. Ni més ni menys. No cal mesurar, no cal controlar el pols per no tirar massa, només cal agafar i deixar caure. I fins i tot, si no tens res més a fer, quedar-te mirant com aquella càpsula es desfà deixant anar el fluid que conté… De què estic parlant? Sembla emocionant i ho pot arribar a ser. Em refereixo a una càpsula de sabó per fregar el terra de casa! Com?

Socioecologia i paisatge
 

10/09/2018
Ramon Folch

Les qüestions ambientals, paisatge inclòs, són incomprensibles a la sola llum de la ciència ecològica, que no ha estat concebuda per explicar el comportament dels agents socials que hi ha al darrere del territori. Les maneres de l’economia o de la sociologia, al seu torn, són més o menys científiques, però el seu material de treball està constituït per convencions sense preexistència física i per processos subjectius inhàbils com a referent segur. 

 

 
Notícies
 

Més de 700 activitats durant la Setmana Europea de la Mobilitat 2018, del 16 al 22 de setembre

17/09/2018
El món local i les entitats de nou protagonistes en l'organització d'accions

 
 

Sota el lema ‘Combina i mou-te!’, del 16 al 22 de setembre s’organitzaran, amb el suport de l’ATM de l’àrea de Barcelona, les Autoritats Territorials de la Mobilitat de Girona, Camp de Tarragona i Lleida, i els Serveis Territorials de Transports de les Terres de l’Ebre, més de 700 activitats. Caminades, pedalades, i dinàmiques sobre qualitat ambiental, per apropar formes de transport més sostenible, segur i saludable enfront del vehicle privat, com el Dia sense cotxes.

 

 

 
 

L’Expoelectric compta en la seva 8a edició amb la màxima presència de la indústria del motor i l’energia

14/09/2018
La fira del vehicle elèctric reunirà a l’Arc de Triomf 60 expositors

 
 

Del 4 al 7 d’octubre a Barcelona torna l’Expoelectric, una iniciativa impulsada per la Generalitat, a través de l’ICAEN, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, ENGINYERS BCN i l’AMB. Amb activitats totalment gratuïtes per a tots els públics, l’esdeveniment apropa el vehicle de zero emissions i tota la tecnologia que l’envolta als ciutadans. Com a novetat també d’enguany, l’Expoelectric serà la primera cita que practica l’autoconsum, entès com la producció d’electricitat per al consum propi.

 

 

 
 

Les ciutats europees connecten sobre l’acció climàtica i els ODS a Barcelona

17/09/2018

La Diputació de Barcelona acollirà la organització de la Conferència Internacional de l'Aliança del Clima 2018. 

 

Barcelona vol ser una ciutat més verda i menys contaminada per la Setmana de la Mobilitat

16/09/2018

Del 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat 2018 a Barcelona, amb més de quaranta activitats per promoure hàbits de mobilitat sostenibles, segurs i saludables.

 

 

 
 

Viatge inaugural del primer bus sense conductor que circula per Catalunya
 

13/09/2018

La gira del bus autònom comença a Sant Cugat del Vallès i continuarà a Terrassa, Sabadell, Girona, Reus, el Vendrell, Martorell i Vic els mesos de setembre i octubre.

 

L'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera va estalviar més de 20.000 euros en la despesa energètica municipal de 2017

12/09/2018

Des d’abril de 2015 el municipi s’abasteix d’energia renovable. Amb aquesta mesura s’han reduït progressivament les emissions de CO2 . 

 

 

 
 

Es reparteixen 82.000 Agendes Escolars i 6.500 calendaris de Medi Ambient a alumnes de 112 municipis

12/09/2018

Més de 82.000 agendes escolars i 6.500 calendaris del Medi Ambient ja estan a les aules de centres escolars de 112 municipis de Catalunya per al curs 2018-2019. 

 

Aigüestortes, a punt de ser reconegut com a Reserva Starlight per la Unesco

12/09/2018

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici encara la recta final per ser reconegut com a Reserva i Destinació Turística per la Fundació Starlight, vinculada a la Unesco. 

 

 

 
 

Un estudi descriu les mesures de planificació de transport més beneficioses per a la salut

09/09/2018

Algunes mesures de polítiques de transport urbà clau poden produir nombrosos impactes positius sobre la salut dels ciutadans, mentre que unes altres implicarien poques millores o fins i tot cap.

 

Mark Nieuwenhuijsen rep el premi John Goldsmith 2018
 

09/09/2018

La Societat Internacional per a l'Epidemiologia Ambiental (ISEE) ha atorgat la seva major distinció, el premi John Goldsmith, a Mark J. Nieuwenhuijsen, investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona. 

 

 
 

Nou edificis administratius de Granollers redueixen un 11% el consum d’electricitat i aigua
 

09/09/2018

Per primer cop s’ha aplicat la campanya Estalgia durant l’estiu per reduir els consum d’aire condicionat. Han participat en aquesta marató d’estalvi els edificis de la masia de Tres Torres, l’edifici institucional de la Porxada, l’edifici del Portalet, Can Puntes, l’edifici del carrer Sant Josep, la comissaria de la Policia Local, les instal·lacions de la Unitats Operativa de Serveis, l’edifici de Can Muntanyola i l’Oficina d’acollida, informàtica i telecomunicacions.

 

Detectat per primera vegada a Espanya un nou mosquit invasor d’origen asiàtic gràcies a la ciència ciutadana

05/09/2018


El mosquit Aedes japonicus ha arribat per primera vegada a Espanya i al Sud d’Europa. Així ho confirma un primer informe d’Avaluació Ràpida de Risc emès pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat. Aquest mosquit és un insecte invasor capaç de transmetre malalties com el virus del Nil Occidental.

 

 
 

Barcelona baixarà les bicicletes de la vorera el 2019

05/09/2018

Barcelona ja disposa de més de dos-cents quilòmetres de xarxa pedalable a la ciutat. Des de principis del 2018, s’han posat en servei 22 nous carrils bici, i en els pròxims mesos està previst executar-ne 13 més.

Aras de los Olmos es desconnectarà de la xarxa elèctrica

04/09/2018

Aras de los Olmos, al País Valencià, vol ser el primer municipi espanyol amb energia pròpia i completament renovable. Combinarà la producció fotovoltaica, hidràulica, eòlica i la biomassa per a generar energia neta i suficient per a prop de 400 veïns. 

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Pla pilot per reduir l’impacte dels vessaments d’aigües residuals al mar quan plou

 
 

Biodiversitat

 
 

El Delta de Birding Festival destinarà els seus beneficis a estudiar el declivi de la tórtora europea

 
 

Canvi climàtic

 
 

La Diputació de València se suma a un projecte europeu per a rehabilitar el sòl dels barrancs davant el risc d'inundacions

 
 

Energia

 
 

Gairebé 1,7 milions de llars estan en risc de perdre les ajudes per pagar la llum

Es renova la climatització del Teatre d'Agramunt

 
 

Barcelona analitza l’impacte dels comptadors digitals en la reducció de la pobresa energètica

 
 

Mobilitat

 
 

Sant Sadurní estrenarà un cotxe elèctric compartit

Noves instal·lacions de recàrrega per a cotxes elèctrics a Tarragona

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Catalunya, Andorra i França creen el Parc Pirinenc de les Tres Nacions

Finalitzen les obres del projecte de recuperació i protecció dels sistemes dunars de l'Empordà

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

A Dosrius a l’hora d’esmorzar, practiquen el Boc’n’ Roll!

La implantació de contenidors de residus especials fa innecessària la deixalleria mòbil

 
 

El “Porta a Porta” arriba al barri de Mas Bruguers, a Gavà

L’Ajuntament de Santa Perpétua de Mogoda obre una consulta ciutadana per fer aportacions a l’Ordenança Municipal de Residus

 
 

Es presenta el moviment Esparreguera Neta

Granollers reorganitza les rutes de recollida de residus i incrementa el servei de voluminosos

 
 

Salou multarà l'incivisme d'aquells que embrutin i dispoitin la brossa fora dels contenidors

Pardines opta pel compostatge com a nou sistema de recollida de residus

 
 

Artà, amb la prevenció i bona gestió de residus.

Alpicat inicia la instal·lació de 53 illes de contenidors per facilitar la recollida selectiva

 
 

L’agent cívic de Sant Vicenç de Castellet tornarà a sortir al carrer per reiterar la importància de la recollida selectiva

Comença el desplegament del nou servei de recollida de residus a Masquefa

 
 

Una nova estació meteorològica millorarà els estudis d'impactes odorífers a la planta de valorització de residus de Mataró

Campanya informativa per conscienciar els lleidatans sobre la necessitat de reciclar el vidre

 
 

Vic intensifica la vigilància dels contenidors per reduir l’incivisme en l’abocament de residus

 

 

Recursos
 

Nius. Seguint els ocells des d'on naixen
 

Nius és una iniciativa de ciència ciutadana destinada al seguiment de la nidificació dels ocells. 

"Catchy Data" Una plataforma interactiva per calcular els beneficis de la pesca sostenible

Els usuaris de Catchy Data accediran a estimacions sobre els resultats de recuperar els estocs pesquers i pescar de manera sostenible a cada país de la UE.

 
 

Guia Pràctica "Com planificar projectes de custòdia per adaptar-se al canvi climàtic en les regions vulnerables d'Espanya"

La Guia ha estat elaborada per la Xarxa de Custòdia del Territori. Consta d’un primer capítol on es facilita informació bàsica sobre el canvi climàtic i els seus principals impactes en la biodiversitat a les zones més vulnerables. 

Quant més calenta és la vostra ciutat que quan vau néixer?

 

A mesura que el món s'escalfa a causa del canvi climàtic induït per l'home, la majoria de nosaltres podem esperar veure més dies quan les temperatures arriben a 32 graus Celsius (90 graus Fahrenheit) o més. 

 
 

Més Recursos

 
 

Activitat: Redueix la despesa energètica del teu comerç

 
Bones Pràctiques
 

La xef Ada Parellada dirigirà un taller de cuina a Vilafranca, tancant el concurs ‘El Contenidor d’or’ de reciclatge de vidre que Vilafranca va guanyar

L'Ajuntament de Vilafranca obre un concurs públic per sortejar les 20 places disponibles per al taller de cuina que la xef Ada Parellada, propietària del restaurant Semproniana de Barcelona, dirigirà el proper dissabte 22 de setembre a les instal·lacions de l'escola Pau Boada. Aquesta activitat tanca la campanya del concurs El Contenidor d'Or de reciclatge de vidre que va guanyar Vilafranca del Penedès.

El Consell Comarcal del Baix Penedès contracta 31 persones per informar la ciutadania sobre com reciclar bé
 

El Consell Comarcal del Baix Penedès ha contractat 31 persones que estaven a l’atur per informar la ciutadania sobre com reciclar correctament. Al mateix temps recullen dades que serviran per examinar els punts febles en recollida selectiva al Baix Penedès, una de les comarques que més residus genera i que menys recicla de Catalunya. La iniciativa és pionera a Catalunya.

 
 

L'Ajuntament de Sant Feliu i Aigües de Barcelona organitzen la Sant Feliu Maker League

La Lliga Maker del cicle integral de l'aigua, Sant Feliu Maker League, és un programa d'innovació oberta que neix amb l'objectiu de desenvolupar un projecte a la ciutat que ajudi a la sostenibilitat i millori el consum de l'aigua. Per fer-ho possible l'Ajuntament i Aigües de Barcelona donen la possibilitat de participar-hi a 20 persones que, al llarg dels 50 dies de durada del programa, hauran d'aportar solucions tangibles, àgils i innovadores per donar resposta a dos grans reptes.

S’inaugura el primer Itinerari de Benestar i Silenci a Sant Antoni de Vilamajor

El diumenge 16 de setembre, el municipi presenta el primer camí senyalitzat per recórrer en silenci i de manera autònoma de tot Catalunya. La iniciativa consisteix a passejar per camins senyalitzats enmig de la natura en els quals hi ha diferents rètols amb propostes enfocades a impulsar senzilles pràctiques saludables i de mimetisme amb l’entorn, com meditació, atenció plena, ioga, respiració conscient, introspecció o reflexió.

 
 

Licitades les obres de rehabilitació energètica d'edificis del Vilawatt
 

El projecte europeu Vilawatt dóna un pas important: fins al 21 de setembre és oberta la convocatòria perquè les empreses es presentin a la licitació, per import d'1,43 milions d'euros, per realitzar les obres de rehabilitació energètica de tres edificis d'habitatges de Viladecans. Vilawatt és una iniciativa de l'Ajuntament per a la promoció de la transició energètica.

La plataforma Busup oferirà un servei d'autocars compartits a polígons del Vallès Occidental

El mes de setembre entrarà en funcionament als municipis de Santa Perpètua, Polinyà, Sabadell i Palau-solità i Plegamans la plataforma BusUp, una aplicació que permet compartir viatges en autobusos privats per desplaçar-se fins a la feina i suposa una alternativa al cotxe especialment en llocs on el transport públic és limitat.

 
 

El cementiri de Les Pruelles de Sitges, candidat a millor iniciativa ambiental de l’Estat

 
 

El projecte ‘El jardí de les roselles’ del cementiri de Les Pruelles és finalista del V Concurs de cementiris d’Espanya, organitzat per la revista Adiós Cultural. L’espai de Les Pruelles competirà juntament amb ‘El camí del bosc’ del cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques, del Papiol, i el Parque de la Paz de València.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L'Escola El Garrofer de Viladecans amb l'estalvi energètic i el confort

A Canet de Mar el calendari del porta a porta es reparteix en diferents idiomes

 
 

El carrer del Pla de Sant Feliu de Llobregat acollirà 42 horts urbans de lloguer

Aigües de Reus potencia l’ús públic de l’aigua “no potable” per a determinats usos, com la neteja o el regadiu

 
 

Arenys de Mar posa en marxa la campanya 'Restar també Aporta!'

 
 

La Dada

 
 

Vacarisses assoleix un 82% de recollida selectiva

 
 

La implantació del Porta a Porta ha suposat una millora molt considerable en la gestió dels residus al municipi. Aquest augment s’ha notat, sobretot, en la recollida selectiva de la fracció orgànica, que s’ha més que doblat.

 
Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. És una Setmana Europea per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
 

Setmana Europea de la Mobilitat
 

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat, i un any més el món local s'aboca a organitzar activitats per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, amb especial èmfasi enguany en la recuperació plena del Dia sense Cotxes.
La Setmana de la Mobilitat promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, per tal devisualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. 
Podeu consultar l'agenda d'activitats de la Setmana.
 

 
Agenda
 

08/09/2018

Exposició "Adéu Soroll" a Mataró

17/09/2018

Global Power & Energy Exhibition (GPEX) a Barcelona

 
 

17/09/2018

Curs ONLINE Gestió Ambiental Empresa (2a edició)

17/09/2018

Exposició: "La vida de l’aigua" a Barcelona

 
 

18/09/2018

Seminari de preparació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2018

19/09/2018

Taller "HULA HOOP - L'experiència en Disseny Circular"

 
 

20/09/2018

Millors pràctiques ambientals, indicadors i benchmark en el sector de l’Administració pública

21/09/2018

Parkin(ing) Day

 
 

21/09/2018

Jornada del vehicle elèctric a Castellolí

21/09/2018

La Font Màgica de Montjuïc

 
 

22/09/2018

Segona eFira de l'Ametlla del Vallès

22/09/2018

Fira de la Mobilitat elèctrica a Lleida

 
 

22/09/2018

ABAIXA'T ELS FUMS: cursa de transports

22/09/2018

ABAIXA'T ELS FUMS: vestim les nostres bicis i patinets

 
 

22/09/2018

ABAIXA'T ELS FUMS: 2a #MemeMobBCN

25/09/2018

Conferència: Solucions 4.0: Integració amb el Cloud

 
 

26/09/2018

Jornada: RECUPERACIÓ DE RIUS EN ÀREES URBANES. Aspectes ambientals, tècnics, econòmics i socials.

26/09/2018

Jornada "Producció de biogàs i biometà i les seves aplicacions energètiques"

 
 

26/09/2018

Respira a La Fàbrica del Sol

27/09/2018

“Canvi climàtic i economia circular: respostes públiques i col·lectives des de l’economia cooperativa i solidària”. III Taula Territorial de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat.

 
 

27/09/2018

La Font Màgica de Montjuïc

28/09/2018

Eco Sant Cugat 2018

 
 

28/09/2018

Jornada: Maresme i canvi climàtic: arriba el moment d'actuar!!

29/09/2018

SEMBRA NATURA: l'hort vertical

 
 

02/10/2018

Conferència Internacional de l'Aliança pel Clima 2018 a Barcelona

02/10/2018

Trobada del Pacte d'Alcaldes

 
 

03/10/2018

Camins d'aigua: espais de trobada

04/10/2018

e-jornades Expoelèctric 2018

 
 

05/10/2018

Els compostadors comunitaris de la Barceloneta

06/10/2018

Expoelèctric 2018

 
 

06/10/2018

Exposició "Actuem amb energia" a Canovelles

06/10/2018

Les clavegueres

 
 

08/10/2018

Recuwaste 2018

10/10/2018

L'art de visitar un jardí: el Parc de la Ciutadella

 
 

17/10/2018

Els batecs dels barris: tocant a sometent

18/10/2018

6a Fira de Biomassa de Catalunya i 1r Saló del Biogàs i tractament de purins

 
 

19/10/2018

Uns veïns ben vius a les Corts

20/10/2018

Setmana Bio per l'alimentació ecològica

 
 

25/10/2018

V Encuentro de construcción con paja: "La construcción con paja llega a la ciudad"

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube