Aras de los Olmos es desconnectarà de la xarxa elèctrica

Font: À punt

04/09/2018 - 11:32

Aras de los Olmos (País Valencià) vol ser el primer municipi espanyol amb energia pròpia i completament renovable. Combinarà la producció fotovoltaica, hidràulica, eòlica i la biomassa per a generar energia neta i suficient per a prop de 400 veïns. Aquest projecte, que s'espera que estiga acabat en dos anys, suposarà la desconnexió del poble de la xarxa elèctrica convencional i que tota l'electricitat de les cases, comerços i enllumenament públic es produïsca al mateix poble amb energies renovables i netes. 

L'alcalde, Rafael Giménez, destaca que el projecte es va plantejar fa anys perquè el poble és el final de la línia de distribució d'energia i té molts problemes de subministrament, però la Generalitat, que coneix la situació, assenyala que reparar-los "és molt costós". "Estem en la muntanya, i amb les adversitats climatològiques es produeixen amb molta facilitat avaries que deixen els veïns sense servei", lamenta l'alcalde, que destaca que tenen "recursos renovables en una àrea bastant pròxima com per a poder optimitzar-los".
 
Carlos Roldán, responsable tècnic del projecte i catedràtic d'Enginyeria Elèctrica de la Universitat Politècnica de València (UPV), explica que "un dels problemes principals" serà "la coordinació de les diferents fonts", una adversitat que "al final tindria qualsevol municipi que vulga funcionar amb energies renovables". Roldán diu que Aras de los Olmos disposa de terrenys sense ús per a albergar una planta fotovoltaica; recursos ramaders per a produir energia a partir de biomassa d'origen animal, o biogàs; i té restes forestals i de poda que també s'aprofitarien per a gasificar. Així mateix, es podrà aprofitar l'energia hidràulica del riu. 
 
El projecte té altres efectes positius mediambientals i socials, com l'estalvi d'1.200 tones d'emissions de CO2 o el de solucionar el problema dels ramaders, a través de la planta de biogàs, amb els purins i la brossa que produeixen els animals.
 
L'Ajuntament està pendent dels últims permisos administratius i del finançament dels vora quatre milions que costarà el projecte. "Fa falta buscar idees imaginatives sobre com finançar", expressa l'alcalde, però els compromisos amb algunes empreses privades "ja estan" i amb altres "s'estan concretant".

 

 
 

Relacionats

Article

Es tracta d'un format que ja s'està estenent fa temps en diferents ciutats europees, i que suposa una alternativa poc invasiva i molesta per a la resta d'usuaris ja que aprofita una infraestructura ja aixecada, i requereix molt poca obra. A més permet posar en marxa una xarxa que afavoreix a aquells usuaris que no tinguin plaça de garatge. Una cosa que ajuda a popularitzar més els cotxes elèctrics.

Article

La quarta edició de la campanya 'Connecta't a l'estalvi energètic' continua desenvolupant tot un seguit d'accions per ajudar a santfeliuencs i santfeliuenques a reduir el consum d'energia, i a estalviar en les factures de subministraments. Un servei que, amb la darrera pujada del preu del subministrament elèctric, pot suposar una ajuda per a moltes famílies del municipi. 

Entrevista

Iu Gallart és enginyer industrial especialitzat en termeoenergia per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB; Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)).  El 2017 va iniciar el projecte de Barcelona Energia com a responsable tècnic i va començar a dirigir-lo, ja a nivell operatiu, el 2018. Gallart explica com aquesta comercialitzador d’energia local s’està obrint camí en el mercat amb una oferta 100% renovable.

Butlletí