Butlletí 424 - Iu Gallart : “Un operador local és una palanca molt potent per accelerar la transició energètica”

15-12-2020 al 18-01-2021

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 424 - Iu Gallart : “Un operador local és una palanca molt potent per accelerar la transició energètica”

 
  15-12-2020 al 18-01-2021  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Iu Gallart : “Un operador local és una palanca molt potent per accelerar la transició energètica”

18/01/2021

 
 

Iu Gallart és enginyer industrial especialitzat en termeoenergia per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB; Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)).  El 2017 va iniciar el projecte de Barcelona Energia com a responsable tècnic i va començar a dirigir-lo, ja a nivell operatiu, el 2018. Gallart explica com aquesta comercialitzador d’energia local s’està obrint camí en el mercat amb una oferta 100% renovable.

 
 

Reportatges

 
 

Governança litoral: cap a un canvi de paradigma?

Els municipis costaners articulen noves formes de decidir sobre el territori davant dels impactes de la crisi ambiental i social

 
 

Gairebé un any enrere, els municipis del litoral català reclamaven ajudes urgents a les administracions, aclaparats pels recents estralls que havia deixat el temporal Gloria. Poc s’imaginaven, però, que dies més tard arribaria una segona crisi en forma de pandèmia mundial. Aquesta situació ha esdevingut el detonant perquè ajuntaments, sectors econòmics i societat civil s’organitzessin per trobar solucions acordades a problemes comuns, emparats per la llei d’ordenació i protecció del litoral aprovada el juliol del 2020.

 
 

Opinions

 
 

La temptació del canvi
 

18/01/2021
Albert Punsola

Quan encara no hem vençut la pandèmia, ja estem parlant del món post-pandèmia. No té res d’estrany, des d’un punt de vista emocional, perquè volem veure el final d’aquesta etapa el més aviat possible. Però tampoc des d’una perspectiva intel·lectual perquè, quan tot acabi, està clar que algunes coses hauran de canviar en les nostres formes de vida.

Innovació i economia circular, dos vectors per a la sostenibilitat

18/01/2021
Anna Grau

Què poden fer les empreses davant del creixement econòmic per actuar en certa cautela i evitar qualsevol detriment mediambiental? Una resposta és la combinació entre la innovació i l’economia circular, com a principals vectors de transformació.

 
Notícies
 

La recollida selectiva de residus porta a porta s’estén a Sant Andreu, Horta i Sant Antoni

11/01/2021

 
 

El sistema porta a porta s’estén als barris de Sant Andreu, Horta i Sant Antoni després que a Sarrià Vell ha permès incrementar la recollida selectiva de residus d’un 37% a un 60%. Aquesta gestió també afavoreix la qualitat de vida als barris, ajuda a fer front als efectes de l’emergència climàtica i impulsa l’economia circular.

 
 

Els pediatres també demanen reduir el trànsit escolar per millorar la salut infantil

18/01/2021

Els entorns escolars amb més trànsit generen més problemes respiratoris als nens i problemes en l’aprenentatge. És per això, que el grup de salut mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria demana pacificar els entorns escolars i reduir al màxim l’exposició dels nens a la contaminació.

Les escoles tallen carrers de Barcelona per protestar per la contaminació

18/01/2021

40 escoles de Barcelona han tallat els carrers de Barcelona aquesta tarda per exigir un entorn pacificat. És una reclamació també de la Societat Catalana de Pediatria, que diu que calen mesures urgents per millorar la qualitat de l'aire a prop dels centres educatius. La Montse Lorenz ha anat als carrers per saber com es vivia aquesta reivindicació entre els pares, mares, nens i nenes.

 
 

Acord per definir el model de gestió del servei del cicle integral de l'aigua a escala metropolitana

18/01/2021

L'acord del Consell Metropolità dona el tret de sortida al procés per definir el model per a 13 municipis metropolitans, amb la participació dels consistoris. L'acord estableix que l'AMB creï una comissió d'estudi amb l'objectiu d'arribar a assumir aquests serveis en el termini màxim de 2 anys.

Neix al cap de Creus el setè Comitè de Cogestió de la pesca professional a Catalunya

15/01/2021

Aquest Comitè de Cogestió incorporarà mesures de gestió per a l’explotació sostenible dels recursos pesquers sota un enfocament de gestió ecosistèmica, adaptativa i precautòria amb l’objectiu final d’assolir el Rendiment Màxim Sostenible a través de la incorporació d'aquests mecanismes innovadors de governança del mar.

 
 

Ja pedalem pel carrer d’Aragó, a Barcelona

14/01/2021

El primer tram del nou carril bici del carrer d’Aragó, entre el passeig de Gràcia i el carrer de Tarragona, ja està funcionament. I abans que acabi l’any s’enllesteixen els treballs a l’altre tram, entre l’avinguda Meridiana i el passeig de Gràcia.

La recollida porta a porta arriba a Mataró

13/01/2021

El plec del nou contracte de la brossa preveu la implementació d’aquest sistema de recollida primer a les urbanitzacions i posteriorment a Vista Alegre

 
 

Els restaurants de Barcelona s’impliquen en l’alimentació sostenible
 

12/01/2021

S’implanta un pla de mesures per accelerar una gestió més sostenible dels restaurants de la ciutat, tant des del punt de vista ecològic com des de l’econòmic o social. Les accions promouran, entre d’altres, un tracte estret amb els proveïdors de proximitat, l’ús de productes de temporada en cada moment o l’establiment d’un protocol de tractament dels residus.

Els nanoplàstics alteren el microbioma intestinal i poden afectar la salut dels organismes aquàtics i la humana

12/01/2021

Un estudi de revisió liderat per la UAB i el CREAF conclou que els nanoplàstics canvien la composició i diversitat funcional del microbioma intestinal en vertebrats i invertebrats. Els efectes de l’exposició extensa i a llarg termini als nanoplàstics observats en models animals podrien ser aplicables als humans.  

 
 

Una part del planeta sempre està congelada i funciona com una nevera enorme de carboni

11/01/2021

Els preus dels apartaments d’algunes regions nòrdiques estan baixant en picat. El motiu? S’havien construït sobre terra glaçat que semblava que seria sòlid per sempre i ara s’està desfent. A nivell climàtic, els efectes d’aquest desglaç van molt més enllà i podrien fer fracassar la lluita contra l’escalfament global.

Front comú de les administracions per aconseguir fons europeus per millorar el riu Besòs i el seu entorn

07/01/2021

El pla preveu 81 projectes amb una inversió de 227 milions, gairebé la meitat dels quals destinats a reduir la contaminació i millorar la qualitat de l’aigua

 
 

La Diputació de Girona genera 2.654 impactes positius que contribueixen a l'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible

21/12/2020

La institució ha analitzat l'impacte de totes les actuacions del Pla de Mandat 2020-2023 i compta amb un sistema de més de 1.200 indicadors per mesurar el grau de compliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030.

Creu Coberta, primera associació de comerciants certificada per complir els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU

21/12/2020

Una exposició permanent al Meeting Point repassa els 17 objectius de sostenibilitat marcats per les Nacions Unides

 
 

L’estudi sobre el servei de l’aigua a Sant Cugat conclou que la gestió mitjançant una empresa pública és la més eficient possible

17/12/2020

Segons l’informe, una empresa pública municipal podria reduir un 15% les tarifes i congelar-les durant 10 anys

Un any després del desastre ecològic al riu Besòs el riu no ha recuperat la biodiversitat
 

17/12/2020

El riu té el mateix nivell de contaminants que abans de l'accident, però encara no hi ha tornat la biodiversitat. El desastre ha servit per posar en evidència la necessitat de renaturalitzar-lo.

 
 

Barcelona preveu que el 100% de la renovació de la flota de bus es farà amb vehicles nets
 

17/12/2020

El compromís és que en els quatre anys vinents el 100% de les incorporacions a la flota (410 unitats) seran de vehicles nets i el 62% d’emissió zero. Aquest percentatge va més enllà de les directrius europees, que estableixen quotes del 45% i el 22,5%, respectivament.

Un total de 50 ajuntaments i entitats locals reclamen al Govern protagonisme i recursos en la transició energètica

16/12/2020

Un total de 50 ajuntaments presenten al·legacions conjuntes a la consulta pública de Govern sobre les comunitats Energètiques. En elles reivindiquen mecanismes senzills i unificats per a la seva tramitació, recursos i eines per impulsar-les, capacitat de participació directa en les normes, que les comunitats Energètiques puguin facilitar el bo social i un sistema de governança de l'energia més democràtic.

 
 

Catalunya tindrà a partir d'ara una oficina d'anellament científic d'ocells amb anelles pròpies

16/12/2020

Aquest nou remitent ha estat reconegut oficialment per EURING, la Unió Europea per l'Anellament Científic d'Ocells, gràcies a la feina exemplar que s'ha fet a Catalunya en aquest camp al llarg dels darrers 45 anys.

L'ARC lliura els reconeixements als millors resultats de la recollida selectiva de residus municipals 2019

15/12/2020

S’atorguen reconeixements en les categories de recollida selectiva total, recollida selectiva de la fracció orgànica, de paper i cartró, de vidre, d’envasos lleugers i de menys generació de residus municipals.

 
 

Més Notícies

 
 

Biodiversitat

 
 

L’Ajuntament d’Igualada porta a terme diversos projectes per a l’increment de la biodiversitat

 
 

Contaminació

 
 

L’Ajuntament de Manresa prova un model de bus urbà 100% elèctric per valorar-ne l'adquisició

 
 

Economia

 
 

Gavà i Castelldefels debaten el seu futur com a ciutats que aposten per l’economia circular i la digitalització

El comerç de Reus posa en marxa un nou model de distribució a domicili basat en l’economia social i l’ecologisme

 
 

Educació ambiental

 
 

El Premi Escoles Verdes 2020 es reparteix entre les comarques del Pla d’Urgell, el Vallès Oriental, la Garrotxa i la Selva

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Un pla d'ocupació impulsat per la Diputació de Tarragona millora entorns naturals de la comarca del Baix Penedès

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

L’Ajuntament de Peníscola posa en marxa la recollida selectiva per a residus orgànics

La recollida nocturna de totes les fraccions i el vidre pel matí ha estat l’opció més votada del Porta a Porta a Palau-solità i Plegamans

 
 

L’Ajuntament de Sant Joan Despí fomenta el reciclatge dels residus orgànics entre els comerços

La Conca de Barberà ja recicla al voltant del 80% dels residus

 
 

Agramunt implantarà parcialment la recollida selectiva porta a porta a partir del març

Premis per reciclar llaunes i ampolles de plàstic de begudes, a Esplugues

 
 

Les Borges Blanques premiarà els veïns que reciclin envasos

El Copate implanta un nou sistema de recollida de residus al Baix Ebre i Montsià

 
 

El Bages dona ús social a més de 60 tones d'objectes deixats a deixalleries

Reus posa en marxa una campanya per fomentar el reciclatge de residus que compta per primer cop amb voluntaris d’entitats de la ciutat

 
 

Renovables

 
 

La planta fotovoltaica de l'Escola Bernat de Mogoda, a Santa Perpètua,en marxa

L’Ajuntament de Cunit col·labora amb el projecte sostenible ‘Moment Solar’

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

El Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’AMB accelera la transició energètica a la metròpolis

 
 

Terra

 
 

Santa Susanna posa fil a l’agulla al Pla d’accions del seu projecte de sostenibilitat

 
 

Agenda 2030 i món local

 
 

Santa Coloma de Gramenet, reconeguda per complir els 17 objectius de desenvolupament sostenible

Mollet del Vallès s'integra a la Xarxa d'entitats locals per a l'Agenda 2030

 
 

El govern de Sant Vicenç dels Horts es compromet amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

 
Recursos
 

Guia de la UICN sobre la importància cultural i espiritual de la natura

La guia de bones pràctiques “Cultural and spiritual significance of nature. Guidance for protected and conserved area governace and management” acaba de sortir publicada en el número 32 la col·lecció de la Comissió Mundial d’Àrees Protegides d’UICN.

Guia Hàbitat: activitats per a l’educació ambiental

Hàbitat és una guia d’activitats per a l’educació ambiental que pretén abordar la tasca educativa partint de l’experiència vivencial. S’utilitza l’activitat, el joc, la simulació i la implicació, fins i tot física, en la modelització dels processos com a suport del diàleg amb la realitat.

 
 

El joc de cartes Micro-Combat, ara també en App

Creat per ISGlobal, el seu objectiu és sensibilitzar el públic jove sobre com es transmeten les infeccions i com es poden prevenir

Es convoca el Premi Catalunya d’Ecodisseny 2021

Del 15 de gener al 15 de febrer del 2021 estarà obert el Formulari de presentació de productes i serveis en el mercat o en desenvolupament que incorporin tàctiques per millorar el seu comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida, i contribueixin a l’economia circular. 

 
 

Calendari 2021 del Delta del Llobregat

Enguany, el calendari està dedicat als Hàbitats de marge del delta del Llobregat, amb una selecció d'imatges que mostren les plantes i els animals que viuen en els marges de camins i camps, talussos i bardisses. 

Nova publicació del TERMCAT: el 'Diccionari de l'emergència climàtica'

L’obra, que conté més de 200 termes, ha estat elaborada amb l’assessorament del Servei Meteorològic de Catalunya i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic

 
 

Pactes Verds en temps de pandèmies. El futur es disputa ara

La intenció d'aquesta publicaió neix de la certesa que, tot i viure en un moment d’intersecció d’emergències i de restriccions de tot tipus cal no ser meres espectadores del futur que ha de venir. Aquesta publicació de l'Observatori del Deute per la Globalització, escrita per Alfons Pérez, és una crítica al GreenNewDeal i vol crear consciència crítica de cara als reptes globals del segle XXI.

Dret a l’aigua: riscos i reptes de futur

Coincidint amb el 10é aniversari del reconeixement del Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides.

 
 

Aprenentatges en economia circular

 
 

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat promou l'impuls a l'economia circular des del món local i acaba de publicar l'informe: Impuls local a l'economia circular i verda ! Síntesi d'aprenentatges

 
Bones Pràctiques
 

Sant Cugat es dota d’una pla per fer front a futurs episodis de sequera

Emmarcat en l’estratègia per fer front a l’Emergència Climàtica, l’objectiu és minimitzar els seus efectes i assegurar el subministrament d’aigua a la població.

Nou programa d’activitats de La Fàbrica del Sol

Nou programa d’activitats de La Fàbrica del Sol, un equipament d'educació ambiental promogut per l'Àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona.un programa d’hivern preparat amb molta il·lusió per apropar-te l’ecologia urbana d’una manera lúdica i relaxada. 

 
 

Un pas més en l’impuls de l’energia solar a Barcelona
 

En marxa 86 projectes d’energia solar en edificis i mitgeres i a l’espai públic. Amb aquestes noves instal·lacions es passarà dels 3,52 MWp de potència fotovoltaica actuals als 7,2 MWp, i això permetrà estalviar un total de 3.192 tones de diòxid de carboni equivalent cada any.

Els horts municipals de Montcada i Reixac es transformen en un projecte comunitari

Aquest projecte pretén que els horts esdevinguin un espai col·lectiu de cohesió, obert a la ciutadania, per potenciar l’apoderament i la inclusió de les persones i de foment del teixit associatiu, així com desenvolupar un model de gestió ecològica i ambientalment sostenible.

 
 

Nou Pla de Sostenibilitat del Zoo de Barcelona

El 4rt Pla de Sostenibilitat del Zoo es basa en una diagnosi detallada dels metabolismes ambientals i elabora més de 170 propostes de millora.

Deu milions d’euros a Barcelona per impulsar l’alimentació sostenible

La mesura de govern per a una alimentació sostenible recull les diferents línies d’acció i els diferents projectes que es duran a terme a Barcelona durant la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, que se celebrarà a la ciutat durant tot el 2021.

 
 

El parc agrari de Sabadell comptarà amb un centre divulgatiu i impulsor de l’agricultura de proximitat i sostenible

 
 


L’espai es divideix en dos grans àmbits: el Magatzem Agrari per a les activitats agroforestals de la finca, on es puguin guardar tractors i maquinària agrícola d'ús general, i el Centre d’interpretació i formació (CICG), com a centre de visitants al Parc Agrari de Sabadell.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Mataró inicia el curs “Arrelem” del sector agroecològic per a joves

Campanya “Compromís Residu Zero” a Llagostera

 
 

El paper de les entitats en l’Agenda 2030: el cas d'Aligots de Girona

El projecte Mataró cívica i activa entrega 19.000 € a les cinc escoles de Rocafonda i Pla d’en Boet que hi han participat

 
 

La Dada

 
 

El 100% del’energia consumida per FGC és d’origen solar

 
 

A partir d’aquest 1 de gener de 2021 tota l’energia contractada per FGC en les seves divisions de mobilitat i muntanya és d’origen solar. Aquesta aposta es complementa amb l’autoproducció, per part de la companyia, d’energia 100% renovable amb fons com la biomassa, hidràulica, geotèrmica i també solar. Aquesta era una de les principals fites que la companyia s’havia marcat en la seva Agenda d’Acció Climàtica 2030, presentada fa dos anys i on FGC fa una aposta clara per les energies renovables en els propers anys.

 
Especials
 

AGENDA 2030 I MÓN LOCAL

L’Agenda 2030 és el nou full de ruta global per avançar vers el desenvolupament sostenible.
El Govern de Catalunya s'hi ha compromès mitjançant l'elaboració del Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya i l'impuls de l'Aliança Catalunya 2030, un partenariat entre actors públics i privats. En aquest especial hem volgut donar veu a aquest actors, per esbrinar de quina manera els ODS són guia i indicador per construcció d'un món més sostenible. De manera destacada, atenem la incorporació de l'Agenda 2030 en les polítiques locals, ja que d'això en depèn en gran mesura, un 60% segons la pròpia ONU, l'assoliment efectiu de l'Agenda 2030. 
També disponible en format butlletí.
 

ECONOMIA CIRCULAR

Que les economies funcionin realment de forma circular és un imperatiu del nostre temps, però només una comprensió profunda podrà instal·lar el nou model econòmic amb la celeritat necessària i el convertirà en una alternativa real. Oferim reflexió amb especialistes i abordar el concepte des de la concreció d’experiències que ja estan tenint lloc al territori i a les empreses. Obrim un especial  per entendre què és l'economia circular i passar del plànol panoràmic a la concreció d'iniciatives que ja són o poden ser implementades a municipis de Catalunya.
També consultable en format butlletí.
 

 
Agenda
 

18/01/2021

Exposició: L'or blau. Els reptes de l'aigua

21/01/2021

Biocultura ON: Fira de les Alternatives i el Consum Responsable

 
 

21/01/2021

Clar com l'aigua!

23/01/2021

El conte d'en Bel

 
 

26/01/2021

DIA MUNDIAL DE L'EDUCACIÓ AMBIENTAL

26/01/2021

Congrés Nacional d’Educació Ambiental 2020-21

 
 

27/01/2021

Energia pel canvi

30/01/2021

Conte "El núvol ensopit"

 
 

02/02/2021

DIA MUNDIAL DELS AIGUAMOLLS

26/02/2021

DIA INTERNACIONAL SENSE CANYETA

 
 

27/02/2021

DIA INTERNACIONAL DE L'OS POLAR

03/03/2021

DIA MUNDIAL DE LA VIDA SILVESTRE

 
 

21/03/2021

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

22/03/2021

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

 
 

23/03/2021

DIA MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

28/03/2021

L'Hora del Planeta

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube