Nova publicació del TERMCAT: el 'Diccionari de l'emergència climàtica'

Font: Generalitat de Catalunya

17/12/2020 - 12:00

L’obra, que conté més de 200 termes, ha estat elaborada amb l’assessorament del Servei Meteorològic de Catalunya i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic

Coincidint amb el cinquè aniversari de la XXI Conferència de les Parts (COP21), de la signatura de l’Acord de París i de l’aprovació de l’Agenda 2030, el TERMCAT publica en línia el Diccionari de l’emergència climàtica, que conté més de 200 termes relacionats amb la crisi climàtica i la transició climàtica.

S’hi recullen conceptes generals de l’àmbit (escenari de referència, retroacció climàtica, sensibilitat climàtica), termes relacionats amb les causes del canvi climàtic (agricultura intensiva, desforestació, gas amb efecte d’hivernacle), termes relacionats amb els efectes que produeix el canvi climàtic (acidificació dels oceans, pluja torrencial, punt de no retorn), termes referents a les mesures de mitigació i adaptació (compensació de carboni, descarbonització, emissió negativa), i noms d’acords i organismes de referència (Acord de París, Conferència de les Parts, Protocol de Kyoto).

Cada fitxa terminològica conté una denominació catalana i, quan escau, formes sinònimes; equivalents en castellà, francès i anglès; l’àrea temàtica assignada; una definició i, en gairebé tots els termes, notes explicatives.

L’obra, fruit de la iniciativa del TERMCAT, s’ha elaborat en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, organismes  dependents  del Departament  de  Territori  i  Sostenibilitat  de  la Generalitat de Catalunya. Atesa la situació actual de crisi climàtica, aquest diccionari s’ha plantejat com un recull de la terminologia principal de l’àmbit, que faciliti la comunicació en català i pugui ajudar a la comprensió i la divulgació dels termes més destacats.

Amb aquesta finalitat divulgativa, el diccionari s’acompanya d’una infografia interactiva que destaca, d’una banda, la crisi climàtica i la situació d’emergència actual (augment del nivell del mar, desglaç del permagel, emblanquiment del corall, escalfament global, incendis forestals, inundacions, migrants climàtics, pèrdua de la biodiversitat, sequera, etc.) i, de l’altra, la transició climàtica i les possibilitats de revertir la situació o, si més no, d’adaptar-nos-hi (agricultura ecològica, biomassa, consumidor proactiu, crèdit de carboni, economia circular, electrificació, energia eòlica, energia solar, mobilitat sostenible, protecció de la biodiversitat, sistema urbà de drenatge sostenible, etc.).

El Diccionari de l’emergència climàtica forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 150 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de l'emergència climàtica [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2020. (Diccionaris en Línia)

El TERMCAT és un consorci de la Direcció General de Política Lingüística adscrit al Departament de Cultura i format per la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que coordina i promou les actuacions terminològiques en llengua catalana.


 

Categories: 

Relacionats

Article
El documental "Something in the air" examina l’element més essencial per a la nostra supervivència, mostrant què hi ha a l’aire que respirem, els efectes que té sobre el nostre cos i com les noves tecnologies i un públic motivat canvien l’equació per millorar.
Article

Calcuteca és una eina ideada per conèixer millor el grau de sostenibilitat que té tot allò que mengem i a buscar alternatives que siguin més sostenibles.

Article

CientífiKs en joc és un programa educatiu virtual del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya adreçat a l’alumnat de 5è de primària de les escoles de Catalunya. Durant el curs, les escoles participants han de dissenyar un videojoc sobre una investigadora catalana en actiu, enguany tractant l’Emergència Climàtica des de diverses perspectives de la recerca, de la mà de la investigadora escollida.

Butlletí