Catalunya tindrà a partir d'ara una oficina d'anellament científic d'ocells amb anelles pròpies

Font: ICO – Institut Català d’Ornitologia

16/12/2020 - 11:50

Aquest nou remitent ha estat reconegut oficialment per EURING, la Unió Europea per l'Anellament Científic d'Ocells, gràcies a la feina exemplar que s'ha fet a Catalunya en aquest camp al llarg dels darrers 45 anys.

L'anellament científic d'ocells és un mètode d'estudi basat en el marcatge individual dels ocells. Qualsevol registre d'un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé un cop s'ha trobat mort, ofereix gran quantitat d'informació sobre la seva vida. Gràcies a això, l'anellament és una de les tècniques més efectives a l'hora d'estudiar la biologia, els moviments i la demografia poblacional dels ocells.

 

L'Institut Català d'Ornitologia (ICO), abans Grup Català d'Anellament (GCA), s'ha encarregat de la coordinació de l'anellament científic d'ocells a Catalunya pràcticament des de la seva creació i seguint en tot moment els més alts estàndards de treball. Durant tots aquests anys, però, ha fet aquesta tasca utilitzant anelles d'altres oficines d'anellament de l'Estat (primer del remitent del Ministerio de Medio Ambiente i, des de 2012, del de la Societat de Ciències Aranzadi).

 

Ara, amb la creació del seu propi remitent i un cop admès com a membre de ple dret d'EURING (Unió Europea per l'Anellament Científic d'Ocells), l'ICO passarà a funcionar com a qualsevol altra oficina d'anellament oficial. Estem, doncs, davant d'una nova fita de l'ornitologia catalana.

 

Jordi Baucells, president de l'ICO, ha comentat: "Tenir un remitent propi és un nou reconeixement a l'excepcional feina que es fa a Catalunya en l'àmbit de l'anellament científic d'ocells i l'ornitologia en general. Cal tenir en compte que EURING només reconeix un remitent d'anellament a cada Estat, excepte en situacions molt especials. És, per tant, tot un honor per a nosaltres haver estat admesos com a membres de ple dret. Cal agrair, a més, el suport que hem rebut en tot moment des de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de les altres dues oficines d'anellament de l'Estat: SEO/BirdLife i Aranzadi."

 

El nou remitent de l'ICO es posarà en marxa arreu de Catalunya a partir de l'1 de gener de 2021, moment en què es preveu que s’acabi el procés de distribució de les noves anelles que està en marxa en aquests moments. A partir d'aquesta data només s'utilitzaran anelles del nou remitent i, al tractar-se d'un remitent propi de Catalunya, no es podran utilitzar a d’altres llocs de l'Estat.

La inscripció de les anelles de l'ICO "ICO-Mus.Nat.Sci Barcelona" fa referència al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la seu de l'ICO des de 1991 (imatge: ICO)

L'Oficina d'Anellament de l'ICO compta amb el suport del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Algunes curiositats: Ocell recuperat a més distància: >7.000 km (oreneta anellada al delta de l’Ebre i recuperada a Botswana). Récord de longevitat: gavina corsa de 32 anys!

L'anellament a Catalunya en xifres

 

Al llarg des seus 45 anys d'història, l'ICO ha anellat prop de dos milions d'ocells de 383 espècies diferents.

Actualment, l'ICO compta amb 280 anelladors que marquen uns 65.000 ocells cada any.

Cada any es recapturen uns 15.000 ocells marcats prèviament, 800 dels quals a més de 10 km de distància.

Totes les dades es recullen seguint uns mateixos estàndards de treball i codificació i, en més d'un 70% dels casos, es fa en el marc de projectes de monitoratge a llarg termini com els programes d'estacions d'esforç constant SYLVIA i MIGRACIÓ.

 

 


Categories: 

Relacionats

Notícia

A Bigues i Riells del Fai, el projecte Llegim el Riu vol impulsar la participació ciutadana per millorar l’estat dels rius. Aquest dimarts s’ha fet una jornada emmarcada dins la programació per celebrar el Dia de la Terra.

Acte
21/04/2024 - 10:00
Jardí Botànic de Barcelona
Notícia

El primer tram, del molí de l'Esquís a la Mare de les Fonts, mostra cinc panells amb els elements més característics de la zona

Butlletí