DIA MUNDIAL DE LA VIDA SILVESTRE

dimarts, 3 març, 2020

El Dia Mundial de la Natura (World wildlife day) és una oportunitat per celebrar les moltes, belles i variades formes de la fauna i flora silvestres i de donar a conèixer la multitud de beneficis que ofereix la conservació de la natura a la gent. Alhora, el dia ens recorda la urgent necessitat d'intensificar la lluita contra els crims contra la fauna, que suposa importants impactes econòmics, ambientals i socials.

La vida silvestre té un valor intrínsec i contribueix als aspectes ecològics, genètics, socials, econòmics, científics, educatius, culturals, recreatius i estètics de desenvolupament sostenible i el benestar humà. Per aquestes raons, tots els Estats membres, el sistema de les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals, així com de la societat civil, les organitzacions no governamentals i els particulars, estan convidats a observar i participar en aquesta celebració global de la vida silvestre. Les comunitats locals poden tenir un paper positiu per ajudar a frenar el comerç il·legal de vida silvestre.

La diada serveix per explicar quines accions es desenvolupen i es recomana fer servir les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram...) i el hashtag / paraula clau #DiadelaNatura #Natura #worldwildlifeday #WWD2020

La Secretaria de la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES) i el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), que treballen conjuntament per facilitar la celebració mundial del Dia Mundial de la Vida Silvestre de les Nacions Unides 2020 (3 ​​de març) va anunciar que el tema del dia 2020 seria: "Mantenir tota la vida a la Terra"

L'any 2020, conegut com a "super any de la biodiversitat", acollirà diversos esdeveniments mundials importants que situen la biodiversitat al capdavant de l'agenda mundial de desenvolupament sostenible. Proporciona una oportunitat única per obtenir avenços transformadors per a la conservació i l’ús sostenible de les espècies d’animals i plantes salvatges en resposta a reptes globals de desenvolupament sostenible que es poden abordar millor amb solucions basades en la naturalesa.

El tema del Dia Mundial de la Vida Silvestre 2020, "Mantenir tota la vida a la Terra", engloba totes les espècies animals i vegetals salvatges com a component de la biodiversitat, així com els mitjans de vida de les persones, especialment les que viuen més a prop de la natura. També subratlla la importància de l’ús sostenible dels recursos naturals en suport de la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, inclosos l’objectiu 14 (Vida per sota d’aigua), l’objectiu 15 (La vida a la terra), l’objectiu 1 (Sense pobresa) i Objectiu 12 (Garantir patrons de consum i producció sostenibles).

La secretària general del CITES, Ivonne Higuero, va dir: "La vida salvatge, és a dir, l'espècie d'animals i plantes salvatges amb motiu del Dia Mundial de la Fauna Salvatge, és una part integrant de la diversitat biològica mundial que té més ressonància amb el públic en general. Durant el pròxim dia i el Dia Mundial de la Vida Silvestre 2020, conscienciarem sobre la multitud de beneficis de la vida salvatge per a les persones, els vincles entre els diversos components de la biodiversitat i les amenaces que pateixen. També és una bona oportunitat per fer una crida als governs de tot el món, a la societat civil, al sector privat i a les persones que agafin la seva veu i prenguin accions per ajudar a conservar la vida salvatge i assegurar un ús sostenible abans que no sigui massa tard ”.

El Secretariat del CITES, el Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides (PNUD), el Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides (PNUMA) i altres organitzacions del sistema de les Nacions Unides, els Estats membres, les convencions relacionades amb la biodiversitat i la societat civil, estan desenrotllant una sèrie d’esdeveniments mundials i nacionals i activitats de mitjans de comunicació a tot el món. Wildlife Day 2020, incloent un esdeveniment d’alt nivell a la seu de l’ONU a Nova York el 3 de març, un festival de cinema i un concurs internacional d’art juvenil.

D'acord amb la Resolució de l'Assemblea General de les Nacions Unides que proclama el Dia Mundial de la Fauna Salvatge, el Secretariat de la CITES fa una crida a tots els Estats membres i organitzacions del sistema de les Nacions Unides i a altres organitzacions mundials, regionals i subregionals, organitzacions no governamentals i totes les persones interessades a:

  • observar i conscienciar el tema del Dia Mundial de la vida salvatge 2020;
  • associar les celebracions a importants esdeveniments de conservació nacionals i internacionals;
  • construir col·laboracions col·laboratives;
  • organitzar campanyes de suport a la conservació i l’ús sostenible d’animals i plantes silvestres i utilitzar estratègies específiques per influir en el comportament dels consumidors i reduir la demanda de vida silvestre d’origen il·legal i els seus productes;
  • fer ús del logotip del Dia Mundial de la vida salvatge el més àmpliament possible.
  • A més, es posaran a la vostra disposició més informació sobre els valors de la fauna com a component de la biodiversitat, la vinculació entre genètica, espècie i diversitat dels ecosistemes, les diverses amenaces a la vida salvatge i materials promocionals per il·lustrar el tema en el lloc web del Dia Mundial de la Fauna Salvatge. i canals de xarxes socials.

Més informació a wildlifeday.org


 

Categories: 
Biodiversitat

Relacionats

Notícia
El socioecòleg i director científic de Sostenible rep el guardó per la seua tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient

El jurat ha decidit atorgar el Premi Nat 2020 a Ramon Folch, doctor en biologia i socioecòleg, per la seva tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient a casa nostra i en l’àmbit internacional, per la creació d’eines científiques i educatives innovadores al servei de naturalistes i ecòlegs, i per l’impacte que la seva labor ha tingut en molts àmbits professionals i en la sensibilització de la societat envers la natura.

Butlletí