Els horts municipals de Montcada i Reixac es transformen en un projecte comunitari

Font: Ajuntament de Montcada i Reixac

13/01/2021 - 10:30

Aquest projecte pretén que els horts esdevinguin un espai col·lectiu de cohesió, obert a la ciutadania, per potenciar l’apoderament i la inclusió de les persones i de foment del teixit associatiu, així com desenvolupar un model de gestió ecològica i ambientalment sostenible.

Els horts municipals que des del 2015 hi ha a Mas Duran, al Parc de la Llacuna, s’han convertit en un espai de participació i aprenentatge, que combinarà l’activitat d’horticultura amb la formació, la inclusió i l’acció comunitària. Aquest projecte el lidera la Regidoria de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió i pretén que els horts esdevinguin un espai col·lectiu de cohesió, obert a la ciutadania, per potenciar l’apoderament i la inclusió de les persones i de foment del teixit associatiu, així com desenvolupar un model de gestió ecològica i ambientalment sostenible. Aquesta és una acció contemplada al Pla Local d’Inclusió Social (PLIS).

'Hem reconvertit el concepte d’horts municipals per transformar aquests espais agrícoles en motors de canvi social. Aquest és altre projecte promogut des del PLIS que ens permet treballar per la inclusió, incidir en situacions de vulnerabilitat i promoure espais de participació comunitària’, ha explicat la regidora de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió, Mar Sempere, qui espera que de mica en mica se sumin col·lectius i entitats del municipi per poder oferir un projecte transversal. Una representació política i tècnica va visitar l’11 de desembre passat l’hort comunitari.

El procés de canvi de model es va iniciar des de la unitat de Polítiques d’Inclusió i des del novembre passat, la cooperativa Tarpuna, en coordinació amb el departament municipal, és l’encarregada de l’atenció directa als horts. El projecte s’adreça, d’una banda, a persones residents a Montcada i Reixac derivades per serveis i agents socials del municipi, que es troben en situació de vulnerabilitat per raons diverses (salut, motius laborals...), amb motivació pel treball agrícola i ganes de participar en un projecte grupal d’aprenentatge i desenvolupament personal. D’altra banda, els horts comunitaris promouen la participació d’agents del municipi i en aquests moments hi col·laboren el Centre de Salut Mental (CSMA), el departament de Serveis Socials, l’institut Montserrat Miró –per mitjà del servei d’acció comunitària– i la Fundació Adimir.

El nou model de gestió trenca amb el sistema de parcel·les individuals –els horts de Mas Duran en tenen un total de 20. Ara, per desenvolupar l’activitat agrària, l’hort es divideix en parcel·les de gestió comunitària. Per mitjà de l’activitat agrícola també pretenen treballar valors com l’autoestima, la inclusió i, així com fomentar la participació de les dones. Per a més endavant i si la situació sanitària ho permet, la intenció és organitzar activitats obertes a la ciutadania, com tallers d’horticultura, de cuina o bé, visites escolars. Per contactar amb l’hort comunitari, es pot enviar un correu electrònic a oficinainclusio@montcada.org


Categories: 

Relacionats

Article
Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal)  Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal) Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Hostelería #PorElClima va néixer després de la crida mundial de l’Acord de París per adoptar mesures que contribuïssin a frenar l’emergència climàtica. És una plataforma virtual que reuneix els establiments d’hosteleria que han decidit comprometre’s amb la societat, amb l’entorn i amb un futur millor. S’hi han adherit 41 restaurants lleidatans.

Article

L’Ajuntament crea l’Oficina de Drets Energètics per garantir el dret bàsic de l’accés de la ciutadania i assessorar sobre eficiència energètica

Article

 

El curs 2021-2022, 36 escoles i instituts de Barcelona, públics, concertats i privats, participen en el projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles”. La iniciativa, supervisada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), té per objectius promoure una alimentació més saludable, combatre l’emergència climàtica i enfortir l’economia local i de temporada. Els centres ofereixen menús amb menys carn vermella, més proteïna vegetal i més aliments de proximitat.

Butlletí