Front comú de les administracions per aconseguir fons europeus per millorar el riu Besòs i el seu entorn

Font: El 9 Nou Cat

07/01/2021 - 15:59

El pla preveu 81 projectes amb una inversió de 227 milions, gairebé la meitat dels quals destinats a reduir la contaminació i millorar la qualitat de l’aigua.

El Consorci Besòs Tordera, el Consorci del Besòs, els ajuntaments de l’entorn del riu, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació i el Departament de Territori i Sostenibilitat a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han presentat aquest dilluns un pla d’actuació per millorar el riu Besòs i el seu entorn. També han posat de manifest el front comú que faran totes aquestes administracions per aconseguir recursos econòmics procedents d’Europa dins dels plans d’ajudes per reduir l’impacte de la crisi provocada per la Covid-19.

La proposta s’ha presentat a la mateixa llera del riu Besòs, al peu de la passera Simón Rosado i a pocs metres de l’aiguabarreig dels rius Congost i Mogent que donen origen al Besòs. També a pocs metres aigües amunt del punt on hi va haver el vessament de dissolvents en l’incendi que va afectar les instal·lacions de l’empresa Ditecsa, de Montornès, l’11 de desembre de 2019, i on encara segueixen les tasques de descontaminació dels aqüífers subterranis.

L’acte ha comptat amb els principals representants de les institucions compromeses amb l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana, Ada Colau, al capdavant. Del Vallès Oriental, el president del Consorci Besòs Tordera i alcalde de Mollet, Josep Monràs; i els alcaldes de Montornès i Montmeló, José Antonio Montero i Pere Rodríguez. També hi havia Lluís Ridao, director de l’Agència Catalana de l’Aigua; i Núria Parlón, vicepresidenta quarta de la Diputació i alcaldessa de Santa Coloma; i Janet Sanz, presidenta del Consorci del Besòs.

El pla es desenvolupa en un territori de 501 quilòmetres quadrats que inclou els espais més densament poblats i amb més pressió industrial a l’entorn dels rius de la conca. Al Vallès Oriental, inclou tot el tram del Besòs i els trams del Congost i del Mogent que formen part de la xarxa Natura 2000. També la riera de Caldes. En total, són 71 quilòmetres de rius en un entorn on viuen uns tres milions de persones.

El document fixa 81 propostes d’actuacions amb una inversió de 227 milions d’euros, que es volen aconseguir d’Europa. D’aquests, 105 milions es volen destinar actuacions per reduir la contaminació i millorar la qualitat de l’aigua, un dels sis eixos que preveu el pla batejat amb el nom de Viu el Besòs.

El riu Besòs entre Montmeló i Montornès / Ferran Polo

Els altres eixos són els de biodiversitat i recuperació ecològica (35 milions), agricultura urbana i sostenible (12 milions), espais per a la salut i la mobilitat sostenible (22 milions), resiliència i adaptació al canvi climàtic (50 milions) i comunicació i sensibilització ambiental (1,5 milions).

“Fa un any van viure aquí un desastre ecològic terrible i vam reviure un malson”, ha dit l’alcaldessa Colau que ha recordat que “fa molt temps que estem en deute amb el Besòs”. En aquest sentit, ha afirmat que els fons europeus són “una oportunitat per cuidar el territori” i que “s’ha d’aprofitar”.

Monràs ha destacat el compromís de les administracions per tirar endavant aquest pla. Ha admès, però, que l’arribada dels fons europeus permetria fer-ho amb més rapidesa, en un horitzó d’uns sis anys. “Tant si arriben els fons europeus com no, aquest és el full de ruta que ens hem marcat”, ha dit.

Ridao ha posat en valor el cànon de l’aigua creat fa uns 20 anys com un impost verd que ha permès finançar la millora dels espais fluvials a Catalunya. També ha exposat el compromís de l’ACA que aportarà 3.000 milions en 15 anys per actuacions d’aquest tipus. “Amb el finançament europeu, accelerarem els projectes però, en tot cas, hi haurà el finançament del cànon de l’aigua”.


 

Relacionats

Notícia

Aquest és el 13è alliberament dins del projecte per retornar el trencalòs a les muntanyes dels Ports i el Maestrat. El trencalòs, identificat com a “Setcases”, havia estat atès d’una fractura al Centre de Fauna de Torreferrussa

Acte
Article
Es produeix una davallada de gairebé 3.000 exemplars respecte el 2020
Aus hivernants

Aus hivernants

L’últim cens hivernal d’aus, elaborat el mes de gener amb el suport del Cos d’Agents Rurals i el Servei de Fauna i Flora, mostra una davallada de gairebé 3.000 exemplars respecte el 2020 en aquest espai natural protegit. La fredeluga continua sent l’espècie més present, seguida de l’ànec collverd, encara que presenten disminucions de gairebé 1.700 i 1.000 exemplars, respectivament, segueix la davallada de la població de gavià argentat de potes grogues, antigament la més important de Catalunya.

Butlletí