Front comú de les administracions per aconseguir fons europeus per millorar el riu Besòs i el seu entorn

Font: El 9 Nou Cat

07/01/2021 - 15:59

El pla preveu 81 projectes amb una inversió de 227 milions, gairebé la meitat dels quals destinats a reduir la contaminació i millorar la qualitat de l’aigua.

El Consorci Besòs Tordera, el Consorci del Besòs, els ajuntaments de l’entorn del riu, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació i el Departament de Territori i Sostenibilitat a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han presentat aquest dilluns un pla d’actuació per millorar el riu Besòs i el seu entorn. També han posat de manifest el front comú que faran totes aquestes administracions per aconseguir recursos econòmics procedents d’Europa dins dels plans d’ajudes per reduir l’impacte de la crisi provocada per la Covid-19.

La proposta s’ha presentat a la mateixa llera del riu Besòs, al peu de la passera Simón Rosado i a pocs metres de l’aiguabarreig dels rius Congost i Mogent que donen origen al Besòs. També a pocs metres aigües amunt del punt on hi va haver el vessament de dissolvents en l’incendi que va afectar les instal·lacions de l’empresa Ditecsa, de Montornès, l’11 de desembre de 2019, i on encara segueixen les tasques de descontaminació dels aqüífers subterranis.

L’acte ha comptat amb els principals representants de les institucions compromeses amb l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana, Ada Colau, al capdavant. Del Vallès Oriental, el president del Consorci Besòs Tordera i alcalde de Mollet, Josep Monràs; i els alcaldes de Montornès i Montmeló, José Antonio Montero i Pere Rodríguez. També hi havia Lluís Ridao, director de l’Agència Catalana de l’Aigua; i Núria Parlón, vicepresidenta quarta de la Diputació i alcaldessa de Santa Coloma; i Janet Sanz, presidenta del Consorci del Besòs.

El pla es desenvolupa en un territori de 501 quilòmetres quadrats que inclou els espais més densament poblats i amb més pressió industrial a l’entorn dels rius de la conca. Al Vallès Oriental, inclou tot el tram del Besòs i els trams del Congost i del Mogent que formen part de la xarxa Natura 2000. També la riera de Caldes. En total, són 71 quilòmetres de rius en un entorn on viuen uns tres milions de persones.

El document fixa 81 propostes d’actuacions amb una inversió de 227 milions d’euros, que es volen aconseguir d’Europa. D’aquests, 105 milions es volen destinar actuacions per reduir la contaminació i millorar la qualitat de l’aigua, un dels sis eixos que preveu el pla batejat amb el nom de Viu el Besòs.

El riu Besòs entre Montmeló i Montornès / Ferran Polo

Els altres eixos són els de biodiversitat i recuperació ecològica (35 milions), agricultura urbana i sostenible (12 milions), espais per a la salut i la mobilitat sostenible (22 milions), resiliència i adaptació al canvi climàtic (50 milions) i comunicació i sensibilització ambiental (1,5 milions).

“Fa un any van viure aquí un desastre ecològic terrible i vam reviure un malson”, ha dit l’alcaldessa Colau que ha recordat que “fa molt temps que estem en deute amb el Besòs”. En aquest sentit, ha afirmat que els fons europeus són “una oportunitat per cuidar el territori” i que “s’ha d’aprofitar”.

Monràs ha destacat el compromís de les administracions per tirar endavant aquest pla. Ha admès, però, que l’arribada dels fons europeus permetria fer-ho amb més rapidesa, en un horitzó d’uns sis anys. “Tant si arriben els fons europeus com no, aquest és el full de ruta que ens hem marcat”, ha dit.

Ridao ha posat en valor el cànon de l’aigua creat fa uns 20 anys com un impost verd que ha permès finançar la millora dels espais fluvials a Catalunya. També ha exposat el compromís de l’ACA que aportarà 3.000 milions en 15 anys per actuacions d’aquest tipus. “Amb el finançament europeu, accelerarem els projectes però, en tot cas, hi haurà el finançament del cànon de l’aigua”.


 

Relacionats

Notícia
Barcelona podria evitar fins a 924 morts a l’any si complís aquestes recomanacions de l’OMS

L'OMS recomana l'accés universal als espais verds i estableix la meta que hi hagi un espai verd d’almenys mitja hectàrea a una distància de no més de 300 metres en línia recta des de cada domicili.

Article

Les Muntanyes del Baix és un projecte en el qual 16 municipis del Baix Llobregat i el Consell Comarcal es coordinen i comparteixen estratègia i accions per la gestió de l’espai agroforestal d’aquest territori.

Reportatge
Bombers durant l’extinció de l’incendi d’aquest cap de setmana a Llançà. Font: El País/article.

Bombers durant l’extinció de l’incendi d’aquest cap de setmana a Llançà. Font: El País/article.

Avui el tren de l’ecologia comença el trajecte a través de paisatges desolats, transformats: sortim des de Llançà, al bell mig del Cap de Creus, on un gran incendi forestal ha arrasat i calcinat tot allò que vèiem fa uns dies i estimàvem. I ara, els paisatges que eren verds, de colors de flors i plens de vida i olors, són paisatges en escala de grisos. Paisatges que a l’observar-los, transformats en cendres, ens encongeixen el cor i l’ànima. I ara què?

Butlletí