DIA INTERNACIONAL SENSE CANYETA

divendres, 28 febrer, 2020

#Diasensecanyeta

Les canyetes de plàstic suposen un 4% dels residus plàstics que trobem als oceans, amb conseqüències nefastes per a la fauna, ja sigui perquè les confonen amb menjar o perquè els obstrueixen les vies respiratòries. Es tracta d’un material d’un sol ús que fàcilment podem evitar. Si per raons mèdiques necessites utilitzar-les, existeixen alternatives d’acer inoxidable o de bambú que podràs reutilitzar tantes vegades com vulguis i que són molt més saludables i sostenibles que les de plàstic.

Durant milers d’anys, els humans han gaudit amb una beguda refrescant a través d’un tub cilíndric. El quart divendres de febrer s'ha proposat des d'escoles dels EEUU que considerem una manera diferent celebrant el Dia sense canyeta.

Si Marvin Stone (l’inventor de la primera palla de paper el 1888) estigués viva avui, potser li sorprendria conèixer les cinc grans àrees de l’oceà on es recullen les escombraries de plàstic. Els corrents del mar creen vòrtexs que atrapen plàstics, i això inclou canyetes de plàstic.

Les canyes i altres plàstics causen danys a la vida marina de moltes maneres. Les aus, els peixos i altres éssers marins consumeixen plàstics de forma accidental o quan s’equivoquen i en mengen. Els plàstics no es biodegraden. Es descomponen en peces microscòpiques més petites i fines. Quan els plàstics es descomponen, produeixen bisfenol A (BPA) que interfereix amb els sistemes reproductors de la vida marina. També produeix monòmer d’estirene que és un presumpte cancerigen.

HISTORIA

Els Coral Keepers, estudiants de la Whitehall Middle School de Whitehall, MI, juntament amb la seva assessora, Susan Tate, van fundar el 2017 a National Skip the Straw Day per animar els nord-americans a abandonar l’hàbit de la canyeta i ajudar a difondre el coneixement dels danys causats pels plàstics d’un sol ús. El registrador a National Day Calendar® va declarar el dia a observar anualment el quart divendres de febrer.

Més informació per viure sense plàstics a l'Agenda Escolar del Medi Ambient i el Desenvolupament 2019-2020.

Més informació


 

Categories: 
Reciclatge/Residus

Relacionats

Notícia

Espanya s'ha sumat a Brussel·les al Pacte Europeu dels Plàstics, una iniciativa amb l'objectiu d'accelerar la transició cap a l'economia circular en l'àmbit dels plàstics, eliminar els residus plàstics de l'entorn, reduir l'ús innecessari del plàstic i apostar per la innovació en la reutilització i reciclatge del plàstic.

Notícia

S'ha presentat el conveni de col·laboració que perseguix fomentar el consum responsable de l'aigua de l'aixeta i la reducció de plàstics. Una iniciativa en la qual la s'invertiran 60.000 euros en 2020 per a millorar el sabor de l'aigua, la clau perquè la gent deixe de consumir aigua embotellada.  Es proposa que València siga exemple i el primer 100% lliure de botelles de plàstic d'un sol ús.

Article
Ja disposa de bosses compostables als dispensadors per la recollida d’excrements de gossos.

El ple de novembre de l'Ajuntament de Tiana ha aprovat per unanimitat eliminar els plàstics d’un sol ús en els edificis municipals i a les activitats organitzades per l’ens públic.

La moció insta a l’Ajuntament a que tota activitat organitzada directament pel consistori tingui prohibit utilitzar plàstic d’un sol ús a partir de l’any 2020, en consonància amb les directives europees.

Butlletí