Sant Cugat es dota d’una pla per fer front a futurs episodis de sequera

Font: Ajuntament de Sant Cugat

18/01/2021 - 14:59

Emmarcat en l’estratègia per fer front a l’Emergència Climàtica, l’objectiu és minimitzar els seus efectes i assegurar el subministrament d’aigua a la població.

Segons les previsions de l’informe del canvi climàtic a Catalunya, en els propers anys es viuran cada vegada més episodis de sequera. Concretament al conjunt del país es preveu una reducció d’entre el 5 i el 15% de precipitacions i d’entre un 10 i un 30% de les aportacions fluvials.

Per fer front a aquesta realitat, l’Ajuntament s’ha dotat d’un pla per gestionar l’ús de l’aigua a Sant Cugat en cas de sequera i enfortir la resiliència de la ciutat. L’objectiu és garantir la coordinació, l’actuació i els recursos necessaris per minimitzar els efectes d’aquest tipus de situació i assegurar el subministrament d’aigua a la població.

Alba Gordó, Comissionada per a l’Emergència Climàtica, ha apuntat que “el canvi climàtic és una realitat i una de les seves nefastes conseqüències a casa nostra serà viure cada vegada més episodis de sequera. Hem d’estar preparats per fer-hi front i revertir al màxim possible aquesta situació. Per això hem redactat un pla de sequera  ambiciós i ben treballat, que s’emmarca en les actuacions que impulsem per lluitar contra l’emergència climàtica”

L’aprovació inicial d’aquest pla, redactat per primera vegada a la ciutat, s’ha dut a terme aquest dilluns al ple municipal del mes de desembre amb el suport de tots els grups municipals. Sant Cugat està obligat a disposar d’aquest pla tal com estableix la Llei del Pla Hidrològic Nacional (totes els municipis de més de 20.000 habitants n’han de tenir un).


Sequera i Pla d’Acció d’Emergència Climàtica

El Pla d’emergència en situació de sequera de Sant Cugat s’ha redactat de forma transversal per part de diferents àrees municipals i s’emmarca dins del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual de sequera del districte de conca fluvial de Catalunya redactat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

També està estretament lligat amb el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, especialment en l’eix de promoció de la transició energètica. L’Ajuntament està acabant d’elaborar aquest Pla d’Acció, que es presentarà a principis de l’any vinent i que englobarà tota l’estratègia de la ciutat per fer front al canvi climàtic.


Mesures per reduir el consum d’aigua

El Pla d’emergència en situació de sequera divideix les seves accions segons les 5 grans fases de sequera que l’ACA estableix en funció de la pluviometria i de l’estat dels embassaments a Catalunya: Alerta; Excepcionalitat; Emergència 1; Emergència 2; i Emergència 3. En aquests moments a la ciutat el consum aproximadament és de 234 litres per persona/dia i el pla preveu aconseguir reduir aquesta xifra fins arribar, en el cas extrem de la fase d’Emergència 3, als 166 litres per persona/dia.

En total es preveuen 82 mesures per aconseguir reduir el consum, que s’aniran aplicant en funció de la fase en què ens trobem. Algunes de les actuacions més destacades són un major control i gestió eficient de l’aigua; el precintat de fons públiques; l’increment de l’ús de la captació d’aigües subterrànies; el control d’un consum abusat per part dels abonats; o la limitació del reg de les zones verdes, de la neteja de la ciutat i dels jardins privats.

En cas que l’ACA decretés el màxim nivell d’alerta (Emergència 3) per un episodi de situació extrema de sequera, el pla preveu fins i tot poder limitar l’ús d’aigua per omplir piscines o efectuar talls puntuals del subministrament d’aigua (exceptuant serveis i equipaments essencials, i zones urbanes situades a tocar de zones forestals).    

Una vegada aprovat inicialment al ple de desembre, el Pla d’emergència en situació de sequera entrarà en fase d’informació pública i posteriorment es podrà aprovar definitivament.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua, treballa per a convertir-se en espai 100% lliure de botelles d'aigua de plàstic d'un sol ús. Esta mesura pretén no sols potenciar el consum d'aigua de l'aixeta en totes les dependències municipals, sinó servir de contribució mediambiental per a reduir la petjada de carboni que implica beure aigua embotellada respecte de la de l'aixeta i reduir els residus que es produeixen.

Article

L’objectiu és facilitar la recollida selectiva de l’oli de cuina usat amb la col·laboració dels restaurants com a punts de recollida de proximitat i evitar la contaminació de l’aigua

Article

La col·locació d’una passarel·la flotant, de 36 metres, sobre la bassa gran permet tancar el camí circular i oferir una visió arran d’aigua fins ara inèdita. La Paeria commemorarà el Dia Mundial de l’Aigua el 21 de març, convidant la ciutadania a descobrir aquest espai de 35 hectàrees únic pel seu valor ecològic.

Butlletí