Butlletí 419 - Rosa Ma Alsina-Pagès: "Hush City Mobile Lab permet als ciutadans empoderar-se per millorar la seva qualitat de vida""

05-11-2020 al 16-11-2020

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 419 - Rosa Ma Alsina-Pagès: "Hush City Mobile Lab permet als ciutadans empoderar-se per millorar la seva qualitat de vida""

 
  05-11-2020 al 16-11-2020  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Rosa Ma Alsina-Pagès: "Hush City Mobile Lab permet als ciutadans empoderar-se per identificar àrees tranquil·les a les ciutats, i millorar la seva qualitat de vida"

16/11/2020

 
 

La Dra. Rosa Ma Alsina-Pagès és Professora Titular en el Grup de Recerca en Tecnologies Media de La Salle. Parlem amb ella de soroll i de silenci, de paisatge sonor i qualitat de vida. Ens explica el Hush City Mobile Lab Project, com a una de les seves ambaixadores al món, un projecte de ciència ciutadana que permet als ciutadans empoderar-se per a identificar i avaluar “Quiet Areas” zones on el soroll no afecta els processos humans i on podem trobar descans i reconnexió lluny de la contaminació acústica.

 
 

Opinions

 
 

Samfundssind, una paraula que no s’emporta el vent

16/11/2020
Eva van den Berg

 A cada moment, arreu del món, una quantitat incommensurable de mots moren pocs instants després de ser emesos. Són llavors que cauen en terra erma, poca cosa més que esquitxades orgàniques de curt abast. Altres paraules, en canvi, troben en el seu camí interlocutors receptius on poden fructificar i generar reaccions emocionals i intel·lectuals de tota mena i intensitat.

Més enllà de les “consciències” individuals en l’educació ambiental

13/11/2020
Joana Diaz

Es veu que Einstein ja deia que no es pot resoldre un problema des del mateix marc mental que l’ha creat. I tot indica que l’individualisme del capitalisme que ha contribuït a la crisi ecològica difícilment serà capaç de resoldre-la. Per això la recerca mostra que el discurs de la consciència ecològica individual és poc eficient i, fins i tot, contraproduent per fer front als problemes ambientals.

 
Notícies
 

L'exposició a la contaminació atmosfèrica durant l'embaràs podria augmentar la pressió sanguínia de nenes i nens

16/11/2020

 
 

Viure durant l'embaràs o la infantesa en un entorn urbà amb alts nivells de con taminació atmosfèrica i de soroll i una elevada densitat d'edificis pot contribuir a augmentar la pressió arterial en la infància. Així ho conclou un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona.

 
 

L'ACA duplicarà la capacitat de producció d'aigua dessalinitzada en els propers 15 anys

13/11/2020

L'agència calcula que la dessalinització i l'aigua regenerada han aportat més de 720 hm3 del 2005 al 2015

Barcelona impulsa un pla per convertir l’Eixample en una gran superilla

13/11/2020

En aquest mandat, s'actuarà als carrers del Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona, que seran eixos verds amb prioritat per als vianants

 
 

La Diputació de Barcelona elaborarà programes sobre alimentació sostenible, en cooperació amb els ajuntaments

11/11/2020

La Diputació de Barcelona s'adhereix a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona amb la voluntat de donar suport i reforçar els processos que per a la transició a un model de major sobirania alimentària i que enforteixin un sistema alimentari més just, segur, sostenible i saludable, format per criteris socials, ecològics i de proximitat .

Un estudi apunta que la contaminació es va reduir fins a un 70 % durant el confinament

 

10/11/2020

A l'estació de l'Eixample, i gràcies al confinament, els micrograms per metre cúbic van passar de xifres màximes de 50 µg/m³ fins a mínims de 14 µg/m³

 
 

La descarbonització i la neutralitat climàtica ja tenen data: el 2050

 

10/11/2020

El Govern espanyol ha posat sobre la taula el camí a seguir per aconseguir la descarbonització i la neutralitat climàtica de cara al 2050. El full de ruta pretén que a mitjans de segle les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle siguin zero a tot l’estat. Aquest objectiu presenta dos grans pilars: d’una banda, reduir dràsticament les emissions de CO2 i, de l’altra, compensar amb accions de mitigació les emissions que segueixin produint-se.

La pluja i el confinament disparen les poblacions de papallones a Barcelona

09/11/2020

L’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, l’ uBMS, comptabilitza entre maig i juny un 28% més d’espècies diferents de papallones i un 74% més de papallones que al 2019. Un hivern i primavera plujosos, i la interrupció de les tasques de gestió de parcs i jardins a partir del confinament per la COVID-19, podrien ser el còctel que expliqui aquest augment.

 
 

Els cotxes sense etiqueta ja no podran circular per la ZBE en episodi de contaminació

06/11/2020

L'AMB ha actualitzat el seu protocol en casos d'alta contaminació, una vegada ha entrat plenament en vigor la ZBE Rondes BCN i està en vigor el règim sancionador

SOS dels pescadors de la Barceloneta, farts dels residus marins

06/11/2020

Reclamen més implicació política per posar fi a l'abocament de tovalloletes i altres deixalles que amenacen l'activitat a la costa de Barcelona

 
 

L’octubre del 2020 ha estat el més càlid mai registrat a Europa

06/11/2020

 
 

El Servei per al Canvi Climàtic Copernicus ha publicat aquest dijous l’anàlisi del comportament termomètric de l’octubre en què destaca que no hi ha cap registre d’octubre amb una temperatura tan elevada a escala europea com la de l’octubre d’aquest present 2020.

 
 

Més Notícies

 
 

Economia

 
 

El Consell Comarcal guiarà 10 municipis del Vallès Occidental per engegar accions sota el model de Ciutats Circulars

 
 

Aigua

 
 

Tres anys després de l'acord del Ter es constata el compliment progressiu de les mesures acordades

Inversió de 7,4 milions d'euros per disminuir els episodis de pudors a l'EDAR del Besòs

 
 

Contaminació

 
 

Santa Perpétua de Mogoda instaura la velocitat màxima de 30 km/h al municipi

 
 

Energia

 
 

La renovació de l’enllumenat públic permetrà que el 90% dels punts de llum de Sabadell siguin LED

Més de 5.700 persones s’han beneficiat, a Santa Coloma, del Servei contra la pobresa energètica

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

En marxa l'estudi de detall per implantar la recollida de les escombraries porta a porta i en contenidors tancats a Vilanova i la Geltrú

L’Ajuntament de Valls implanta la recollida selectiva de càpsules de cafè

 
 

L'Ajuntament de Tarragona celebra la reducció de cinc tones de residus al mercat de Bonavista

 
 

Renovables

 
 

El Parc Olímpic del Segre de la Seu d’Urgell instal·la plaques fotovoltaiques per autoconsum

Caldes de Montbui promou la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a equipaments municipals

 
 

La Diputació de Lleida licita 1.500 kW de calefacció amb biomassa en 13 instal·lacions de la demarcació

 
Recursos
 

Reduir els residus des de casa

Descobreix des de la teva pantalla els recursos virtuals de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

 
 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebra del 21 al 29 de novembre de 2020 i té com a objectius: donar a conèixer estratègies de reducció de residus; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

 
 

El vehicle elèctric

 

 

L'Institut Català de l'Energia difon aquesta infografia amb els conceptes i les dades claus sobre el vehicle elèctric!  

SuperCol. El Capità Enciam ja té relleu!

 

TV3 estrena una nova sèrie per promoure la lluita pel medi ambient. 'La SuperCol' està protagonitzada per una jove compromesa amb el medi ambient i la seva família.

 
 

El mapa de la Covid a les clavegueres: una app per seguir el virus a les aigües fecals

 
 

Una aplicació web permet consultar els nivells de coronavirus detectats a les aigües residuals analitzades a 56 depuradores que atenen el 80% de la població de Catalunya. Coordinat per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua, el visor Sarsaigua està ja obert a consulta pública

 
 

Més Recursos

 
 

ECOFest, el primer festival de la sostenibilitat i l’emergència climàtica

Polyfarming, referent de Harvard per a dissenyar un nou model de ciutat

 
 

ReVIU, la nova plataforma per a la reutilització d’objectes a Menorca

 
Bones Pràctiques
 

L’Ajuntament de Viladecans publica una guia per a la tramitació del bo social de l’electricitat

La guia és fruit de l’experiència de 6 anys ajudant la ciutadania amb la realització d’aquests tràmits i permet disposar de tota la informació per poder-los realitzar des de casa

 
 

L’Ajuntament de Viladecans ofereix, des de l’any 2014,  un servei d’assistència per a la tramitació de les bonificacions socials existents en els subministraments de l’electricitat i de l’aigua amb l’objectiu d’informar i d’ajudar la ciutadania en els tràmits administratius necessaris per fer la sol·licitud i poder gaudir de l’ajut.

 
 

L’Ajuntament de Sant Cugat impulsa noves bonificacions socials, ambientals i de suport al petit comerç i congela tots els tributs

El consistori aprova provisionalment les Ordenances Fiscals per a l’any 2021, emmarcades en el PAM i el pla contra la crisi de la Covid

Manresa inicia un procés de participació ciutadana per definir els ODS que la ciutat ha d'assolir el 2030

 

L’Ajuntament de Manresa ha iniciat un procés de participació ciutadana per tal de definir l’estratègia global de la ciutat per al 2030, seguint l’agenda de les Nacions Unides.

 
 

Sis escoles de Rubí combaten el malbaratament alimentari a través del projecte Recooperem

 

La iniciativa permet proporcionar àpats cuinats en menjadors escolars a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat

Lleida suma enguany 67 instal·lacions de plaques solars i l’autoconsum elèctric es dispara a tot el municipi

Les bonificacions, els baixos preus i la simplificació de tràmits contribueixen a que s’hagi superat un megawat de potència instal·lada a Lleida en plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum energètic sobre coberta.

 
 

Mollet, un de les primers consistoris que s’adhereix a la Carta Alimentària per un sistema alimentari més sostenible

 
 

L’Ajuntament de Mollet del Vallès i el Consorci de Gallecs han participat durant 2 anys en el grup de cocreació de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CRAM). Més d’un centenar d’entitats, persones i municipis compromesos, com el de Mollet, han participat en l’elaboració i cocreació d’un text promogut pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), que ha de servir per aconseguir un sistema alimentari més just, net, sostenible i saludable.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Comença la implantació del sistema de recollida porta a porta comercial a Sant Just amb l’inici de la campanya informativa

La Paeria impulsa una campanya per promoure el compostatge domèstic

 
 

Mataró aposta per la transició energètica amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a tres equipaments públics

L’Ajuntament d’Igualada fa un gran impuls aquest any en l’ús d’energia fotovoltaica d’autoconsum

 
 

Una calçada "intel·ligent" contra la pluja, a Viladecans

L'ajuntament de Sant Celoni guardonat amb un dels Premis de l'Aigua 2020

 
 

Manlleu organitza diferents activitats en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020

La campanya de residus i recollida selectiva a Barcelon aestrena el Punt Residu Zero

 
Especials
 

QUALITAT DE L'AIRE

La Qualitat de l'Aire és un tema de salut pública de primer ordre, la contaminació atmosfèrica està impactant en la salut de la ciutadania i afectant el desenvolupament de les noves generacions. L'evidència científica és clara i demana mesures urgents. En aquest especial recollim algunes informacions i eines d’interès i donem veu a participants destacats del I Congrés de Qualitat de l'Aire celebrat a Sabadell el passat 24 i 25 d'octubre.
També consultable en format butlletí.

NATURALITZACIÓ DE LES CIUTATS

Ciutats de tot el món han decidit trencar la frontera entre el medi urbà i el rural, i deixar d'entendre la ciutat com l'antagonista del camp. Al darrere, la voluntat de millorar la qualitat de vida de la ciutadania i oferir-li un hàbitat més complex, amb més biodiversitat de fauna i flora, un aire més net, més espais de silenci i connexió… En definitiva fer de la ciutat un espai més d’acord amb la naturalesa humana que necessita, sens dubte, la natura per desplegar-se amb salut i sentit.  
També consultable en format butlletí.
 

 
Agenda
 

Fins el 18 de novembre

El senyor Riu, a la teva biblioteca

Fins el 30 de novembre

Exposició: "Treballem per una energia sostenible" a Vallvidrera

 
 

04/11/2020

Cicle de taules rodones on-line: Energies renovables innovadores, sostenibles i responsables

Fins el 19 de novembre

Exposició “Reduïm Residus” a Manlleu

 
 

Del 13 al 26 de novembre

Exposició “Menys plàstics, més vida” a El Masnou

Del 18 al 20 de novembre

Curs "Abans i durant l'exposició. Interpretació i museografia sensata"

 
 

19/11/2020

Circular Economy Hotspot Catalonia: conferència virtual

Del 21 al 29 de novembre

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

 
 

21/11/2020

Exposició “Reduïm Residus” a Ullastrell

Del 23 al 29 de novembre

Setmana de la Pedra Seca

 
 

24/11/2020

Jornada: La biodiversitat més enllà del 2020

25/11/2020

Exposició “Reduïm Residus” a Barberà del Vallés

 
 

25/11/2020

Jornada autoconsum energètic municipal, a partir de la biomassa

27/11/2020

Congrés Nacional d’Educació Ambiental 2020-21

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube