Inversió de 7,4 milions d'euros per disminuir els episodis de pudors a l'EDAR del Besòs

Font: Ajuntament de Sant Adrià de Besòs

05/11/2020 - 10:45

La depuradora comptarà amb un nou sistema amb una tecnologia capaç de neutralitzar l'olor d'una varietat més gran de compostos, de manera que es reduirà l'impacte ambiental d'aquesta instal·lació estratègica. Aquesta inversió busca mantenir la qualitat en un servei bàsic com la depuració d'aigües, alhora que es redueixen les molèsties sobre la població.

El Consell Metropolità va aprovar en el ple del setembre, un nou projecte que permetrà reduir els episodis de pudor procedent de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) del Besòs.

L'actuació, finançada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACAamb un import de 7,4 milions d'euros, consisteix en la instal·lació d'un sistema avançat de desodoració de l'aire dins del reactor biològic. En aquesta part del tractament de les aigües residuals, s'elimina la matèria orgànica que hi ha present per mitjà de microorganismes. Sovint en aquest punt s'hi origina el focus d'emissions de gasos que provoquen olors desagradables en aquesta instal·lació.

Millora dels sistemes

Eliminar la pudor en infraestructures d'aquest tipus és complex, ja que les substàncies culpables d'aquests episodis són diverses, i requereixen tractaments diferents.

Actualment, el sistema utilitzat per minimitzar aquestes olors no és 100 % efectiu. Està compost per 80 equips que fan servir la tecnologia del carbó actiu per a l'adsorció química d'olors. Els esmentats equips tenen un bon rendiment per a l'eliminació de determinats compostos, com ara el sulfur d'hidrogen i els mercaptans, algunes de les substàncies presents a les aigües residuals que fan pudor. No obstant això, no són tan eficients eliminant, per exemple, els anomenats compostos orgànics volàtils (COV).

La tecnologia que s'utilitzarà en el nou sistema de desodoració de l'EDAR del Besòs té la capacitat de neutralitzar una quantitat més gran de substàncies. Aquest sistema va ser escollit per l'AMB després de fer un estudi d'alternatives, així com una prova pilot de l'alternativa escollida. Consisteix en un biofiltre d'altes prestacions que serveix de suport als cultius bacterians que fan la depuració. A la prova pilot es va demostrar que aquesta tecnologia s'ajusta millor a les característiques de l'aire que cal tractar: l'eficiència en l'eliminació de COV és del 97 % de mitjana.

Episodis de pudor a la zona del Besòs

El nou sistema ajudarà a reduir aquest problema en una zona, la del Besòs-Fòrum, en què també hi ha altres instal·lacions públiques, com plantes de tractament de residus, així com un nombre important d'indústries privades, que també són focus potencials de pudor. En tot cas, aquestes no afecten la qualitat de l'aire i són totalment innòcues, més enllà de les molèsties que causen a la població.

Amb la instal·lació dels nous equips de desodoració l'AMB espera una millora notable en el problema de pudors a la zona. Una vegada aprovada la inversió, Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l'Aigua, s'encarregarà de licitar les obres, que està previst que comencin abans d'acabar el 2020 i que finalitzin el 2023.


 

Relacionats

Notícia

La renovació i millora de les fonts s’executa en un moment en què la majoria de les instal·lacions estan aturades des del 2022 per les restriccions per la sequera. Entre les actuacions s’inclou la remodelació de la Font Màgica de Montjuïc, 30 anys després de l’última actualització.

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona, a través de la Fundació BIT Habitat, ha presentat els sis projectes guanyadors de la cinquena edició dels ajuts a la innovació urbana "La ciutat proactiva", que aquest any estava especialment dedicada a la lluita contra la sequera. 

Notícia

El consum municipal s'ha rebaixat un 55%, l'industrial, un 24%; el comercial, un 6%; i el domèstic, un 4%

Butlletí